تاریخ انتشار :شنبه ۱۶ ثور ۱۳۹۶ ساعت ۱۴:۴۴
کد مطلب : 142357
تغییر گفتار حکمتیار از لغمان تا ارگ

از زمان ظاهر شدن گلبدین حکمتیار، رهبر حزب اسلامی افغانستان در ولایت لغمان و پس از آن در ننگرهار و بالاخره در کابل، سخنرانی های وی حاوی چندین موضوع برجسته و قابل بحث بوده است.
به گزارش خبرگزاری صدای افغان(آوا)، گلبدین حکمتیار در سخنرانی های خود، از ابتذال رسانه ها، نظام پارلمانی و حکومت ائتلافی انتقاد کرده، طالبان را برادر خطاب کرده، بر عدم ضرورت حضور نیروهای خارجی در کشور تأکید کرده و دیدگاه های خود را پیرامون مذاکرات صلح بین الافغانی و همکاری نهادهای بین المللی در امر صلح مطرح کرده است.
هرچند حکمتیار با رویکرد نسبتا دینی و اسلامی وارد میدان سیاست در کشور شده است، اما دوری بیش از ۲۰ ساله او از میان مردم و مخالفت با نظام های افغانستان و همچنین نقش پررنگ وی در جنگ‌های داخلی کابل، انتقادهای شدیدی را نیز به دنبال داشته است.
گلبدین حکمتیار در حالی بسیاری از مسائل موجود در کشور را به باد انتقاد می گیرد که همزمان با سخنرانی وی در استدیوم غازی به روز جمعه، صدها تن از شهروندان کابل در مقابل خانه او دست به تظاهرات زده و خواهان محاکمه وی از سوی دولت شدند.
محمدامین فرهنگ، کارشناس مسائل سیاسی، حکمتیار را به گفتار ضد و نقیض متهم کرده و می گوید، وی در اولین سخنرانی خود در لغمان گروه طالبان را دشمن مردم و در کابل برادر خطاب کرده است.
وی انتقاد حکمتیار نسبت به حکومت وحدت ملی که آن را شرکت سهامی خوانده است، به جا می داند، زیرا به باور او نیز این حکومت بر اساس قانون اساسی نیست و حکومت تحمیل شده بالای مردم افغانستان است.
اما به باور فرهنگ، با این همه، هر کسی با صداقت و نیت پاک در آوردن صلح با مردم و حکومت همکاری کند، قابل قدر است و باید به آن احترام گذاشته شود.
از سوی دیگر، آصف بکتاش، کارشناس مسائل سیاسی نیز در گفتگو با آوا، با در نظرداشت وضعیت موجود در کشور، حضور حکمتیار را مفید و انتقاد او از ابتذال رسانه ها و همچنین حکومت وحدت ملی را نیز به جا می داند.
به گفته او، پیش از این که حکمتیار مشروعیت حکومت وحدت ملی را زیر سؤال ببرد، دو سال پیش و از ابتدای تشکیل، این حکومت با بحران مشروعیت روبه‌رو بوده است.
بکتاش نیز همانند حکمتیار می گوید که حکومت کنونی افغانستان نتیجه انتخابات نیست، بلکه ساخته جان کری، وزیر خارجه پیشین امریکا است که بر سرنوشت مردم افغانستان تحمیل کرده است.
وی در ادامه سخنان خود گفت، جنگ کنونی مردم افغانستان را در برابر خطری بزرگ و سراشیبی مهلک قرار داده است؛ بنابر این پیوستن مخالفین به پروسه صلح، یک لحظه تاریخی و مورد قبول مردم است.
به گفته او، حکمتیار و یا هر کسی دیگر که در راه تفاهم تلاش کند، باید از او استقبال شود.
وی در عین حال، با توجه به این که حکمتیار گفته است خواهان قدرت و کسب وزارت نیست و فقط صلح می خواهد، خاطرنشان کرد که هنوز همکاری های عملی وی معلوم نیست که چقدر با خواست مردم مطابقت دارد و تا چه اندازه می تواند به ثبات سیاسی کمک کند.
از طرفی هم شهروندان کابل نسبت به آمدن گلبدین حکمتیار، دیدگاه های مختلفی دارند. برخی می گویند، اگر حکمتیار به دولت پیوسته است، باید افراد حزب اسلامی خلع سلاح شود و به صورت غیر قانونی اسلحه حمل نکنند.
محمد جمعه، یک تن از شهروندان کابل در مصاحبه با آوا می گوید که آمدن حکمتیار با هزار نفر مسلح، کابلیان را به وحشت انداخته است.
او گلبدین را شخصی خشین و جنگ افروز دانسته و پیوستن او به نظام را به خیر و صلاح مردم نمی داند.
از طرفی هم عبدالقادر، یک تن دیگر از شهروندان کابل، پیوستن حکمتیار به پروسه صلح را به فال نیک گرفته و آن را سرآغاز صلح سراسری در کشور می داند.
عبدالقادر به این باور است که مردم افغانستان از جنگ خسته شده و باید به هر ندای صلح و از هر گوشه و طرف، لبیک بگوید.

https://avapress.com/vdcji8evauqextz.fsfu.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما