تاریخ انتشار :شنبه ۲۰ قوس ۱۳۸۹ ساعت ۱۹:۰۸
کد مطلب : 24049
موافقت نامه انتقال گاز ترکمنستان طریق خاک افغانستان امضا شد
قرار است، افغانستان طی دو سال اول پس از احدث آن سالانه 1.8 میلیارد مترمکعب گاز خریداری کند و سپس برای رفع نیازمندی های خود حجم خریداری را به 5.1 میلیارد مترمکعب افزایش دهد.
روسای جمهور افغانستان، ترکمنستان، پاکستان و وزیر نفت و انرژی هند امروز موافقت نامه منطقه اي احداث خط لوله انتقال گاز ترکمنستان را به کشور های افغانستان، پاکستان و هند در شهر عشق آباد امضا کردند.

حامدکرزی، قربان قلی بردی محمدوف، اصف علی زرداری و وزیر نفت هند پس از امضای موافقت نامه، اهمیت اقتصادی این خط لوله گار را در سطح منطقه مهم خواندند و آنرا یک گام مهم در راستای تحکیم روابط اقتصادی و رفاه مردم هر چهارکشور دانستند.

براساس موافقت نامه امضا شده، کار عملی برای احداث این خط لوله گاز که 1675 کیلومتر طول دارد، در سال 2012 میلادی آغاز و طی دوسال به پایه اکمال خواهد رسید.

از این خط لوله گاز سالانه 33 میلیارد مترمکعب گاز طبیعی ترکمنستان از مسیر هرات و کندهار به شهر های کویته و ملتان پاکستان و سپس هند انتقال داده خواهد شد.

ساخت این خط لوله گاز بیش از هشت میلیارد دالر هزینه بر می دارد که توسط شرکت های بین المللی و منطقه احداث خواهد شد.

قرار است، افغانستان طی دو سال اول پس از احدث آن سالانه 1.8 میلیارد مترمکعب گاز خریداری کند و سپس برای رفع نیازمندی های خود حجم خریداری را به 5.1 میلیارد مترمکعب افزایش دهد.

از مجموع مسیر 1675 کیلومتری این خط لوله گاز – 145 کیلومتر آن در خاک ترکمنستان، 735 کیلومتر در خاک افغانستان، 800 کیلومتر در خاک پاکستان و 8 کیلومتر دیگر آن در خاک هند اعمار خواهد شد.

قربان قلی بردی محمدوف رئیس جمهورترکمنستان پس از امضای موافقت نامه در حضور رسانه ها اظهار داشت که احداث این خط لوله گاز نه تنها سبب افزایش سطح همکاری های اقتصادی میان چهار کشور می گردد، بلکه به تحکیم ثبات در افغانستان و پاکستان نیز مساعدت خواهد کرد.

وي تصریح کرد که این پروژه بزرگ روابط بین چهار کشور را درعرصه های سیاسی و اقتصادی گسترش می دهد و همچنان به مثابه یک شبکه ارتباطی در سطح منطقه سبب نزدیکی کشور ها خواهد شد.

حامدکرزی رئیس جمهوری اسلامی افغانستان نیز با مهم خواندن احداث این پروژه تاکید کرد که خط لوله گاز موجبات رفاه اقتصادی و گسترش روابط را در منطقه فراهم می آورد.

رئیس جمهور از تلاش های بانک انکشاف آسیایی برای عملی شدن این پروژه نیز تشکر کرد و امضای موافقت نامه را نقطه عطف در تحقق ساخت خط لوله گاز و نمونهء برجسته از همکاری های اقتصادی منطقوی در ساحه انرژی خواند.

حامدکرزی علاوه کرد، این پروژه در کنار اینکه سود فراوان اقتصادی بار می آورد، زمینه اشتغال، تولید و عواید را به مردم چهار کشور مساعد می سازد، همچنان می تواند نقش سازنده در تحکیم روابط میان شهروندان این منطقه ایفا نموده و باعث تحکیم روابط اقتصادی و فضای اعتماد میان حکومت های منطقه گردد.

رئیس جمهور با ابراز خرسندی از کار گروه های تخنیکی گفت: خرسندم که پس از یک دهه تلاش این موافقت نامه به امضا رسید و این مساله را ما را یک گام بسوی تطبیق این پروژه جلوتر می برد و امیدوازم مراجع ذیربط عضو کشور های این پروژه از هیچ نوع تلاش ممکن برای تسریع روند تطبیق آن دریغ نورند. 

همچنين حامدکرزی اطمینان داد که افغانستان تمام تلاش هایش را برای تامین امنیت این لوله گاز انجام خواهد داد.

حامدکرزی یکبار دیگر روی گسترش همکاری های منطقوی به مثابه عامل مهم تامین ثبات و رفاه منطقه تاکید کرد و آرزو نمود که این گونه همکاری ها زمینه را هر چه بیشتر مساعد بسازد تا افغانستان به مثابه پل زمینی برای وصل کشورهای منطقه جایگاه اش را اعاده کند.

حامدکرزی همچنان گفت که ما خرسند خواهیم بود تا امتیازاتی را که مرکزی بودن افغانستان در منطقه به همراه دارد با همسایه ها و کشور های منطقه شریک کنیم و این فرصت را مساعد سازیم تا از کنفرانس همکاری های اقتصادی منطقوی در مورد افغانستان به عنوان بهترین و موثرترین وسیله برای نیل به این هدف استفاده گردد.

آصف علی زرداری رئیس جمهور پاکستان تفاهم برای احداث این پروژه را یک نمونه عالی همکاری میان چهار کشور خواند و تاکید کرد که با تکمیل آن منطقه آینده بهتری خواهد داشت و در ضمن سهولت های زیادی برای مردم هرچهار کشور از لحاظ شغل و دسترسی به انرژی فراهم خواهد شد.

گفتني است که وزرای معادن و انرژی چهار کشور یاد شده، قبل از امضای موافقتنامه منطقه اي توسط روسای جمهور، سندی را موسوم به "چارچوب موافقت نامه پایپ لاین گاز" درحضور روسای جمهور سه کشور امضا کردند.

همینگونه گروه های کاری - تخنیکی چهار کشور، نهمین جلسه خود را درعشق آباد تمام کردند و قرار است قرارداد خرید و فروش گاز الی تاریخ 30 اپریل سال 2011 نیز تکمیل گردد.

گفتنی است که حامدکرزی رئیس جمهوری اسلامی افغانستان عصر شنبه طی ملاقات با قربان قلی بردی محمدوف رئیس جمهور ترکمنستان برگسترش روابط دوکشور در عرصه های مختلف تاکید کرد.

در این ملاقات که پس از امضای موافقت نامه انتقال لوله گاز ترکمنستان درعشق آباد صورت گرفت، هردو رئیس جمهور احداث این پروژه را به نفع منطقه و مردم چهار کشور ترکمنستان، افغانستان، پاکستان و هند دانستند و بر تطبیق آن جهت گسترش همکاری های منطقوی و رفاه مردم چهار کشور تاکید نمودند.




منبع : خبرگزاري صداي افغان (آوا) - كابل
https://avapress.com/vdci3uar.t1a552bcct.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما