تاریخ انتشار :چهارشنبه ۷ اسد ۱۳۹۴ ساعت ۱۶:۰۰
کد مطلب : 114913
مرگ ملاعمر، صلح را زنده می‌ کند؟
منابع نزدیک به اشرف غنی؛ رئیس جمهور و عبدالله عبدالله؛ رئیس اجرایی و همچنین منابع امنیتی می‌گویند که ملا عمر؛ رهبر گروه طالبان "دو یا سه سال پیش" در گذشته است. 

این منابع که نخواستند نام شان فاش شود گفتند که خبر درگذشت ملا عمر از سوی حکومت پاکستان در اختیار مقام های افغان قرار گرفته است.
یک سخنگوی گروه طالبان می‌گوید که در این مورد بعدا صحبت خواهد کرد.
اخیرا با برگزاری گفتگوهای صلح میان نمایندگان افغان و گروه طالبان در پاکستان تعدادی از رسانه های پاکستان این خبر را منتشر کردند.
در این مدت جزئیاتی در مورد زندگی ملاعمر منتشر نشده بود؛ اما در اوایل امسال سخنگوی این گروه، زندگینامه او را در ایمیلی به پنج زبان در اختیار رسانه ها قرار داد. 

دولت افغانستان انتظار دارد که دور دوم گفتگوهای صلح اسلام‌آباد میان نمایندگان گروه طالبان و هیات دولت افغانستان به زودی برگزار شود.
در همین حال، کارشناسان می گویند که در حال حاضر با توجه به وضعیتی که روند صلح دارد و همچنین شرایطی که افغانستان طی ماه های اخیر به لحاظ نظامی و امنیتی پیدا کرده است، شاید اهمیتی نداشته باشد که ملاعمر چگونه، در کجا و به چه صورتی کشته شده است. 

آنچه در حال حاضر اهمیت دارد این است که تاثیرات بعدی خبر مرگ او بر وضعیت صلح و همچنین شرایط جنگ و مبارزه با تروریزم و در کل، اوضاع امنیتی افغانستان چه خواهد بود. 

به زبان ساده تر، مرگ ملا عمر آیا می تواند روند راکد و مرده صلح را جانی تازه ببخشد و آن را زنده کند یانه؟
این دغدغه اصلی میلیون ها شهروند افغانستان است. روند صلح به صورت رسمی کلید خورده و دست کم یک دور نشست رسمی و مستقیم میان نمایندگان طالبان و دولت افغانستان در پاکستان برگزار شده است؛ بنابراین، چشم های زیادی به آینده این روند دوخته شده است. 

طالبان بنا به هر دلیلی تاکنون در این زمینه به اندازه کافی، انعطاف نشان نداده اند. آنها در نخستین دور این گفتگوها حتی با برقراری آتش بس در ایام عید فطر نیز موافقت نکردند؛ اما امیدواری هایی وجود دارد که با برگزاری دور دوم این گفتگوها توافق بر سر یک آتش بس، در نهایت به دست آید. 

اکنون که خبر مرگ ملاعمر؛ رهبر گروه طالبان اعلام شده است، همه نگاه ها به تریبون های منسوب به این گروه است که در زمینه سیاست های کلی و کلان این گروه به ویژه در حوزه روند جاری صلح و همچنین شرایط دشوار و وخیم جنگ در افغانستان، تغییری اساسی و بنیادی ایجاد می شود یانه. 

تا پیش از اینکه خبر مرگ ملاعمر به صورت رسمی تایید شود، فرض همه بر این بود که او زنده است. 

طالبان نیز به دروغ، اعلامیه ها و بیانیه های خود را با امضای او منتشر می کردند؛ بنابراین، با توجه به ماهیت موضع گیری هایی که کارشناسان از ملاعمر سراغ داشتند و همچنین شناختی نسبی و مبهم که از منظومه فکری ملاعمر در اختیار صاحب نظران بود، تغییر موضع طالبان نسبت به صلح نیز امری بعید به نظر می رسید و امیدهای اندکی نسبت به آن وجود داشت. 

به تعبیر دیگر، ملا عمر را بیشتر با همان عکس خشن و تک‌چشم سیاه و سفیدش می شناختند که در هر اعلامیه ای، پیکارجویانش را به جنگ های بیشتر فرامی خواند. 

کسی از ملا عمر یک شخصیت صلح طلب و طرفدار گفتگو سراغ ندارد.
بنابراین، برای بسیاری از کسانی که به روند جاری صلح میان دولت افغانستان و طالبان، به دیده تردید و ناامیدی نگاه می کنند، خبر مرگ ملاعمر می تواند بهانه ای برای تجدید دیدگاه باشد. 

آنها می توانند از این پس، به روند صلح و آینده جنگ در افغانستان، نگاه متفاوت تری نسبت به گذشته داشته باشند و خبر مرگ ملا عمر، با توجه به شناخت مبهم و شناسه ناموثقی که از او در دست است، بهانه نسبتا خوبی برای این امر است. 

آنچه این نگاه را می تواند تقویت کند این است که خبر مرگ ملاعمر درست در مهم ترین مقاطع گفتگوهای رسمی صلح با تاخیری دو یا سه ساله اعلام می شود و یکی از انگیزه های این اقدام شاید تغییر مسیر گذشته روند صلح و اعطای جانی تازه به این روند راکد و مرده باشد.

https://avapress.com/vdcgqt9qwak9qy4.rpra.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما