تاریخ انتشار :سه شنبه ۱۷ حوت ۱۳۹۵ ساعت ۱۷:۱۲
کد مطلب : 139050
امنیت افغانستان، امنیت آسیا

وضعیت امنیتی و ادامه خشونت‌ها در افغانستان در نوزدهمین کنفرانس امنیتی آسیا در هند، از بحث‌های عمده بود.

حنیف اتمر؛ مشاور امنیت ملی رئیس جمهور، از سخنرانان اصلی کنفرانس امنیتی آسیا بود.

او گفت خشونت در افغانستان جنگ داخلی نیست؛ بلکه بدترین حالت تروریزم و افراط گرایی است.

آقای اتمر گفت که از جمله ۹۸ گروه‌ هراس افکن در جهان، ۲۰ گروه آن در افغانستان فعالیت دارند.

به گفته وی، گروه‌های مختلف افراطی در داخل و خارج افغانستان، با یکدیگر رابطه و همزیستی دارند.

او گفت دولت افغانستان هیچ سندی در دست ندارد که نشان بدهد داعش با طالبان دشمن همدیگر هستند.

این مقام امنیتی با اشاره به حضور رهبری طالبان در پاکستان گفت گروه‌های هراس افکن که در پاکستان مستقر هستند، افغانستان و کشورهای منطقه را تهدید می‌کنند.

او افزود که تحریک طالبان پاکستان نیز علیه مردم آن کشور می‌جنگد و این گروه دشمن پاکستان نیز است.

آقای اتمر، مبارزه نظامی و سیاسی با تروریزم برای امنیت منطقه، حیاتی توصیف کرد.

مشاور امنیت ملی رییس جمهور اشرف غنی، از دید کارشناسان، یکبار دیگر از کنفرانس امنیتی آسیا برای طرح یکی از اصلی ترین نگرانی های امنیتی استفاده کرد؛ نگرانی ای که نه تنها امروزه دامنگیر افغانستان شده است؛ بلکه امنیت و صلح و ثبات در سراسر آسیا را در معرض تهدید و خطر قرار داده است.

آقای اتمر با صراحت، سرچشمه های تروریزم بین المللی را که امنیت آسیا را به مخاطره انداخته، معرفی کرد و گفت که پاکستان عامل اصلی وضعیت امنیتی شکننده و نگران کننده ای می باشد که آسیا و‌ آینده قاره کهن را به چالش کشیده است.

اشاره او به حضور و فعالیت ۲۰ گروه تروریستی از جمله ۹۸ گروه تروریستی فعال در سراسر جهان، تنها در افغانستان، به خوبی وضعیت کنونی امنیتی حاکم بر آسیا و تهدیدهای مستقیم ناشی از آن را برای چشم انداز آینده، توضیح داد.

افزون بر این، تأکید نماینده افغانستان در نوزدهمین کنفرانس امنیتی آسیا بر این مسأله که مدرک قابل اتکایی در زمینه رویارویی داعش و طالبان در افغانستان وجود ندارد، از دید تحلیلگران به این معنا بود که از نظر دولت افغانستان، داعش، طالبان و سایر نسخه های تروریزم، مولود سیاست های ضد امنیتی پاکستان در قبال افغانستان است و از این منظر، هیچ تفکیک و توفیری میان هیچیک از گروه های تروریستی فعال در منطقه، وجود ندارد.

این اشاره در عین حال، بیانگر این حقیقت هم بود که از نظر دولت افغانستان، به لحاظ تروریستی بودن و خطری که داعش و طالبان برای امنیت افغانستان، منطقه و قاره آسیا به وجود می آورند وجود ندارد؛ زیرا هردو گروه از سوی پاکستان حمایت و پشتیبانی می شوند و هدف و کارکرد اصلی هردو گروه، بدتر کردن وضعیت امنیتی در افغانستان و سرایت دادن آن به دیگر کشورهای منطقه ای در آسیا می باشد.

بنابراین، به عقیده صاحب نظران، با توجه به محتوای مواضع و سخنرانی آقای اتمر در کنفرانس امنیتی آسیا در هند، این مهم یکبار دیگر مورد تأکید قرار گرفت که امنیت افغانستان به عنوان قلب آسیا، امنیت قاره آسیا است و تا زمانی که صلح و ثبات و آرامش در افغانستان، به وجود نیامده، چشم انداز امنیتی امیدوارکننده ای در برابر آسیا نیز وجود نخواهد داشت و در این میان، باید توجه داشت که تأمین امنیت و مبارزه با تروریزم در افغانستان، ماهیتا یک مسؤولیت جمعی متعلق به همه کشورهای آسیایی است؛ زیرا تروریزمی که در افغانستان فعال است، تنها به منظور به چالش کشیدن و تخریب و تضعیف امنیت در افغانستان، فعالیت نمی کند؛ بلکه از آنجایی که تروریست ها در نظر دارند از مسیر افغانستان، سایر کشورهای منطقه را نیز ناامن سازند، همه کشورهایی که در معرض تهدید مستقیم یا غیر مستقیم تروریزم قرار دارند باید به افغانستان در این زمینه کمک کنند.

این دقیقا همان انتظاری است که از کنفرانس امنیتی آسیا وجود دارد.

یکی دیگر از انتظارهای مهم از این نوع کنفرانس ها، این است که آن دسته از رژیم های منطقه که مستقیما در تقویت، تجهیز و فربه سازی تروریزم، دست دارند محکوم و منزوی شوند تا هرگونه زمینه تروریست پروری و بازی با سرنوشت و چشم انداز امنیتی قاره آسیا از میان برداشته شود.

با این حساب، از دید آگاهان، مبارزه با تهدیدهای امنیتی قاره آسیا، نیازمند سلسله ای از اقدامات منم و هماهنگ نظامی و سیاسی است؛ چیزی که در سخنان آقای اتمر هم بر آن تأکید شد.

https://avapress.com/vdcft1dyxw6dmxa.igiw.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما