تاریخ انتشار :دوشنبه ۱۴ جدی ۱۳۹۴ ساعت ۲۰:۱۶
کد مطلب : 121058
آل سعود؛ تهدیدی علیه امنیت منطقه ای
عربستان سعودی اعلام کرد که روابط دیپلماتیک خود با ایران را قطع می کند. معاون وزارت خارجه ایران در واکنش گفته است که عربستان با این اقدام نمی تواند بر اعدام روحانی شیعه شیخ نمر "سرپوش بگذارد".

اقدام عربستان، در واکنش به حمله به سفارت عربستان در تهران و کنسولگری این کشور در مشهد صورت گرفته است.

عادل جبیر؛ وزیر خارجه رژيم عربستان سعودی در ساعات پایانی روز یکشنبه اعلام کرد که دیپلمات های ایرانی ۴۸ ساعت وقت دارند که خاک سعودی را ترک کنند.

او گفت که کشورش به ایران اجازه "به خطر انداختن امنیت" عربستان را نمی دهد و ایران را متهم به "توزیع سلاح و استقرار سلول های تروریستی در منطقه" کرد.

او در یک کنفرانس خبری گفت:"تاریخ ایران آکنده از مداخلات منفی و خصومت در مسایل عرب است و همواره با تخریب همراه بوده."

کارشناسان مسایل منطقه می گویند که اقدام رژيم سعودی در پایان دادن به روابط دیپلماتیک خود با ایران، تلاش این رژيم برای ایجاد فضایی مغشوش و مبهم در گرماگرم واکنش های تند بین المللی به شهادت آیت الله نمر باقر النمر است و نشان می دهد که این رژيم، با این اقدام فرافکنانه در پی آن است که ایران را مسؤول اصلی وضعیت به وجود آمده معرفی کرده و اقدام خود در اعدام یک روحانی شیعه اهل عربستان را کاملا موجه جلوه دهد.

اینکه وزیر خارجه رژيم سعودی نیز تاریخ روابط ایران و اعراب را مطرح کرده و ایران را متهم به حمایت از تروریزم و توزیع سلاح در منطقه کرده است، آشکارا به معنای آن است که در عقب اقدامات این رژيم، نوعی احساس انتقام کور و تعصبی وحشی قرار دارد که امنیت و ثبات در منطقه حساس خاور میانه را با خطری جدی رو به رو کرده است.

تلویزیون دولتی العربیه عربستان نیز در ساعات نخست صبح دوشنبه با پخش تصاویر "اختصاصی"، هیات دیپلماتیک عربستان را پس از ترک ایران هنگام ورود به دوبی نشان داده است.

به گزارش رسانه های ایران، حسین امیرعبداللهیان؛ معاون وزارت خارجه این کشور در واکنش به قطع روابط گفته است که "ریاض با اعلام تصمیم به قطع رابطه با تهران نمی‌تواند بر خطای بزرگ اعدام رجلی دینی سرپوش گذارد."

به گزارش خبرگزاری فارس او گفت:«عربستان سعودی پیش از این نیز با خطای راهبردی و اتخاذ رویکردهای شتابزده و نسنجیده ناامنی ‌ها در منطقه را تشدید کرد، باعث رشد تروریزم و افراط گرایی شد و با توطئه کاهش قیمت نفت به مردم کشورش و کشورهای مسلمان منطقه آسیب رساند و در مذاکرات هسته‌ ای صلح ‌آمیز ایران و شش کشور تلاش کرد نقش مخرب و غیر سازنده ایفا کند."

او تاکید کرد که "هیچ آسیبی به دیپلمات‌های سعودی در تهران و مشهد وارد نشده است."

کارشناسان مسایل منطقه نیز ضمن اشاره به فهرستی از اقدامات منفی، تحریک آمیز و ضد امنیت و ثبات منطقه ای از سوی رژيم سعودی، می افزایند که مهره های تازه به دوران رسیده دربار سعودی، این رژيم را به تهدیدی جدی علیه امنیت منطقه تبدیل کرده و خطر جنگ های نیابتی و رویارویی های هولناک فرقه ای در کشورهای بحران خیز خاور میانه را تشدید کرده اند.

به باور ناظران، اکنون زمان آن فرارسیده است که جامعه بین المللی در قبال جنایت های وحشیانه و اقدامات تحریک آمیز رژیم سعودی در منطقه آسیب پذیر خاور میانه، احساس مسؤولیت کند و برای جلوگیری از اقدام ضد امنیتی این رژيم حامی تروریزم و هراس افکنی در منطقه، تدابیر و تمهیداتی جدی را روی دست گیرد؛ در غیر آن، تبعات این اقدامات به سرعت دامن بسیاری از ملت های منطقه را خواهد گرفت و جنگ های خونین و هول انگیزی را به راه خواهد انداخت.

در همین حال، مقام های امریکایی در واشنگتن گفته اند که "فعالانه" با ایران و عربستان در حال گفتگو هستند تا برای فرونشاندن بحران میان دو کشور تلاش کنند.

این مقام ها که نخواسته اند نام شان فاش شود با ابراز نگرانی گفته اند که این بحران "به طور بالقوه می تواند منطقه را بیش از پیش بی ثبات کند و پیشرفت هایی که برای حل بحران سوریه در وین به دست آمده را بی اثر نماید."

جان کربی؛ سخنگوی وزارت خارجه امریکا هم در بیانیه ای گفت:"به اعتقاد ما حفظ تعامل دیپلماتیک و گفتگوی مستقیم برای حل اختلافات ضروری است و ما رهبران سراسر منطقه را همچنان تشویق می کنیم گام های قاطعانه ای برای فرونشاندن تنش بردارند."

در این میان، کارشناسان می گویند که در صداقت و تعهد امریکا برای فرونشاندن آتش تفرقه و نفاق و واگرایی در منطقه خاور میانه، تردیدهایی بسیار جدی وجود دارد؛ زیرا به باور آنها رژيم دست نشانده و مزدور عربستان سعودی، پیوندهایی مستحکم و قوی با امریکا دارد و این امر، موجب آن می شود که واشنگتن در قبال اقدامات مخرب، تهدیدآمیز و عمیقا خطرناک آل سعود، نتواند موضعی منصفانه و مبتنی بر عدالت و واقعیت اتخاذ کند.

همچنین امریکا در عربستان منافع بزرگ اقتصادی و امنیتی دارد و این منافع، مانع از آن می شود که اقدامات رژيم سعودی که آشکارا ناقض اصول امنیت بین المللی و تهدیدی جدی و شدید علیه امنیت شکننده منطقه خاور میانه است، از نظر واشنگتن، مورد انتقاد واقع شود.

ضمن آنکه امریکایی ها هیچگاه مواضع خصمانه شان در قبال ایران را پنهان نکرده اند.

از سوی دیگر، رژيم سعودی در پی توافق اتمی ایران و غرب، به نحو بی سابقه ای به رژيم صهیونیستی اسراییل نزدیک شده و اقدامات تازه این رژيم نیز بی تردید با تایید و حمایت رژيم صهیونیستی همراه است و این امر، کار امریکا برای تحت فشار قرار دادن رژيم آل سعود را دشوارتر می کند.

همچنین در پی حمله شماری از افراد خودسر به اماکن دیپلماتیک سعودی در شهرهای تهران و مشهد ایران که با واکنش تند مقام های قضایی و اجرایی ایران مواجه شده و ده ها نفر از این افراد نیز دستگیر شدند، یکی از سخنگویان وزارت خارجه امریکا در واکنش به این حملات، ضمن حمایت از تظاهرات مسالمت ‌آمیز "هرگونه تعرض و حمله به ساختمان ‌های دیپلماتیک" را به شدت محکوم کرده و از دولت ایران خواسته بود تا به تعهدات بین ‌المللی خود پایبند باشد.

وزارت های خارجه کشورهای مصر، قطر، کویت، امارات و بحرین هم حمله به اماکن دیپلماتیک عربستان در ایران را محکوم کردند.

این در حالی است که به باور کارشناسان، همین کشورهای محکوم کننده، به آسانی از کنار اقدام جنایتکارانه و تحریک آمیز رژيم سعودی در اعدام آیت الله نمر باقر النمر گذشتند. شماری از آنها مانند امریکا به یک ابراز نگرانی ساده بسنده کردند و شماری دیگر از رژيم های عربی مانند امارات و بحرین، در موضعی وقیحانه از این اقدام حمایت و استقبال نمودند.

با این حساب، به باور کارشناسان، این موضع گیری های دوگانه، به قطبی شدن بیشتر فضا و کاهش اعتماد بین المللی منجر شده و وضعیت را بدتر از آنچه هست خواهد کرد.

اگر حمله به اماکن دیپلماتیک که یک اقدام واکنشی و خودسرانه بوده، شدیدا محکوم است، آیا اعدام ده ها نفر از معترضان سیاسی و دگراندیشان مذهبی، بدون محاکمه آزاد، علنی و عادلانه از سوی رژيمی زورگو، دیکتاتوری و غیر منتخب، محکوم نیست؟!

این افراد به جرم ارتکاب «اعمال تروریستی» از سوی رژيمی محکوم و اعدام شدند که خود بزرگترین حامی تروریزم در منطقه و جهان است. غرب و اعراب با این تناقض شگفت، چگونه کنار می آیند؟!
https://avapress.com/vdcenz8zvjh8w7i.b9bj.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما