تاریخ انتشار :يکشنبه ۱۹ میزان ۱۳۹۴ ساعت ۲۰:۰۴
کد مطلب : 117484
افغانستان؛ فاجعه منا، قربانیان و واکنش ها
در این شکی نیست که آنچه در جریان مراسم حج امسال اتفاق افتاد همه کشورهای اسلامی و امت مسلمان را به سوگ و اندوه نشاند.
گزارش ها حاکی است که هزاران قربانی رویدادهای خونین و مرگبار حج امسال متعلق به ۲۴ کشور اسلامی و غیر اسلامی هستند؛ کشورهای غیر اسلامی مانند چین، روسیه و... که اتباع مسلمان شان به منظور ادای حج واجب راهی کشور عربستان سعودی شده بودند.
اگرچه به نظر می رسد بیشترین تلفات را به ویژه در رویداد منا، زایران ایرانی متحمل شدند؛ اما با توجه ابعاد فاجعه آمیز این رویداد، همه کشورهای یادشده، در سوگ و اندوه فرو رفتند.
از افغانستان نیز بر اساس آمار رسمی وزارت ارشاد، حج و اوقاف، ۳۴ نفر در جریان مراسم حج امسال جان خود را از دست داده اند که بربنیاد ادعای این وزارت، از آن میان، ۲۱ نفر به «مرگ طبیعی» درگذشته اند و ۱۳ نفر دیگر در دو رویداد سقوط جرثقیل و صحرای منا جان باختند.
آنچه از سوی وزارت ارشاد، حج و اوقاف اعلام شد، چند پرسش جدی و مهم را مطرح می کند و جای تأمل فراوان دارد.
اول اینکه این آمار در حالی اعلام می شود که اشرف غنی؛ رییس جمهور در نخستین روزهای بروز فاجعه منا، مدعی شد که وزیر ارشاد، حج و اوقاف به او خبر داده که هیچیک از حجاج افغان در این رویداد، آسیب ندیده اند؛ اما اندکی پس از آن اظهارات، وزارت حج و اوقاف از کشته شدن شماری و از مفقود بودن شماری دیگر از زائران افغان خانه خدا خبر داد؛ چیزی که آشکارا یک تناقض جدی میان سخنان رییس جمهور و وزیر تحت امر او را نشان می داد و این امر، پرسش های بسیار جدی را برای صاحب نظران و ناظران امور، ایجاد کرد. سؤالاتی از این قبیل که آیا اشرف غنی به عنوان رییس جمهور، واقعا در جریان آنچه در مراسم حج امسال بر حجاج افغان رفته، نبوده است؟ آیا وزیر به او اطلاعات نادرست داده است؟ آیا انگیزه سیاسی یا غیر سیاسی دیگری در پس این دو اظهار نظر وجود دارد؟ و...
در ادامه نیز اکنون مشخص می شود که نه دو نفر، نه پنج؛ بلکه ۳۴ نفر از حجاج افغانستانی در حج امسال، جان باخته اند؛ اما این آمار بسیار دیرهنگام و با تاخیر اعلام می شود.
در حالی که حتی اگر دسترسی به اجساد با توجه به مدیریت ضعیف و برنامه ریزی پرهرج و مرج اعراب، امکان پذیر نبود، با یک بررسی ساده و سریع در کاروان ها و خیمه های محل استقرار حجاج افغان، مسؤولان می توانستند، آمار کلی کشته ها یا مفقودان را به دست آورند و در همان دو روز اول وقوع فاجعه منا‌ آن را به اطلاع مردم برسانند. چرا چنین کاری صورت نگرفت؟
اگر وزارت حج اساسا اطلاعی از وضعیت حجاج کشور در عربستان سعودی نداشت، چرا ابتدا مدعی شد که میزان کشته ها و مفقودان این تعداد است؟
آیا این، نوعی بازی با افکار عمومی نیست؟ آیا تصور نمی شود نوعی برخورد سیاسی با این رویداد صورت گرفته تا خشم و انزجار مردم نسبت به مدیریت شرم آور آل سعود در جریان مراسم حج امسال، مهار و سرکوب شود؟ آیا این نیز بخشی از امتیازهایی بوده است که دولت به یک رژيم بدنام و منفور داده است تا وجهه مخدوش آن در جهان اسلام، بیش از این در نزد مسلمانان، منفور و مفتضح نشود؟
نکته دیگر این است که وزارت حج و اوقاف مدعی شده است که ۲۱ نفر از ۳۴ نفر درگذشته، به «مرگ طبیعی» مرده اند!
مرگ طبیعی همانگونه که از نام آن پیداست باید به اندازه ای طبیعی باشد که برای عموم مردم و افکار عمومی، قابل باور باشد؛ اما اگر در جریان یک مراسم همگانی، به یکباره ۲۱ نفر بمیرند، این مرگ، دیگر «طبیعی» نیست؛ بلکه علتی وجود دارد که باید شناسایی و پیگیری شود.
صرف نظر از همه اینها، حتی اگر بپذیریم که فقط ۱۳ نفر در نتیجه سقوط جرثقیل و فاجعه منا درگذشته اند، این امر، لزوم مشارکت فعال افغانستان در کمیته بین المللی حقیقت یاب برای روشن شدن عوامل این رویدادها به ویژه فاجعه منا را بازگو می کند و دولت باید با جدیت و بدون اغماض و چشم پوشی و معامله و پرده پوشی و پنهانکاری، برای احقاق حق و جلوگیری از تلف شدن خون حجاج کشور، وارد عمل شود.
https://avapress.com/vdcc4mqs02bqs08.ala2.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما