تاریخ انتشار :يکشنبه ۱ اسد ۱۳۹۶ ساعت ۱۵:۳۷
کد مطلب : 146887
موج ناامنی از جنوب تا شمال/ غیبت دولت، قدرت طالبان

یک مقام ارشد پولیس در جنوب افغانستان می ‌گوید که طالبان دست کم هفت نفر از ده ها گروگانی که در چند روز گذشته ربوده بودند را کشته اند.

به گفته جنرال عبدالرزاق؛ فرمانده پولیس قندهار همزمان ۳۰ نفر از حدود ۷۰ گروگانی که طی یک هفته گذشته ربوده شده بودند آزاد شده اند؛ اما از سرنوشت دست کم ۳۰ نفر دیگر خبری در دست نیست.

روز شنبه گزارش شد که گروه طالبان از سه روستای ولسوالی شاه‌ولی‌کوت قندهار حدود ۷۰ غیر نظامی را ربوده‌اند.

بنا بر گزارش‌ها، گروگان گیری گسترده اخیر در پی عملیات سازمان یافته طالبان در محدوده شاهراه قندهار- ارزگان روی داده است.

رسانه‌های محلی افغانستان گزارش کرده اند که طالبان این روستاییان را به اتهام "همکاری با دولت" گروگان‌گرفته اند.

طالبان و سایر گروه های تروریستی در حال جنگ با دولت افغانستان، پیش از این نیز بارها اقدام به ربودن و کشتن غیر نظامیان بی دفاع به بهانه ارتباط و همکاری آنها با دولت افغانستان کرده اند.

این در حالی است که اقدام علیه غیر نظامیان و نگاه به آنها به عنوان یک هدف نظامی، خود از مصادیق بارز جنایت علیه بشریت است؛ اما ارتکاب این اعمال از سوی طالبان، هیچگاه واکنش متناسب دولت کابل و نهادها و قدرت های بین المللی را در قبال این گروه به همراه نداشته است.

از دید منتقدان، این امر باعث شده است که طالبان و دیگر گروه های تروریستی، با تهور بیشتر و بدون هراس از پیگرد و پرداخت هزینه، اقدامات بیشتری را علیه غیر نظامیان و مردم بی گناه به اتهام های واهی صورت دهند تا به این ترتیب، با ایجاد رعب و وحشت و خشونت بیشتر، دشمنان خود را بترسانند و اهداف ضد امنیتی خویش را به پیش ببرند.

اینهمه در حالی است که سازمان ملل در تازه ترین گزارش جدید اعلام کرده که شمار جان‌باختگان مخاصمه‌های داخلی افغانستان در شش ماهه اول سال جاری میلادی از مرز ۱۶۰۰ نفر گذشته است؛ موضوعی که بر اساس این گزارش، مسؤول بخش عمده آن، طالبان و دیگر جریان های تروریستی بوده اند. با این وجود، هرگز انتظار نمی رود که سازمان ملل و سایر مراجع ملی و بین المللی، فراتر از انتشار این گزارش، کار بیشتری برای بالا بردن هزینه جنایت های تروریست ها علیه غیر نظامیان و امن تر کردن مردم ملکی در برابر جنایات تروریست ها صورت دهند.

برای دولت افغانستان تنها این امر که طالبان و سایر جریان های تروریستی، مسؤول بخش عمده جنایت علیه غیر نظامیان، معرفی شوند، کافی است. این در حالی است که از دید منتقدان، بالا رفتن کشتار غیر نظامیان، فارغ از اینکه از سوی چه کسی صورت می گیرد، مسؤولیت دولت را در قبال وضعیت وخیم امنیتی، افزایش می دهد و این دولت است که باید به دلیل قصور یا تقصیر در قبال زندگی و امنیت غیر نظامیان و شکست در مهار تروریست ها می بایست مورد مؤاخذه قرار بگیرد.

در یک رویداد دیگر، منابع رسمی دولتی گفته‌اند که در پی تهاجم گسترده گروه طالبان، مراکز دو ولسوالی در ولایت‌های غور در مرکز و فاریاب در شمال کشور به دست این گروه افتاده‌اند.

غلام ناصر خاضع؛ والی غور گفت که به دنبال حمله طالبان به مرکز ولسوالی "تیوره"، ساعت ۹ صبح روز یکشنبه (اول اسد) به وقت محلی، نیروهای دولتی مجبور به عقب‌نشینی شدند و مراکز دولتی به دست طالبان افتاده است.

آقای خاضع افزود که حملات شدید طالبان از ساعت‌های نخست دیشب آغاز شد و صبح روز یکشنبه مرکز این ولسوالی به دلیل تهاجم گسترده طالبان، نیروهای دولتی نتوانستند مقاومت کنند.

والی غور همچنین گفت که طالبان از پارسال چند بار به مرکز ولسوالی حمله کرده بودند و هفته پیش هم حملات شدیدی را علیه نیروهای دولتی سازمان دادند؛ اما عقب زده شدند.

آقای خاضع گفت که تا حال درباره تلفات این درگیری اطلاعات دقیقی وجود ندارد.

از سوی دیگر، عبدالکریم یورش؛ سخنگوی فرماندهی پولیس فاریاب نیز گفته که در پی تهاجم گسترده طالبان، نیروهای امنیتی ساعت ۲ صبح روز یکشنبه به وقت محلی از مرکز این ولسوالی عقب‌نشینی کردند.

آقای یورش افزود که در حال حاضر نیروهای دولتی در حدود یک کیلومتری مرکز لولاش خط دفاعی گذاشته و نبرد سنگینی بین دوطرف جریان دارد.

سخنگوی پولیس فاریاب همچنین گفت که نیروهای امنیتی فاریاب خواستار اعزام نیروهای کمکی زمینی و هوایی از پایتخت شده و تا ساعاتی دیگر نیروهای تازه‌نفس به این منطقه خواهند رسید.

به گفته او، در نبرد دیشب که از ساعت ۱۰ شب آغاز شد، دو نفر از نیروهای امنیتی کشته و دو سرباز دیگر زخمی شدند. سخنگوی پلیس فاریاب تلفات گروه طالبان را "دهها نفر" خواند.

گروه طالبان هم پیشتر گفته بودند که مرکز ولسوالی لولاش را به تصرف خود درآورده است.

ولسوالی لولاش که "کوهستانات" هم خوانده می‌شود، از چند هفته پیش تحت حملات شدید طالبان قرار داشت.

طالبان چند بار به این منطقه حمله کردند و در مورد آخر که هفته پیش واقع شد، تلفات قابل توجهی به هر دو طرف نبرد وارد شد.

پولیس فاریاب می‌گوید طالبانی که به لولاش حمله کرده‌اند، دارای منابع حمایتی در ولایت‌های بادغیس، غور و سرپل هستند. در نبرد جاری هم افرادی از این ولایت‌ها به لولاش رفته‌اند.

سخنگوی ولایت فاریاب گفت که در حال حاضر نیروهای دولتی در هشت ولسوالی این ولایت درگیر جنگ با گروه طالبان هستند؛ اما به جز لولاش، مراکز هیچیک از این ولسوالی‌ها به دست طالبان نیست.

محمدسمیع خیرخواه؛ رئیس شورای ولایتی فاریاب گفته که قبلا به مقام‌های دولتی هشدار داده بود که ولسوالی لولاش و چهار ولسوالی دیگر در معرض خطر قرار دارد؛ اما مقام‌ها به هشدار او توجهی نکردند.

آقای خیرخواه افزود که درست نیست که دولت در هر منطقه‌ای که با حملات هزار نفری طالبان مواجه است، تنها ۳۰ یا ۴۰ سرباز مستقر کند.

رئیس شورای ولایتی فاریاب تاکید کرد که اگر دولت نیروهای بیشتری به ولسوالی‌های غورماچ، خواجه‌سبزپوش، دولت‌آباد و شیرین‌تگاب نفرستد و تغییری در سیاست‌های خود در این مناطق نیاورد، این مناطق هم سقوط خواهند کرد.

سریال سقوط ولسوالی های مهم در مرکز و شمال کشور، رخداد تازه ای محسوب نمی شود. این روند سال هاست که جریان دارد و دولت نیز از نزدیک در جریان جزئیات آن قرار دارد؛ اما عملا کاری برای توقف آن صورت نمی دهد.

اظهارنظرهای مقامات محلی ولایت ها و ولسوالی های درگیر ناامنی و نبرد هم نشان می دهد که دولت مرکزی، آگاهانه در قبال وضعیت وخیم حاکم بر این مناطق، سکوت اختیار کرده است و به دلایلی که اکنون دیگر کمتر کسی از آن بی خبر است، به تروریست ها، اجازه جولان و مانور و قدرت نمایی داده است.

اینکه گروه طالبان و دیگر گروه های تروریستی با هزاران نیروی مجهز و مسلح و در موقعیتی کاملا تهاجمی، اقدام به سازماندهی حمله برای تصرف ولسوالی ها می کنند؛ اما دولت تنها به استقرار ۳۰ یا ۴۰ سرباز بدون هیچگونه حمایت و امکانات و پشتیبانی قوی، اکتفا می کند،‌ روشن است که این غیبت دولت، زمینه ساز قدرت طالبان و دیگر گروه های تروریستی می شود و معادلات میدانی را به نفع تروریست ها تغییر می دهد.

با توجه به تحولات جاری از جنوب تا شمال، اکنون می توان به هشدارهای دردمندانه جنرال دوستم در زمان مبارزه او با تروریست ها در شمال پی برد؛ هشدارهایی که پیش از آنکه خطر تروریزم را بزرگنمایی کند، خطر تروریست های درون نظام و همذات پنداری پرسش برانگیز دولت مرکزی با مانور گروه های تروریستی را مورد تأکید قرار می داد.

دولت اما به جای مبارزه با تروریزم و مهار تروریست ها، جنرال دوستم را خانه نشین و تبعید کرد تا امروز شاهد سریال سقوط ولسوالی های بیشتری باشیم.

طالبان و دیگر گروه های تروریستی ضد دولتی، هدفی جز ایجاد وحشت و خشونت و نمایش قدرت ندارند و برای این منظور، دولتی که هرگز وجود و حضور ندارد و هیچ اقدام بازدارنده ای برای مهار تروریست ها صورت نمی دهد، بدیهی است که موج خشونت از جنوب تا شمال، سراسر کشور را فرامی گیرد و در این میان، قربانی اصلی غیبت دولت و قدرت طالبان، غیر نظامیان بی دفاعی هستند که از این پس دیگر نه در شاهراه ها و نه در خانه های شان، احساس امنیت نمی کنند.

https://avapress.com/vdcbw0b8zrhbawp.uiur.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما

سلام چرا دولت کاری نمیکونه که مردوم افغانستان از بدبختی نجات پیدا کونه چرا دولت با گوروهای تالیبان نمی جنگه چون که اشرفغنی خودش تالیبه تاکی افعان ها مها جیر باشه تاکی این همه بدبختی بیکشه
عرض عدب دولت افغانستان یک دولت تاریخ تیر شده است همش به فری قدرت هست نه به فری کشور دولت آفغانسان به فری سیروت است نه فری میلت من اینجوری فکر میکونم اگرنه چرا یک دولت نتانه جلو چنتاه توریست رو بیگره این همه قرت داره تالب قدرت نداره چرا همه شونه سرکوب نمونه
ولسوالی سقوت هیچ همه افغانستان سقوت میکونه به نظر شما این جوری نست این دولت فاسید شده هست به فری پول هست ‌مزدور خاجی هاهست نه فری میله تش
طالبان از این ولسوالی ها زیاد تصرف کردن شآید هم بتوانند بیشتر تصرف کنند چون دولت مو الان داره باروح یا زندگی میکنند آقای اشرف غنی با چی روح یا داره زنده گی میکنه میگه کشور ما اگه نا امن نباشه سالانه چند ملیون گردش گر از خارج میاد باید الان تمرکز تو به رو کشور باشه نه به این روح یا فکر کنی