تاریخ انتشار :دوشنبه ۱۶ اسد ۱۳۹۶ ساعت ۱۹:۰۴
کد مطلب : 147822
مأموریت افغانستان، سؤال سخت دولت ترامپ

رکس تیلرسون؛ وزیر خارجه امریکا گفته است که دونالد ترامپ، نمی‌خواهد استراتژی نظامی کشورش در افغانستان مانند گذشته به پیش برده شود.

آقای تیلرسون روز دوشنبه گفت که آقای ترامپ "سؤال‌های سختی" را در این مورد از مشاوران امنیتی خود می‌پرسد.

او گفت که ترامپ دیگر علاقمند نیست که راهبرد نظامی این کشور در افغانستان مانند ۱۶ سال گذشته باشد.

کاخ سفید بازنگری بررسی راهبرد نظامی امریکا در افغانستان را روی دست گرفته و گزارش‌ها حاکی از آن است که تیم امنیتی ترامپ بر سر اعزام نیروهای بیشتر به افغانستان گرفتار اختلاف شده است.

آقای تیلرسون گفت:"رئیس جمهوری پرسش‌های بسیار بسیار مشخصی را مطرح می‌کند و من فکر می‌کنم که این پرسش‌هایی است که او باید آنها را مطرح کند... این سؤال‌هایی است که در گذشته کسی علاقمند به طرح آنها نبوده است".

سه روز پیش مشاور امنیت ملی ترامپ گفت که کاخ سفید می‌خواهد شاهد تغییر در رفتار پاکستان به‌ویژه در حمایت از طالبان باشد.

اظهارات تازه وزیر امور خارجه امریکا در مورد استراتژي آینده دولت کنونی امریکا در افغانستان، از دید تحلیلگران به معنای آن است که برخلاف تصور شایع، هنوز این استراتژي نه تنها تدوین و نهایی نشده؛ بلکه سؤال های سخت ترامپ در مورد چشم آینده طولانی ترین جنگ تاریخ ایالات متحده همچنان بی پاسخ مانده و همین امر، موجب تأخیر در تدوین و اعلان استراتژي تازه امریکا در باره جنگ افغانستان شده است.

شماری از کارشناسان می گویند که بروز اختلاف و دو دستگی در تیم امنیتی ترامپ در باره جنگ افغانستان، به معنای آن است که گزینه هایی غیر از افزایش نیروی نظامی و یا درگیری مستقیم امریکا در جنگ با تروریزم در افغانستان نیز مطرح است.

اظهارات وزیر امور خارجه امریکا هم این برداشت را تأیید می کند؛ زیرا به گفته او، ترامپ نمی خواهد استراتژي آینده دولت امریکا در افغانستان، مانند ۱۶ سال گذشته باشد؛ این یعنی، ترامپ به شدت مخالف افزایش نیروهای نظامی امریکایی در افغانستان است.

منتقدان اما می گویند که تأخیر در اعلام استراتژي جدید امریکا در مورد افغانستان، سبب شده است تا تروریست ها بیشتر از هر زمان دیگری در افغانستان مانور بدهند و دولت مرکزی کابل را به طور روزافزونی در تأمین امنیت و مقابله با تهدیدهای تروریستی، به چالش بکشند.

از این منظر، به هر میزانی که دولت ترامپ در تدوین و تهیه استراتژي جدیدش، دچار سر درگمی و اختلاف شود، به همان میزان، وضعیت امنیتی افغانستان، وخیم تر و پیچیده تر خواهد شد.

آگاهان اما می گویند که بهترین راه نجات افغانستان از وضعیت دشوار کنونی، امتناع از ادامه روند شکست خورده کنونی از سوی ایالات متحده و جستجوی راه های تازه ای برای استقرار یک دولت فراگیر ملی و برآمده از اجماع قوی سیاسی و حضور و مشارکت حد اکثری اقوام و مذاهب و تقویت نیروهای امنیتی داخلی در مقابله با تروریزم است.

این مهم بدون تردید، بدون حضور یا افزایش نیروهای نظامی امریکا هم امکان پذیر است و چه بسا به هر میزانی که سلطه و حضور امریکا در افغانستان، کاهش پیدا کند و محدود شود، به همان میزان، ناامنی ها فروکش کرده، اعتماد مردم به دولت افزایش پیدا کرده و تروریست ها بهانه لازم برای استمرار «جهادگری» خشونت آمیز خود را از دست خواهند داد.

نکته اساسی دیگر، رویکرد به یک راهبرد منطقه ای برای مبارزه با تروریزم در افغانستان است. قدرت های بزرگی در منطقه هستند که از ظرفیت هایی عظیم و بی مانند برای کمک به افغانستان برای مقابله با تروریزم، برخوردار اند. روسیه، چین، ایران، هند، پاکستان و کشورهای عربی، می توانند بر پایه یک روند قانونمند و مشروع، در کنار دولت افغانستان قرار بگیرند و با مهار تروریزم، تضمین های لازم را برای دسترسی به منافع مشروع خود در افغانستان به دست آورند.

با توجه به این مسایل، حضور نظامی امریکا در افغانستان، خود بخشی از مشکل موجود است و به هر اندازه که این حضور، تقویت و توسعه پیدا کند و مدت زمان نامحدودی را در بربگیرد به همان میزان، چشم انداز دست یافتن به یک راه حل صلح آمیز و پایدار برای جنگ افغانستان، تیره و دور از دسترس خواهد شد.

با در نظرداشت این نکته ها، سؤال های سخت ترامپ در مورد جنگ افغانستان، پاسخ های ساده و قابل دستیابی دارند؛ مشروط به اینکه سرنوشت مردم افغانستان به خود افغان ها واگذار شود، قیم مآبی و نگاه مالکانه غرب به افغانستان، پایان یابد و راه برای شکل گیری یک محور مقتدر منطقه ای برای جنگ با تروریزم، هموار شود.

https://avapress.com/vdcb5zb85rhbawp.uiur.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما