تاریخ انتشار :يکشنبه ۳۰ قوس ۱۳۹۳ ساعت ۰۱:۴۸
کد مطلب : 104205
تیر طالبان، نشان غیر نظامیان/ آنها مردم را می کشند
نماینده ویژه سازمان ملل در افغانستان گفته است که با وجود تغییر روش ها، طالبان همچنان عامل ۷۵ درصد تلفات افراد ملکی در افغانستان هستند.
به گزارش خبرگزاری آوا، نیکولاس هیسوم در یک کنفرانس خبری گفت که گزارش تلفات افراد ملکی در اختیار مقامات طالبان که یک دفتر در شهر دوحه؛ پایتخت قطر دارند، قرار گرفته؛ اما آنها این گزارش را رد کرده اند.
پیش از این نیز طالبان مسؤول اصلی کشتار غیر نظامیان در افغانستان خوانده می شدند؛ اگرچه در این میان، سهم نیروهای خارجی و حتی نیروهای امنیتی افغانستان نیز چشمگیر عنوان می شد. با این حال، بمب گذاری های کنار جاده ای، حمله های انتحاری و گروهی، راکت پراکنی های بی هدف و هراس افکنانه و تیر اندازی های مستقیم، از عوامل اصلی کشتار غیر نظامیان در افغانستان عنوان می شود که مسئول بخش بزرگی از آنها طالبان بوده اند.
به گزارش نیویورک تایمز، جورجتا گاگنون؛ مدیر بخش حقوق بشر ماموریت سازمان ملل در امور افغانستان نیز در این کنفرانس خبری، ادعان کرد: ما شاهد تغییر در پیام های طالبان بوده ایم. آنها اکنون بیشتر درباره تلاش های شان برای حفاظت از غیر نظامیان حرف می زنند. آنها یک گزارش ماهانه از جرایم جنگی منتشر می کنند. نحوه رفتار خود را بهبود بخشیده اند. گام هایی برداشته شده است؛ اما به هر حال حقیقت میدانی این است که وضع به طرز قابل توجهی بهبود پیدا نکرده و آنها هنوز هم عامل اکثر تلفات انسانی هستند.
به باور کارشناسان، در گذشته نیز با وجودی که طالبان مسئول بخش عظیمی از کشتار غیر نظامیان، شناخته می شدند؛ اما سخنان و اظهار نظرهای توجیهی نظیر آنچه در بیانات تازه این این مسئول حقوق بشری سازمان ملل آمده، کمتر سابقه داشته است.
این از نظر ناظران نشان می دهد که سازمان ملل در تلاش است، طالبان را نسبت به آنچه انجام می دهند پاسخگوتر کند و آنها را به این ترتیب، وارد یک روند پاسخ و مسئولیت در قبال عملکردهای خود کرده و به پذیرش اصول جنگ جوانمردانه و مسئولانه، ترغیب نماید.
گاگنون در پایان گفت: اخیرا شاهد تغییر در نوع اهداف طالبان هستیم. آنها بیشتر اهداف نظامی و به قول خود شان مشروع را هدف قرار می دهند؛ اما هنوز از روش ها و ابزارهایی نامناسب بهره می گیرند که به کشته و مجروح شدن غیر نظامیان منجر می شود.
این در حالی است که به باور کارشناسان، استفاده از این نوع ادبیات، پیش از آنکه آنها را به پذیرش مسئولیت در برابر نورم ها و آیین نامه های حقوقی بین المللی در زمینه جنگ، ترغیب کند، بیشتر، عملکردهای کنونی شان را توجیه می کند و این ایده بی بنیاد را رواج می دهد که گویا طالبان، در جنگی که به راه انداخته اند، اجازه دارند مراکز نظامی و دولتی افغانستان را آماج قرار دهند و اگر نظامیان، نیروها و مقامات دولتی افغانستان بر اثر حملات و اقدامات آنها کشته می شوند، این امر، هرگز جنایت و ترور محسوب نمی شود!
این در حالی است که در واقعیت امر، تفکیکی میان مراکز دولتی و خانه های مسکونی مردم افغانستان وجود ندارد. در زمینه جان مردم ملکی و جان فرزندان این مردم که در صفوف نیروهای امنیتی کشور در حال جنگ با تروریزم اند هم قایل شدن چنین تفکیکی، غیر قابل قبول و منحرف کننده است.
جنگ طالبان یک جنگ از بنیاد نامشروع است که البته طالبان، فقط دست ابزار این جنگ اند و هرگز بازیگر و تصمیم گیر با اراده ای در این نبرد به حساب نمی آیند. آنها به نیابت از کشور یا کشورهای دیگری در افغانستان می جنگند؛ بنابراین، مسئول اصلی و ردیف اول کشتارهای طالبان در افغانستان –اعم از نظامیان و غیر نظامیان- همان کشورها هستند.
در همین حال، به گفته فرستاده ویژه دبیر کل سازمان ملل در افغانستان، آمار تلفات غیر نظامیان در کشور ما در پنج سال اخیر به بالاترین سطح خود رسیده است.
نیکولاس هیسم در این نشست خبری در مقر این سازمان در نیویارک گفت که آمار کلی تلفات غیرنظامیان در ۱۱ ماه نخست سال جاری میلادی در زمان مشابه آن در سال گذشته ۱۹ درصد افزایش یافته است.
بخش حقوق بشر دفتر سازمان ملل در افغانستان ــ یوناما ــ نیز اعلام کرده که شمار قربانیان در این مدت به ۹۶۱۷ نفر می ‌رسد که شامل ۳۱۸۸ کشته و ۶۴۲۹ زخمی می‌شود.
شورشیان ظالبان مسئول ۷۵ درصد این تلفات خوانده شده اند.
بمبگذاری، حملات انتحاری و سایر انواع حملات پیچیده این گروه منجر به افزایش تلفات غیر نظامیان شده است.
براساس آمار یوناما، تلفات کودکان نسبت به سال گذشته، ۳۳ درصد و تلفات زنان ۱۲ درصد افزایش یافته که بیانگر بالاترین سطح آمار تلفات غیر نظامیان از زمانی است که یوناما ثبت تلفات غیر نظامیان را از سال ۲۰۰۹ در افغانستان آغاز کرد.
دفتر سازمان ملل احتمال داده که آمار تلفات غیر نظامیان در افغانستان تا آخر سال جاری میلادی از مرز ۱۰ هزار هم خواهد گذشت که تاکنون سابقه نداشته است.
این آمار که بخش بزرگی از آن به عملکردهای جنایتکارانه طالبان، منسوب شده، نشان از آن دارد که هیچ توجیهی برای عملکردهای این گروه در کشتار غیر نظامیان، وجود ندارد؛ بنابراین، به جای نکوداشت و ترغیب آنها به وسیله کاربرد کلمات کلی با بار مثبت، می بایست تلاش کرد، فشارها بر عوامل کشتار غیر نظامیان را افزایش داد و زمینه های قضایی و حقوقی عوامل این جنایت ها را به منظور اعمال عدالت و اعاده حق مظلومان و قربانیان، بهبود بخشید.
به باور کارشناسان، این آمار به ویژه برای برنامه صلح دولت افغانستان، می تواند بسیار کاربردی و مهم باشد.
شاکله کلی چارچوب صلح دولت افغانستان با طالبان، تاکنون به گونه ای طراحی شده که هرگز عملکردهای جنایتکارانه گذشته و کنونی این گروه را علیه مردم افغانستان در نظر نمی آورد و نسبت به جنایت های جنگی این گروه که از قضا خود نیز مسئولیت های آن را بر عهده می گیرند، عملا چشم پوشی و سکوت می کند.
چنین راهبرد صلحی عمیقا ستمکارانه و غیر واقع بینانه است.
مردم افغانستان مستحق صلحی هستند که حقوق آنها را در یک چارچوب عادلانه و شفاف، اعاده کند و عوامل مرگ و میر غیر نظامیان و قاتلان قسم خورده آنها را به آسانی مورد تبرئه قرار ندهد.
آقای هیسم پیشتر در سخنرانی خود در شورای امنیت سازمان ملل از انفجار انتحاری شورشیان در میان تماشاچیان بازی والیبال در ۲۳ نوامبر در ولایت شرقی پکتیکا به عنوان مثالی از تغییر رویکرد عناصر ضد دولتی یاد کرد.
در این انفجار ۵۳ نفر از جمله ۲۱ کودک کشته شدند که واکنش ‌های منفی گسترده ‌ای را به دنبال داشت.
این تنها یک نمونه از هزاران مورد مشابه دیگر است که طی بیش از ۱۳ سال و پیشتر از آن، در زمان حاکمیت آن گروه بر افغانستان، جریان داشته و رخ داده است؛ بنابراین، مصالحه با چنین گروهی، لزوما نباید به قیمت به قربانگاه رفتن عدالت و حقوق بشر تمام شود.
آنها در جنگ کور و بی هدفی که برای منافع دیگران در خاک افغانستان به راه انداخته اند، مردم را نشانه رفته اند و باید روزی در قبال این ستم و بی عدالتی خونین و هولناک، در پیشگاه یک دادگاه عدالت محور و ملی، پاسخگو باشند.
رئیس یوناما گفت که گفتگوها با طرف ‌های درگیر در جنگ افغانستان ادامه دارد؛ تا پیامدهای مرگبار جنگ بر غیرنظامیان کاهش یابد.
یوناما در گزارش تلفات غیر نظامیان در سال ۲۰۱۳ آمار مجموع قربانیان این سال را ۸۶۱۵ نفر (۲۹۵۹ کشته و ۵۶۵۶ زخمی) نوشته بود که بیانگر افزایش ۱۴ درصدی نسبت به سال قبل آن بود.
در این گزارش آمده بود که شمار کشته شدگان غیرنظامی از سال ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۳ به بیش از ۱۴ هزار نفر رسیده و به این ترتیب، با آمار سال جاری کشته شدگان غیر نظامی جنگ افغانستان در این پنج سال از مرز ۱۷ هزار می‌گذرد.
در این میان، البته نباید از یاد برد که سهم سال های نخست ماموریت نظامی ناتو در کشتار غیر نظامیان در افغانستان نیز کم نیست. آنها به ویژه در ده سال اول این ماموریت، در یک تعقیب و گریز ساده، جان غیر نظامیان فراوانی را می گرفتند. حملات کورکورانه هوایی بر روستاهای پرجمعیت از دیگر عوامل کشتار غیر نظامیان توسط نیروهای خارجی بود.
جنایت هایی مانند جنایت قندهار یا جنایت نیروهای آلمانی در قندوز یا نیروهای فرانسوی در کاپیسا، تنها نمونه هایی از یک روند طولانی از کشتار غیر نظامیان به وسیله نیروهای ناتو و خارجی است که همه آنها بدون هیچگونه پیگرد قضایی عادلانه، فراموش شده و نادیده گرفته شده اند.
https://avapress.com/vdcjyxeviuqey8z.fsfu.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما