تاریخ انتشار :دوشنبه ۳۰ اسد ۱۳۹۶ ساعت ۱۹:۰۰
کد مطلب : 148108
حسینی مزاری: وضعیت شیعیان افغانستان در دولت کنونی خراب تر شده است/ روحانیت و جریان های سیاسی به مسئولیت خود عمل نمی کنند
"روحانیت افغانستان باید یک صدا و منسجم وارد صحنه شوند، اگر نشوند هم در محضر مردم و هم در روز قیامت پاسخگو خواهند بود. همچنین رهبران احزاب و جریان های جهادی باید هرچه زودتر خود را منسجم کنند و در جهت حفاظت و صیانت از مردم وارد صحنه شوند. باید مردم در برابر گروه های تروریستی سازمان داده شوند تا حداقل خودشان از خود دفاع کنند./روحانیت شیعه از سطوح بزرگ تا کوچک، کاملا در یک وضعیت انفعالی قرار دارند.

حجت الاسلام والمسلمین سید عیسی حسینی مزاری، رییس عمومی خبرگزاری صدای افغان(آوا)، رئیس مرکز فعالیت های فرهنگی اجتماعی تبیان و عضو افغانستانی مجمع عمومی مجمع جهانی اهل بیت(ع) در دیدار  از دفتر مرکزی خبرگزاری اهل بیت(ع) ـ ابنا در قم، از آخرین وضعیت شیعیان افغانستان، بی توجهی ها و غفلت ها و همچنین حادثه نسل کشی میراز ولنگ در ولسوالی صیاد ولایت سرپل سخن گفت.

به گزارش خبرگزاری صدای افغان(آوا)، خبرگزاری اهل بیت یا ابنا، یک خبرگزاری فعال برای انعکاس اخبار شیعیان جهان است که به ۲۴ زبان دنیا و زیر نظر مجمع جهانی اهل بیت فعالیت می‌کند. سید علی رضا حسینی، مدیرعامل این خبرگزاری است. خبرگزاری ابنا، خبرگزاری برتر سال ۱۳۹۱ در نوزدهمین نمایشگاه بین‌المللی مطبوعات و خبرگزاری‌ها، خبرگزاری برتر در اولین و دومین جشنواره ملی فیلم اشراق در جوزای ۱۳۹۱ و عقرب ۱۳۹۲ بوده است. همچنین این خبرگزاری برگزیده بخش بین‌الملل ششمین جشنواره بین‌المللی رسانه‌های دیجیتال در جدی ۱۳۹۱ نیز می باشد. خبرگزاری ابنا به خاطر انتشار اخبار شیعیانِ عربستان و بحرین، در این دو کشور فیلتر شد.

رییس عمومی خبرگزاری صدای افغان(آوا) و هیأت همراه با حضور در دفتر مرکزی خبرگزاری ابنا در قم، با چگونگی و گستردگی فعالیت و کارکرد این خبرگزاری آشنا و همچنین با مدیرعامل و کارکنان آن دیدار کرد. در این دیدار پیرامون گسترش روابط و همکاری های دوجانبه و مشترک بین دو خبرگزاری بحث و گفتگو شد. به دنبال این دیدار و آشنایی، حجت الاسلام والمسلیمن حسینی مزاری، در گفتگویی با ابنا، به بیان آخرین وضعیت شیعیان افغانستان پس از روی کار آمدن حکومت وحدت ملی و حوادث اخیر به خصوص حادثه میرزا ولنگ ولایت سرپل پرداخت.

وضعیت شیعیان افغانستان پس از روی کار آمدن حکومت وحدت ملی خراب تر شده است
حجت الاسلام والمسلمین سید عیسی حسینی مزاری، عضو افغانستانی مجمع جهانی اهل بیت(ع) در اولین بخش گفتگو با خبرگزاری ابنا به سوالی در مورد چگونگی وضعیت شیعیان افغانستان پس از روی کار آمدن حکومت وحدت ملی و مقایسه آن نسبت به دوره های ریاست جمهوری حامد کرزی پاسخ داد.

به گفته وی، وضعیت شیعیان در دولت کنونی افغانستان نسبت به گذشته خراب تر شده است، گرچه در زمان کرزی نیز از وضعیت خیلی مناسبی برخوردار نبود، اما در شرایط موجود، وضعیت خراب تر از گذشته شده است.

ایشان خرابی وضعیت شیعیان افغانستان را به دو عامل وابسته دانست: ابتدا خود شیعیان، شخصیت های برجسته و احزاب شیعی که تاهنوز تحت یک برنامه مناسب و منسجم در رابطه با بهبود وضعیت شیعیان افغانستان کاری نکرده

و در غفلت و سهل انگاری به سر می برند.

رییس عمومی خبرگزاری صدای افغان(آوا) در بخش دوم به عوامل خارجی اشاره کرد و گفت: یکی از عوامل خارجی، خود حکومت وحدت ملی و شخص اشرف غنی است که ایشان در نزدیک به سه سال گذشته، نه تنها تعامل مثبتی با شیعیان افغانستان نداشته که روند کار و نوع برخورد ایشان در محور تضعیف شیعیان و ایجاد اختلاف میان گروه های مختلف شیعه بوده؛ گاهی یک جناح در برابر جناح دیگر شیعه مورد استفاده قرار گرفته و این وضعیت ادامه دارد.

در عامل دیگر خارجی، حجت الاسلام والمسلمین حسینی مزاری به گروه های تروریستی اشاره کرد. وی گفت که معتقد است هدف اصلی گروه های تروریستی، کل مردم و اسلام در افغانستان است و می خواهند اسلام و افغانستان را ضعیف کنند، اما دیده می شود که شیعیان در کنار پیروان سایر مذاهب مورد حملات تروریستی قرار دارند؛ حوادثی مانند حملات شب عاشورا به زیارت سخی در کابل، مسجد باقرالعلوم در روز اربعین در کابل، جنبش روشنایی، مسجد الزهرا، مسجد جوادیه و آخرین جنایت در میرزا ولنگ ولسوالی صیاد ولایت سرپل که یک نسل کشی تمام عیار بوده و در چند سال اخیر سابقه نداشته است.

دولت در برخورد با حملات بر شیعیان، جدی نیست
رییس مرکز فعالیت های فرهنگی و اجتماعی تبیان در پاسخ به دومین پرسش مدیرعامل خبرگزاری ابنا در مورد این که آیا دولت افغانستان همانند پاکستان در پشت پرده ازدیاد حملات بر مساجد و تکایا و همچنین پیروان اهل تشیع قرار دارد، خاطرنشان کرد که دولت را به دست داشتن مستقیم در حملات انتحاری و مسلحانه متهم نمی داند، اما دولت در راستای عدم انسجام جامعه شیعه افغانستان متهم است و در بحث برخورد با شیعیان، تلاش کرده دوگانه عمل کند و اختلاف ایجاد نماید.

از طرف دیگر، به گفته حسینی مزاری، دولت پیرامون حملات و عملیات های تروریستی علیه شیعیان، پی گیری و مقابله با آن، از یک جدیدت و قاطعیت قابل توجه برخوردار نیست. وی افزود، در حالی که در میرزا ولنگ نسل کشی رخ داده، اما اشرف غنی و دولت به صورت قاطع واد عمل نشده و تا نزدیک به یک هفته، در راستای پس گیری منطقه و رسیدگی به خانواده های شهدا و بیجاشدگان منطقه، کاری صورت نداد.

وی خاطرنشان کرد که دولت افغانستان در این گونه قضایا با تعلل برخورد می کند و این نوع برخورد، از نگاه صاحب نظران، به نوعی دست داشتن در این رویدادهاست.

ولایت هرات خاستگاه وهابیت در افغانستان است
در بخش دیگر، عضو افغانستانی مجمع جهانی اهل بیت(ع) در پاسخ به سوالی در مورد ترور روحانیون شیعه در کشور، خاطرنشان کرد که این ترورها تا کنون تنها در ولایت هرات دیده شده و در سایر ولایات، مواردی از این دست دیده نشده است.

وی گفت: هرات خاستگاه وهابیت در افغانستان است و گروه های افراطی در این منطقه فعال است و به صورت علنی فعالیت دارد. یکی از عناصر وهابیت در هرات، فردی به نام مجیب الرحمن است که به عربستان وابسته بوده و در نمازهای جمعه به صورت علنی علیه شیعیان تبلیغ می کند.

حجت الاسلام والمسلمین حسینی مزاری ادامه داد: ترورهایی که در ولایت هرات صورت گرفته، از طرف عناصر وابسته به وهابیت است که بر اساس آن، چند تن از علمای شیعه مورد هدف قرار گرفته و شهید شده اند، اگرچه به گفته وی، تعدادی از علمای اهل سنت نیز در هرات مورد هدف قرار گرفته اند که بیشتر به وجود گروه های افراطی در هرات برمی گردد.

از طرف دیگر، وی به حساس بودن موقعیت هرات در مرز با ایران اشاره کرد و خاطرنشان نمود که

دشمنان جمهوری اسلامی ایران سعی دارند هرات را با توجه به همسایگی با ایران هدف قرار داده و ناامن بسازند.

البته به گفته رییس عمومی خبرگزاری صدای افغان(آوا)، تنها جریان های افراطی در تحولات امنیتی هرات دخیل نیستند، بلکه او معتقد است همانند سایر تحولات کشور، کشورهای غربی و برخی سفارت های آن ها در افغانستان در تحولات هرات دخیل هستند.

وی از حکومت محلی و مرکزی انتقاد کرد که تاکنون کوچکترین سرنخی از عوامل ترورها در ولایت هرات را به دست نیاورده اند و پرونده ترور شخصیت های دینی مورد پی گیری جدی قرار نگرفته است.

روحانیت و جریان های جهادی ـ سیاسی شیعه به مسئولیت خود عمل نمی کنند
حسینی مزاری در پاسخ به یک سوال دیگر خبرگزاری ابنا پیرامون راه های اعمال فشار بر دولت افغانستان پیرامون رویدادهای امنیتی اخیر، تصریح کرد که خود شیعیان در افغانستان ضعیف عمل می کنند و روحانیت شیعه از سطوح بزرگ تا کوچک، کاملا در یک وضعیت انفعالی قرار دارند.

به گفته وی، وقتی یک روحانی نتواند بر اساس وظیفه ای که دارد، وارد صحنه شود، باید لباس روحانیت را کنار بگذارد. به باور ایشان، امروز افغانستان به روحانی انقلابی و مجاهد نیاز دارد که در صحنه عمل وظیفه انجام دهد.

حجت الاسلام حسینی مزاری ادامه داد: "اولین طیفی که در رابطه به مسائل افغانستان مسئولیت دارد، روحانیت است. اگر نیاز باشد افغانستان تغییر کند، نقش روحانیت برجسته است. واقعا مردم افغانستان مطیع روحانیت اند و حرف شنوی دارند، اما روحانیت انجام وظیفه نمی کند".

از سوی دیگر، به گفته مزاری، در سطح احزاب شیعه نیز هماهنگی و همسویی وجود ندارد و برعکس، این احزاب گاها در مسیر تخریب یکدیگر فعالیت می کنند.

وی خاطرنشان کرد که دومین عامل ثبات و یا خرابی وضعیت افغانستان، احزاب و جریان های سیاسی و جهادی هستند. وی گفت: "ما از جریان های جهادی و سیاسی توقع داریم که برای دین و مردم خدمت کنند، اما چنین فعالیتی را نمی بینم. در حالی که تمام امکانات در اختیار احزاب و سازمان های سیاسی و جهادی قرار دارد، اما از این امکانات برای سازماندهی نیروهای مردمی و انسجام شیعه استفاده نمی شود. ما مردم متمول نداریم، اما رهبران جریان های سیاسی و جهادی هر نوع امکاناتی را در اختیار دارند".

رییس عمومی خبرگزاری صدای افغان(آوا) در ادامه خاطرنشان کرد که در ۱۷ سال گذشته، سازمان ها و جریان های شیعه با وجود این که امکانات خوبی در اختیار داشته اند، اما حتی یک کلینیک و یا یک کیلومتر جاده را در یک منطقه شیعه نشین نساخته اند.

به گفته وی، ولایت پنجشیر یک ولایت تازه تأسیس است، اما وضعیت و آبادانی در این ولایت نسبت به ولایت بامیان قابل مقایسه نیست.

در چنین شرایطی، به باور حسینی مزاری، وقتی روحانیت، احزاب و سازمان ها وابسته به اهل تشیع افغانستان مسئولیت خود را انجام ندهند، از یک دولت که تحت سلطه غرب است، نمی توان توقع داشت تا در مناطق شیعه نشین کار بکند.

او افزود: از ولایات که بگذریم، حتی

در غرب کابل که یک منطقه شیعه نشین است، مردم آب، برق، جاده و کوچه آسفالت ندارند.

عضو افغانستانی مجمع جهانی اهل بیت در پایان این پاسخ هشدار دارد که با توجه به نابسامانی های موجود در سطح مردم شیعه در افغانستان، طبیعی است که شاهد مشکلات روزافزون در جامعه شیعه باشیم و متأسفانه باید منتظر حوادث خطرناکتری باشیم.

جنبش روشنایی به دنبال منافع مردم نیست
موضوع دیگر مورد بحث در گفتگوی خبرگزاری ابنا با حجت الاسلام والمسلمین حسینی مزاری، موضوع جنبش روشنایی بود.

وی حرکت جنبش روشنایی را یک حرکت سیاسی ارزیابی کرد که گردانندگان آن به دنبال خواست ها و منافع خود بودند.

رییس مرکز فعالیت های فرهنگی و اجتماعی تبیان در پاسخ به این سوال که "آیا جنبش روشنایی یک حرکت مردمی نبود؟" خاطرنشان کرد: "خیر! بحث ضرورت برق برای بامیان و مناطق مرکزی، یک بحث تازه نیست، این بحث در ۱۷ سال گذشته می توانست بارها مطرح شود، در دوره کرزی امکانات و کمک های بیشتری فراهم بود، اما چرا آن زمان برای برق بامیان اعتراض نشد؟"

وی افزود: "بعدا مشخص شد که حلقه اصلی و انگیزه دهنده این قضیه، خارج از سران احزاب و گروه ها، که زیاد مورد تأیید جریان های دینی نیستند، قرار دارد. وقتی تظاهرات اوج گرفت و دولت حاضر شد که مذاکره کند، چرا با دولت مذاکره نکردند؟ روز اول اسد سال گذشته این جنبش حاضر به مذاکره نشد که در روز ۲ اسد آن فاجعه رخ داد، قبل از این هم محمد محقق و کریم خلیلی از این جنبش کنار کشیدند. یک سال بعد و همزمان با ۲ اسد، رهبران جنبش روشنایی مذاکره با دولت را قبول کردند، اما این سوال مطرح است که چرا این جنبش در اول اسد ۱۳۹۵ مذاکره با دولت را قبول نکردند که از اقتدار خوبی برخوردار بودند؟"

به گفته حسینی مزاری، هدف اصلی جنبش روشنایی ارائه خدمات برق برای مردم بامیان نیست، بلکه آن ها به دنبال دست یافتن به امتیازات دیگر بودند.

در عین حال وی افزود، وقتی ائتلاف نجات افغانستان تأسیس شد، اشرف غنی، رییس جمهور برای این که یک جناح دیگر شیعه را با خود داشته باشد، بحث مذاکره با جنبش روشنایی را مطرح می کند.

گروه های تروریستی در افغانستان، منشأ بیرونی دارند
ریشه و خاستگاه گروه های تروریستی در افغانستان، سوال بعدی خبرگزاری ابنا از این فعال سیاسی و فرهنگی بود.
حجت الاسلام حسینی مزاری در پاسخ به این سوال، گفت که بحث گروه های تروریستی در افغانستان، یک بحث داخلی و ناشی از اختلاف دیدگاه ها در افغانستان نیست، بلکه دست های بیرونی در کار است.

وی گفت: "شما به خاطر دارید که گروه القاعده به رهبری اسامه بن لادن با پول و امکانات امریکایی در افغانستان تأسیس شد؛ گروه طالبان نیز پس از این که پاکستان از اعمال نفوذ حزب اسلامی در افغانستان ناامید شد، با کمک امریکا، انگلیس و عربستان و توسط این کشور ایجاد شد".

رییس عمومی خبرگزاری صدای افغان(آوا) ادامه داد: "طالبان ۵ سال در افغانستان از اقتدار برخوردار بودند. از همان ابتدا امریکا برای حضور در منطقه علاقمند بود، اما باید جریانی در افغانستان شکل می گرفت که مردم را از اسلام بیزار کند و منتظر هر کسی از بیرون باشند

تا از آن ها استقبال کنند، تا این که حوادث ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ رخ داد".

وی در پاسخ به این سوال که چرا القاعده که توسط امریکا به وجود آمده بود، به این کشور حمله کرد، خاطرنشان کرد: "زمان مصرف القاعده گذشته بود و امریکا می بایست داشته های خود را برای منافع بزرگتر از دست بدهد، به ظاهر القاعده و طالبان را پایین کشیدند و حکومت جدید در افغانستان روی کار آمد".

جنگ افغانستان، یک جنگ اقتصادی است
رییس مرکز فعالیت های فرهنگی و اجتماعی تبیان در پاسخ به این سوال که جنگ در افغانستان یک جنگ عقیدتی یا دینی است، گفت که این جنگ در حقیقت یک جنگ اقتصادی است.

وی گفت: "سال ها پیش سازمان های اطلاعاتی امریکا در مورد انتقال قدرت اقتصادی از غرب به شرق هشدار داده بودند. ارکان این قدرت اقتصادی در شرق چین، روسیه، هند و ایران است. امریکا به دنبال این بود که جلو این انتقال قدرت را بگیرد و یا حداقل این چهار قدرت را تضعیف کند".

حجت الاسلام والمسلمین حسینی مزاری افزود، در این زمینه، بحث افغانستان مطرح شد. افغانستان در نطقه ای قرار دارد که بر این چهار کشور اشراف دارد؛ بر این اساس این مسأله مطرح شد که امریکا باید در افغانستان مستقر شود و از این کشور اوضاع روسیه، چین، هند و ایران را زیرنظر داشته باشد.

وی ادامه داد که ناامنی های افغانستان، بحث ایجاد داعش و همچنین انتقال جغرافیای جنگ از جنوب به شمال کشور به دلیل تلاش امریکا برای اشراف بر روسیه است. همچنین امریکا به دنبال ناامن کردن مرزهای غربی افغانستان با ایران است و حتی در چین، امریکا برخی گروه های مسلمان را تشویق می کند که دست به شورش بزنند.

رییس عمومی خبرگزاری صدای افغان در یک جمع بندی در این مورد گفت: "افغانستان فعلا برای خودش قابل توجه نیست، امریکا و غرب در این کشور برای خود افغانستان حضور ندارند، اگرچه افغانستان به لحاظ اقتصادی دارای منابع مهم و غنی معدنی و زیرزمینی است، اما مسأله اساسی که در افغانستان مطرح است، اشراف بر کشورهای منطقه است. افغانستان یک چهارراه اطلاعاتی در منطقه برای آموزش و استفاده از گروه های تروریستی علیه این کشورهاست. ابوبکر بغدادی، رهبر پیشین داعش، همچنین ابومصعب الزرقاوی، فرمانده قبلی القاعده در عراق و برخی دیگر  از عناصر  تروریستی در منطقه قبلا در افغانستان آموزش دیده بوده اند".

وی خاطرنشان کرد که افغانستان در شرایط کنونی، قربانی سیاست های منطقه ای و جهانی است و در این میان، پاکستان بسیار خائنانه نسبت به افغانستان برخورد کرده و با ارتباط نزدیکی که با امریکا داشته، وضعیت افغانستان را تا اینجا پیش برده است.

در افغانستان نام داعش نه، فکر داعش اهمیت دارد
با توجه به برخی گمانه زنی ها در مورد انتقال گروه داعش و یا آینده این گروه در پاکستان و افغانستان پس از عراق و سوریه، حجت الاسلام والمسلمین حسینی مزاری در گفتگو با خبرگزاری ابنا تصریح کرد که برای ما در افغانستان چیزی به نام داعش اهمیت ندارد، بلکه مهم فکر داعش است که نه تنها در افغانستان، بلکه در هر جایی که امریکا بخواهد، منتشر خواهد شد.

وی افزود: در افغانستان چه گروه طالبان و چه داعش مهم نیست، بلکه آن قتل عام و نسل کشی که در میرزا ولنگ صورت گرفت، مهم است.

رییس عمومی خبرگزاری صدای افغان(آوا) خاطرنشان کرد: "قبل از

این که جنایات بزرگ جنگی در عراق و سوریه اتفاق بیافتد، جنایاتی به مراتب بدتر در افغانستان رخ داده است. طالبان در زمان حاکمیت خود و سقوط شهر مزارشریف، حمله به بامیان، شمال کابل و... هزاران انسان را قتل عام کردند و درخت های میوه را از ریشه کنده و یا سوزاندند، اما در آن زمان فیلم برداری، اینترنت و رسانه به پیمانه کنونی نبود تا رسانه ای شود".

وی افزود که متأسفانه فکر افراطی در افغانستان از جایگاه قابل توجهی برخوردار است و فکر نمی کند اگر علما هم سال های سال کار کنند، ریشه کن شود.

رویداد میرزا ولنگ یک جنایت وحشتناک و بی سابقه است
بحث جدی دیگر در گفتگوی حسینی مزاری با خبرگزاری ابنا، موضوع رویداد میرزا ولنگ ولسوالی صیاد ولایت سرپل بود. رییس مرکز فعالیت های فرهنگی  اجتماعی تبیان در پاسخ به سوالی در این مورد، گفت که پس از حمله انتحاری به مسجد جوادیه هرات، حادثه کشتار در قریه میرزا ولنگ که یک رویداد نسل کشی است، رخ داد.

وی تأکید کرد که رویداد میرزا ولنگ یک جنایت وحشتناک و بی سابقه است.

حسینی مزاری در ادامه افزود: "حکومت افغانستان تاکنون واکنش لازم را در قضیه میرزا ولنگ نداشته، دولت باید علیه گروه های تروریستی اعلام جرم بین المللی کند، به سازمان ملل، شورای امنیت و دادگاه های بین المللی شکایت کند تا بر این گروه ها فشار وارد شود".

وی از مجامع بین المللی و نهادهای جهانی مدافع حقوق بشر انتقاد کرد که پیرامون رویداد میرزا ولنگ کاملا ساکت اند.

این فعال دینی و سیاسی خاطرنشان کرد: اگر چند نفر محدود در مجله شارلی ابدو کشته می شوند، شمع افروخته می شود، اما در افغانستان ده ها تن شهید و تعدادی خانم به اسارت برده می شود، واکنشی نشان نمی دهند. وی تأکید کرد که این عدم واکنش ها کاملا مشکوک است.

رییس مرکز فعالیت های فرهنگی و اجتماعی تبیان ادامه داد که شرایط کنونی زمان انجام مسئولیت مردم افغانستان است و نباید به مجامع جهانی و حتی دولت تکیه کرد.

وی تصریح کرد: "روحانیت افغانستان باید یک صدا و منسجم وارد صحنه شوند، اگر نشوند هم در محضر مردم و هم در روز قیامت پاسخگو خواهند بود. همچنین رهبران احزاب و جریان های جهادی باید هرچه زودتر خود را منسجم کنند و در جهت حفاظت و صیانت از مردم وارد صحنه شوند. باید مردم در برابر گروه های تروریستی سازمان داده شوند تا حداقل خودشان از خود دفاع کنند".

باید از ظرفیت وحدت شیعه و سنی در افغانستان استفاده شود
در گفتگوی پایانی خبرگزاری جهانی اهل بیت(ع) ـ ابنا با رییس عمومی خبرگزاری صدای افغان(آوا)، بحث وحدت مسلمین در افغانستان مطرح شد، و آقای حسینی مزاری گفت: وحدت میان شیعه و سنی در افغانستان مثال زدنی و مستحکم است، اما متاسفانه از این ظرفیت برای ایجاد یک جبهه قوی به نفع اسلام و افغانستان استفاده نشده است.

وی با اشاره به نقش مرجعیت دینی و علما در مبارزه با گروه داعش در عراق، خاطرنشان کرد که علمای بزرگ می توانند در افغانستان وارد صحنه و عمل شوند.

این فعال دینی و سیاسی ادامه داد: "در افغانستان عده ای که ادعای مرجعیت دینی دارند، باید در راستای سازماندهی مردم وارد عمل شوند. از سوی دیگر، صدها مسجد وجود دارد و هر روحانی در هر مسجد می تواند بسیار کار کند".

https://avapress.com/vdcjyoevouqexvz.fsfu.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما