تاریخ انتشار :سه شنبه ۵ عقرب ۱۳۹۴ ساعت ۱۶:۳۴
کد مطلب : 118246
حقوق بشر در ایران از تحریم تا توافق
احمد شهید؛ گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر ایران در تازه‌ترین گزارش خود، از توافق جامع اتمی ایران و قدرت‌های جهانی استقبال کرده است.
وی با یادآوری رابطه صلح و پیشرفت با حقوق بشر، ابراز امیدواری کرده که لغو تحریم ها تأثیر مثبتی بر وضعیت حقوق بشر در ایران به ویژه در مورد حقوق اقتصادی و اجتماعی داشته باشد.

او گفته که تلاش ها برای جلوگیری از تأثیر منفی تحریم های اقتصادی بر وضعیت حقوق بشر ایران مؤثر نبوده و این تحریم ها به صورت مستقیم یا غیر مستقیم بر سلامت عمومی و وضعیت محیط زیست اثر مخرب داشته اند.

به گفته او، فشار اقتصادی ناشی از تحریم ها باعث افزایش بهای کالاهای اساسی شده و دسترسی به دارو و درمان را محدود کرده است. این فشارها همچنین بیکاری را افزایش داده و استندرد زندگی را پایین آورده است.

او از افزایش شمار اعدام ها در ایران ابراز نگرانی کرده و گفته است که سرانه اعدام در این کشور از هر کشور دیگری در دنیا بالاتر است.

گزارش تازه احمد شهید و نگرانی هایی که او مانند همیشه بر آنها تاکید و تکرار کرده است، از دید کارشناسان، این ارزیابی را همچنان مورد تاکید قرار می دهد که غربی ها هنوز هم در صدد اند با استفاده از حربه قدیمی حقوق بشر، بخشی از فشارهای اقتصادی و سیاسی بر ایران را حفظ کنند.

غرب همواره ادعا می کند که وضعیت حقوق بشر در ایران مطلوب نیست و در این زمینه به ویژه به شمار بالای آمار اعدام ها اشاره می کند؛ اما ایران می گوید این اعدام ها مبتنی بر نظام قانونی و حقوقی این کشور است و پس از طی مراحل قانونی و بر پایه آیین دادرسی کیفری این کشور احراز می شوند.
از جانب دیگر، یکی از مهم ترین استدلال های ایران در خصوص آمار بالای اعدام ها این است که اغلب کسانی که از دادگاه ها و نظام قضایی ایران، حکم اعدام می گیرند، مجرمان مربوط به قاچاق مواد مخدر اند که در ایران، در رده جرایم سنگین دسته بندی می شود و حکم آن اعدام است.
ایران یکی از کشورهای آسیب پذیر و در معرض تهدید از ناحیه قاچاق مواد مخدر است؛ زیرا موقعیت این کشور برای انتقال و ترانزیت مواد مخدر از افغانستان به کشورهای عربی و اروپا از یکسو و بازار مصرف داخلی این کشور به دلیل شمار بالای معتادان از جانب دیگر، این کشور را به هدفی جذاب برای قاچاقچیان مواد مخدر بدل کرده است. به همین دلیل، از نظر کارشناسان حقوقی ایران، یکی از اهرم های مهم مبارزه جدی با این پدیده بنیان برانداز، وضع پیامدهای حقوقی و قضایی شدید و سنگین بر علیه عوامل قاچاق مواد مخدر است و این با توجه به مضرات و آسیب هایی که مواد مخدر متوجه نوع بشر می کند، لزوما در قالب نقض حقوق بشر حتی بر پایه تلقی سیاسی غربی ها از این مقوله نیز قابل دسته بندی نیست.

در دیگر موارد نیز به باور اغلب کارشناسان حقوقی، اتهام نقض حقوق بشر در ایران و وضع تحریم های نامتناسب و ظالمانه به این بهانه بر علیه مردم این کشور، با توجه به بازخوردها، آثار و پیامدهای ویرانگر این تحریم ها بر اقشار ضعیف و آسیب پذیر جامعه ایران، یک اتهام کاملا سیاسی و بی پایه بوده است و در برابر این اتهام، کارکرد تحریم ها در حوزه کار، اشتغال، قدرت خرید، وضعیت عمومی اقتصاد مردم و خدمات مربوط به حوزه سلامت، دارو و درمان و... نشان داده که غرب بیشتر از دولت ایران، مرتکب نقض حقوق بشر شده است.
با این حساب، گزارش احمد شهید با وجود آنکه با این پیام همراه است که وضع تحریم های ظالمانه غرب بر ایران، به بدتر شدن وضعیت حقوق بشر در این کشور کمک کرده است؛ اما کارشناسان معتقد اند که اول اینکه دلیل این امر، نه کارکرد حقوق بشری دولت ایران؛ بلکه ماهیت ضد بشری تحریم های غرب بوده که عمدتا مردم ایران را هدف قرار داده است و دوم اینکه این گزارش این پیام ضمنی را نیز در خود مستتر دارد که این دولت ایران است که حقوق مردم اش را نقض می کند.

این پیام، چالشی تازه در روابط ایران و غرب محسوب می شود و به باور ناظران، حتی می تواند توافق هسته ای را نیز تحت تاثیر قرار دهد؛ زیرا با توجه به نامه و دستور عمل اخیر رهبر جمهوری اسلامی ایران به رییس جمهور این کشور در رابطه به توافق هسته ای و اشاره صریحی که در آن نامه به احتمال استفاده از اهرم حقوق بشر و حمایت از تروریزم به عنوان بهانه ای برای وضع یا ادامه تحریم از سوی غرب شده و به منزله نقض برجام، ارزیابی گردیده است، گزارش های حقوق بشری احمد شهید می تواند مساله ساز باشد.

صرف نظر از اینکه احمد شهید که خود اجازه دسترسی به داخل ایران را ندارد، گزارش هایش را عمدتا بر پایه اطلاعات رسانه هایی مانند بی بی سی و سی ان ان و رادیو فردا و... تهیه می کند!
https://avapress.com/vdcjxoevmuqev8z.fsfu.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما