تاریخ انتشار :پنجشنبه ۲۷ جوزا ۱۳۹۵ ساعت ۱۷:۵۳
کد مطلب : 127642
درگیری های تورخم و جای خالی هم پیمانان
در پی درگیری های چند روز گذشته میان نیروهای سرحدی افغانستان و نظامیان پاکستانی در مرز تورخم، شماری از نمایندگان مجلس می گویند که امریکا در برابر تجاوزات آشکار پاکستان اقدام عملی نکرده و باید نسبت به پیمان امنیتی با واشنگتن تجدید نظر شود.

امریکا در واکنش به این درگیری ها اعلام کرده که اوضاع را از نزدیک دنبال می کند و واشنگتن بر حل سیاسی این مشکل تاکید می ورزد؛ اما این اقدام از دیدگاه نمایندگان مجلس بسنده نیست.

شکیبا هاشمی؛ عضو مجلس گفت:"...سکوت امریکا در مورد جنگ تورخم که تجاوز آشکار پاکستان به افغانستان است، سؤال برانگیز است".

عبدالستار خواصی؛ دیگر عضو مجلس نیز گفت: پاکستان عملا به خاک افغانستان تجاوز کرده؛ ولی امضای پیمان با امریکا که با چک چک (کف زدن) در مجلس تایید شد، هیچ به درد نخورده است...حکومت در مورد این پیمان تجدید نظر کند".

نذیراحمد حنفی؛ دیگر عضو مجلس نیز گفت:"پیمان امنیتی با امریکا باید لغو شود تا مردم افغانستان بدانند که امریکا با ما نیست و ما هم با او نبودیم و نیستیم".

این اولین بار نیست که اعضای مجلس نمایندگان، به تندی و صراحت از نتایج امضای پیمان امنیتی با امریکا انتقاد می کنند و کارکرد این پیمان برای بهبود امنیت افغانستان را زیر سؤال می برند؛ همان نمایندگانی که به تعبیر عبدالستار خواصی، روزی با «چک چک» پیمان امنیتی را تأیید کردند و به منتقدان و مخالفان انگشت شمار آن، با هورا کشیدن و ایجاد اختلال صوتی، حتی اجازه حرف زدن هم ندادند.

بنابراین، به باور منتقدان، این فقط امریکا نیست که به مسؤولیت های خود بر پایه تعهداتی که در پیمان امنیتی داده است، عمل نمی کند؛ بلکه نمایندگانی که اکنون سخن از بازنگری و اصلاح یا حتی لغو پیمان امنیتی می زنند نیز در به وجود آمدن شرایط کنونی، مسؤول اند.

آنها کار شان را خوب انجام ندادند. تفاوتی نمی کند که نتوانستند انجام دهند یا نخواستند.

درگیری های اخیر تورخم از مصادیق آشکار تجاوز خارجی به تمامیت ارضی افغانستان بود؛ زیرا پاکستان در یک سرزمین مورد مناقشه، اقدام به ایجاد تأسیسات تازه کرد و در نتیجه آن، نیروهای نظامی دو کشور، مستقیما و به صورت متناوب، وارد درگیری های مرگبار شدند.

با این حساب، پیمان امنیتی ای که روزی نمایندگان مجلس آن را با «چک چک» تایید کردند، دقیقا چه زمانی قرار است به کار دولت و نیروهای امنیتی افغانستان بیاید؟

البته غیبت این پیمان و مفاد صریح آن، پیش از این هم در قضایا و مسایل مشابه، کاملا محسوس بوده است؛ از راکت پرانی های تجاوزکارانه اسلام آباد در شرق کشور تا ورود سیل آسای تروریست های دست آموز آن کشور برای جنگ در افغانستان.

با توجه به این امر، کارشناسان می گویند که اظهارات تند نمایندگان مجلس، نسبت به امریکا و پیمان امنیتی امضا شده با آن کشور، چیزی از مسؤولیت سنگین اعضای مجلس در این زمینه کم نمی کند؛ زیرا آنها با «چک چک» کردن، کاری کردند که نه امروز و نه هیچ زمان دیگری نتوانند به عقب بازگردند و در نتایج و توابع ناشی از تایید پیمان امنیتی، دست ببرند.

خواسته آنها از حکومت در زمینه بازنگری و لغو پیمان امنیتی با امریکا نیز هرگز راه به جایی نخواهد برد و این خواسته ای از سر استیصال و درماندگی است تا مبتنی بر یک پشتوانه نیرومند و قابل اعتنا و اعمال حقوقی و اجرایی.

نمایندگان مجلس وقتی پیمان امنیتی را با «چک چک» تایید کردند، حتی به این مهم، توجه نکردند که روزی شاید لازم باشد این پیمان از سوی خود آنها مورد انتقاد قرار بگیرد؛ بنابراین، پیش از «چک چک» کردن لازم است که زمینه ها و امکانات لازم حقوقی را برای خود، محفوظ نگه دارند تا در صورت لزوم، در آینده، بدون التماس از سر اسیصال از حکومت برای بازنگری در این پیمان، خود اجازه داشته باشند آن را مورد بحث و جرح و تعدیل یا لغو و فسخ قرار داده و یا دست کم، امریکا را به منظور عمل کردن به تعهدات خود در قالب این پیمان، تحت فشار و مورد بازخواست قرار دهند.
https://avapress.com/vdcjxaev8uqe8mz.fsfu.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما