تاریخ انتشار :يکشنبه ۳ عقرب ۱۳۹۴ ساعت ۱۵:۳۵
کد مطلب : 118138
مخالفان برجام و یک تلاش ناکام دیگر
«من تصور می کنم که مخالفان امریکایی توافق خواستار تعویق روز اجرای توافق تا آنجا که ممکن است، هستند. چون تنها در روز اجرای توافق است که تحریم های اتحادیه اروپا لغو و تحریم های ایالات متحده تعلیق می شود.

سال های بسیاری گذشته است و من می ترسم که بدترین عقاید ممکن است موجب باقی ماندن بحث های شیطانی در ایالات متحده بر سر ایران شود. من احساس می کنم که خوش شانس هستم که در اروپا زندگی می کنم، جایی که بدترین عقاید ممکن هم اکنون به ندرت شنیده می شود و بازار ضد ایرانی خریداری ندارد.»

این بخشی از تحلیل یک تحلیلگر غربی مسایل هسته ای ایران در باره روز اجرای توافق هسته ای میان ایران و جهان و مواضع و اوضاع اروپا و امریکا در این زمینه است.

بر اساس این ارزیابی، اروپایی ها نسبت به امریکایی ها به تعبیر این ناظر اروپایی «بحث های شیطانی» کمتری بر علیه ایران دارند.

به باور او، «بدترین عقاید» ضد ایرانی در اروپا خریدار کمتری دارد و به همین نسبت، کمتر شنیده می شود؛ اما در امریکا هنوز هم بازار این نوع عقاید داغ است و مخالفان افراطی توافق هسته ای مستمرا تلاش می کنند «روز اجرای برجام» را هرچه بیشتر به تعویق اندازند.

این در واقع، شاید آخرین وسیله در خدمت آنان باشد تا مخالفت خود را تا آخرین توان ممکن در برابر توافق هسته ای با ایران، بروز دهند.

آنها از اینکه بتوانند راه توافق هسته ای میان ایران و جهان را از طریق مکانیزم های قانونی در کنگره امریکا سد کنند، ناتوان و ناکام ماندند.

آنها پس از صرف میلیون ها دالر و ۶۰ روز زمان، حتی نتوانستند نفس بحث رد توافق را به مثابه یک لایحه پیشنهادی در مجلس نمایندگان و سنای امریکا طرح کنند؛ بنابراین، بدیهی است که آنها در این نبرد، شکست سختی را متحمل شدند.
شکستی که البته محتمل به نظر می رسید؛ اما هرگز هیچکس نمی توانست تصور کند که ابعاد آن تا این اندازه، ویرانگر و کوبنده باشد.
در هر حال، وجود «بدترین عقاید» ضد ایرانی در بازار سیاست و تبلیغات سیاسی در امریکا، چالشی در برابر اجرای برجام است.

آنها شاید بتوانند در برابر اجرای این توافق و تعلیق تحریم های امریکا، مشکل ایجاد کنند. این امر البته به معنای آن نیست که برجام هرگز اجرا نخواهد شد؛ اما این هراس وجود دارد که این سند مهم بین المللی، طی دست کم دو ماه آینده، اجرایی نشود.
نکته ای که در این میان وجود دارد این است که کاخ سفید تا چه میزان نسبت به اجرای برجام، تمایل نشان می دهد.

تا آنجا که به ایران مربوط می شود، این کشور، گام های اولیه برای رسیدن به مرحله روز اجرای برجام را به سرعت برمی دارد و آژانس نیز در جریان این روند قرار دارد و از آن نظارت می کند.

در آینده، این به آژانس بین المللی انرژی اتمی بستگی دارد که آیا اقدامات ایران را تایید می کند یانه؛ اگر تایید کرد امریکا دیگر بهانه ای برای تعویق روز اجرای برجام نخواهد داشت و موج دیگری از تلاش مخالفان توافق در امریکا نیز با شکست مواجه خواهد شد.
با این حال، این نگرانی کماکان باقی است که به نظر می رسد امریکا نسبت به اروپایی ها، کمتر نسبت به اجرای برجام تمایل نشان می دهد و این کاملا برآیند منافعی است که امریکا از رهگذر اجرای برجام به دست خواهد آورد.

آنچه قرار است امریکا با اجرای برجام به آن برسد نسبت به مورد مشابه درباره اروپایی ها، فاصله فراوانی دارد.
همین اکنون گزارش ها حاکی است که پیش از آنکه تحریم های بین المللی علیه ایران، رسما لغو شوند، ارزش داد و ستد تجاری برخی کشورهای اروپایی به ایران از زمان امضای توافق تاکنون به ۷ برابر افزایش یافته است. افزون بر اینکه برخی دیگر از کشورها مانند انگلیس به منافع بزرگتر سیاسی مانند عادی سازی دوباره رابطه با ایران نیز دست پیدا می کنند.

این در حالی است که امریکا هیچ نوع رابطه سیاسی و تجاری با ایران نخواهد داشت و با این حساب، سودی در این زمینه ها از رهگذر برجام، کسب نخواهد کرد.
با همه این احوال، به نظر می رسد ایرانی ها به خوبی همه احتمالات ممکن و قابل تصور در خصوص شکستن عهد تا عمل به تعهدات طرف های غربی را در محاسبات خود لحاظ کرده اند و برای هر رویداد غیر منتظره ای، آمادگی پاسخ متناسب و متقابل را دارند.
https://avapress.com/vdcjtoevouqevvz.fsfu.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما