تاریخ انتشار :دوشنبه ۲۴ سنبله ۱۳۹۳ ساعت ۱۷:۵۹
کد مطلب : 98823
تقابل فرهنگی؛ افزایش فاصله میان جوانان و نسل های گذشته
کارشناسان مسایل فرهنگی، تقابل فرهنگی در جامعه افغانستان را برای آینده کشور خطرناک می دانند.
به گفته آنان، جوانان ما تحت تاثیر جلوه های فرهنگی کشورهای دیگر هستند، یعنی به جای اینکه از طریق تحصیل و توسعه دانش به یک دیدگاه مدرن برسند که یک مقدار انعطاف داشته باشند، متاسفانه این تحول یک مقدار حالتی آنی دارد .
سه دهه جنگ وبحران های سیاسی و اجتماعی درافغانستان که سبب مهاجرت های وسیع و بیجاشدگی های گسترده شد از یک طرف، از جانب دیگر حضور جامعه جهانی و آشنایی با فرهنگ های کشورهای پیشرفته بخصوص کشورهای غربی یک تقابل بزرگ فرهنگی را درافغانستان به میان آورده است.
نگرش های سنتی و روستایی نسل اول و عصری گرایی و شهرگرایی نسل های دوم و سوم طوری در مقابل هم قرار گرفته است که در هر خانه اجتماع امروزی افغانستان قابل مشاهده است.
دکتر صادق باقری استاد دانشگاه غرجستان این تقابل فرهنگی را درافغانستان نظر به تمام کشورهای در حال توسعه ومنطقه بزرگتر و خطرناکتر تعریف میکند.
آقای باقری در مصاحبه اختصاصی با خبرگزاری صدای افغان(آوا)، گفت: " در بخش هایی از جامعه ما، حقیقتاً فاصله میان پدر و مادرها و فرزندان و نواسه ها بسیار زیاد است. این تقابل فرهنگی در موارد زیادی پیامدهای منفی هم دارد، به این ترتیب که تعدادی از جوانان نمی توانند با پدر و مادرهای شان و یا نسل قبلی شان تفاهم لازم را داشته باشند".
به باور وی، در شهرهای بزرگ مثل کابل، مزارشریف و هرات نسل متوسط نیز تا حدودی با ارزش جدید همخوانی داشته است، ولی این وضع در روستاها کاملا متفاوت است.
در همین حال عبدالشکور نظری نویسنده و رییس دفتر خانه ادبیات افغانستان در کابل میگوید که قبل از جنگ و بحران ها نیز فرایندها فرهنگی واجتماعی در افغانستان دچار گسست ها شده و همیشه ناقص و متقاطع بوده است و این گسست ها در ادوار مختلف بخصوص در تاریخ معاصر افغانستان بارها مشاهده شده است.
آقای نظری هرچند بروز برخی از مشکلات اجتماعی ناشی از این تقابل را میپذیرد، ولی روی هم رفته دید خوشبینانه ای دارد.
به عقیده نظری عدم فرایند درست نظام سازی، گسست فرایندهای دولت و ملت سازی در مقاطع مختلف و در شرایط موجود، نبود امنیت پایدار، از چالش های عمده ای اند که به این تقابل فرهنگی گاه ناگاه شدت میبخشد. اما بطور کلی می شود وضعیت موجود را معطوف به بهبود اجتماعی تلقی کرد.
این حالیست که داکتر باقری بیشتر این تقابل را ناشی از تغییر سطحی نگاه نسل جدید به جلوه های جوامع مدرن میداند.
به گفته وی، جوانان ما تحت تاثیر جلوه های فرهنگی کشورهای دیگر هستند، یعنی به جای اینکه از طریق تحصیل و توسعه دانش به یک دیدگاه مدرن برسند که یک مقدار انعطاف داشته باشند، متاسفانه این تحول یک مقدار حالتی آنی دارد .
به عقیده باقری، از طرف دیگر پیشرفت فرایندهای فرهنگی در سطح کلان جامعه نیز چندان موزون و متناسب نیست که این فاصله ها را نزدیک تر بسازد. بنابراین، این تقابل نه تنها با گذشت هر روز، در شرایط حاکم؛ کاهش نخواهد یافت که افزایش نیز خواهد داشت.
به باور وی، تقابل فرهنگی امروز باعث شده تا جوانان ما از ارزش های فرهنگی و دینی و مذهبی دوری کرده و آن را به دست تمسخر بگیرد.

.

منبع : خبرگزاری صدای افغان(آوا) - کابل
https://avapress.com/vdcjtoeh.uqeo8zsffu.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما