تاریخ انتشار :پنجشنبه ۲۱ عقرب ۱۳۹۴ ساعت ۱۸:۵۲
کد مطلب : 118967
حلقه انزوای عربستان تنگ تر شد
فیلیپ هاموند؛ وزیر خارجه انگلیس، روز چهارشنبه اعلام کرد لندن صادرات سلاح به عربستان سعودی را تا زمانی که تحقیقات ثابت کند ریاض حقوق بین‌الملل بشردوستانه را در جنگ یمن نقض نکرده، متوقف خواهد کرد.

هاموند گفت:«سعودی‌ها هرگونه نقض قوانین را رد می‌کنند... ولی ما نیاز داریم در این زمینه تحقیقات مناسب و لازم را صورت دهیم. ضرورت دارد با سعودی‌ها برای پی بردن به این امر که آیا حقوق بین‌الملل بشردوستانه (در یمن) رعایت شده یا خیر، همکاری کنیم. لازم است درباره حملات هوایی سعودی تحقیقات مناسبی صورت گیرد؛ تضمین‌های ریاض در خصوص اینکه تسلیحات خریداری شده از انگلیس مطابق با حقوق بین‌الملل بشردوستانه به‌کار گرفته می‌شود کافی نیست. ما یک سیستم مجوز صادرات داریم که اگر متوجه شویم قوانین نقض شده، متوقف می‌شود. پس از آن ما به این نتیجه می‌رسیم که دیگر نمی‌توان مجوز صادرات تسلیحات بیشتر را صادر کرد.»

لندن مجوز صادرات حدود ۶ میلیارد سلاح به عربستان را در یک بازه زمانی ۵ ساله صادر کرده است.

این اظهارات وزیر خارجه انگلیس در حالی صورت می گیرد که انگلیس از کلیدی ترین همکاران و شرکای عربستان سعودی در جهان است.

انگلیس ها داد و ستدی به ارزش میلیاردها دالر با عربستان سعودی دارند.

این داد و ستدها از جمله شامل صادرات سلاح، هواپیماهای جنگی و آموزش های نظامی نیز می شود.

این تصمیم در ادامه تصمیم دیگر دولت انگلیس گرفته می شود که چندی پیش، اعلام کرد یک قرارداد آموزش مأموران زندان با رژیم سعودی را که ده ها میلیون دالر ارزش داشت لغو می کند.

این تصمیم، خشم شدید دولت سعودی را برانگیخت و سفیر سعودی در انگلیس در یک گفتگوی رسانه ای، مدعی شد که روابط تاریخی انگلیس و عربستان سعودی در معرض تهدید است.

کارشناسان می گویند که این تصمیم گیری ها همگی نشانگر تنگ تر شدن حلقه انزوای رژيم سعودی در ابعاد جهانی است.

این رژيم اکنون از سوی نزدیک ترین و مهم ترین شرکای استراتژیک خود تحریم می شود و این از نتایج جدی جنگ یمن است.

به عقیده کارشناسان، هزینه های این انزوای سیاسی، اقتصادی و تسلیحاتی برای سعودی ها چندین برابر آسیب ها و شکست هایی است که آنها مستقیما در تجاوز نظامی به یمن، متحمل شده اند.

این تصمیم ها می تواند چهره واقعی رژيم سعودی به عنوان یک رژیم کودک کش، متجاوز و مهاجم را آشکار کند و افکار عمومی جهان را نسبت به جنایت هایی که این رژيم در یمن، بحرین، سوریه، عراق و سایر جاها انجام می دهد، بسیج نماید.

این یک پیام بسیار بد برای رژيمی است که پس از شکست در جنگ یمن و گرفتاری شدید در بن بست و باتلاق این جنگ نامشروع و متجاوزانه، به شدت تحت فشار است و روز به روز منزوی تر می شود.

البته در این میان، نباید از یاد برد که مواضع پی در پی دولت انگلیس در محدود کردن همکاری های نظامی و تسلیحاتی با رژيم سعودی، به معنای آن نیست که انگلیس واقعا نگران نقض حقوق بین الملل بشردوستانه و ارتکاب جنایت های جنگی در ابعاد وسیع از سوی رژيم سعودی در یمن است. انگلیس ها بهتر از خود سعودی ها می دانند که در یمن چه می گذرد و بایکوت خبری رویدادهای میدانی یمن توسط رسانه های انگلیسی نیز درست در راستای اهداف انگلیس در زمینه حمایت از تجاوز سعودی به یمن است.

انگلیس اگر در این زمینه صادق بود این توانمندی را دارد که از مجاری مختلف بر رژيم سعودی فشار وارد کند تا هرچه سریع تر جنگ را متوقف کند و به جنایت هایی که مرتکب شده در برابر یک دادگاه صالح بین المللی، پاسخ بدهد؛ اما چرا چنین نمی کند؟ بدیهی است که با این تجاوز، موافق است.

اما تغییر موضع دولت انگلیس در قبال رژيم سعودی و اذعان به کارنامه های ضد بشری این رژيم، ناشی از تغییر موازنه سیاسی قدرت در داخل انگلیس است.

در پی پیروزی جرمی کوربین چپگرا در انتخابات داخلی حزب کارگر انگلیس که اکنون اپوزیسیون اصلی حزب حاکم محافظه کار محسوب می شود، فشارها بر دولت کامرون از سوی آقای کوربین در زمینه رابطه با عربستان سعودی تشدید شده است.

آقای کوربین از جدی ترین منتقدان عربستان سعودی و وضعیت حقوق بشری این رژيم، حمله به یمن و موضع این رژيم در قبال سوریه و عراق است. او همچنین از حماس و حزب الله نیز حمایت می کند.

او پیشتر گفت که لغو قرارداد آموزش مأموران زندان سعودی نیز تحت فشار او صورت گرفت.

با این حساب، دولت انگلیس مجبور است تن به انزوای عربستان بدهد.
https://avapress.com/vdcjmoevauqevhz.fsfu.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما