تاریخ انتشار :چهارشنبه ۳۰ میزان ۱۳۹۳ ساعت ۰۸:۳۹
کد مطلب : 100821
پرونده افغانستان‌اکسپرس، گذرگاه دشوار دولت وحدت ملی
انتشار یک مقاله کفرآمیز در نشریه انگلیسی زبان «افغانستان اکسپرس» چاپ کابل، به شدت واکنش برانگیز شده است.
شماری از سناتوران می گویند که روزنامه افغانستان اکسپرس در شماره ۴۵۱ خود که هفته گذشته به چاپ رسیده، به دین اسلام توهین کرده است.
آنان تاکید می‌ کنند که مسئولان این روزنامه مرتد شده و از حکومت خواسته اند که آنان را به محاکمه بکشد.

محمدعلم ایزدیار؛ معاون اول مجلس سنا گفت:"در نشر مطلب ضد اسلامی در روزنامه افغانستان اکسپرس حتی اگر غفلت شده باشد نیز قابل قبول نیست و باید مسئولان آن محاکمه شوند".
روزنامه افغانستان اکسپرس، مطلبی را زیر عنوان "دین اسلام، داعش و طالبان" به چاپ رساند که در آن اعمال داعش و طالبان به دین اسلام پیوند داده شده و در بخش هایی از آن به خداوند، پیامبر عظیم الشأن اسلام و کتاب آسمانی قرآن، اهانت های آشکاری شده است.

در همین حال، محیی الدین منصف؛ عضو سنا گفت:"مسئولان روزنامه افغانستان اکسپرس اگر مسلمان هستند مرتد شده اند و اگر مسلمان نیستند خلاف قوانین اسلامی که در افغانستان نافذ است عمل کرده اند و در هر دو صورت باید محاکمه شوند".

او افزود:"حتی مردم می توانند مسئولان روزنامه افغانستان اکسپرس را به قتل برسانند".
نشر این مقاله همچنین واکنش های گسترده دیگری را نیز به همراه داشته و شخصیت هایی چون قطب الدین هلال و عبد رب الرسول سیاف؛ رهبران مهم جهادی، با نشر اعلامیه هایی مسئولان این روزنامه را مرتد و کافر خوانده و خواستار مجازات آنها شده اند.

در اعلامیه ای که از سوی دفتر آقای سیاف؛ رهبر حزب دعوت اسلامی منتشر شده، آمده است که در مقاله روزنامه افغانستان اکسپرس، به خدا، اسلام و پیغمبر، توهین شده است.
در بخشی از این اعلامیه تاکید شده که مردم افغانستان در راه ارزش های دینی شان، دو میلیون قربانی داده اند و گفته که منتظر اقدام حکومت در راستای دستگیری و مجازات عاملان نشر این مقاله است و او عاملان این نوشته را مرتد و کافر خوانده است.

همچنین جبهه وحدت ملی و مخالفت با پایگاه های خارجی با صدور اعلامیه ای ضمن نقل بخش هایی از اهانت آمیزترین و زننده ترین توهین های این روزنامه به آیین آسمانی اسلام گفته است:«این مطالب در یک نشریه افغانی و در کشوری که اکثریت مطلق مردمش مسلمان اند به نشر رسیده است. در شرایطی که با امضای قرارداد امنیتی با امریکا، انگیزه جنگ در میان مخالفین مسلح دولت قوی تر شده است، نشریه های ضد اسلامی مانند افغانستان اکسپرس به آتش جنگ هیزم بیشتر می ریزند و چنین توهین بی سابقه به اسلام حمایت مردمی از حکومت جدید را به چالش جدی مواجه می سازد.»

جبهه وحدت ملی و مخالفت با پایگاه های خارجی در افغانستان تاکید کرده که «ضمن اینکه اینگونه تبلیغات علیه دین مقدس اسلام را به شدت تقبیح می نماید، بی تفاوتی وزارت اطلاعات و فرهنگ، قوه مقننه و قوه قضاییه و ارګان های مربوطه دولت را در این مورد سؤال برانگیز دانسته و از مقامات مسئول جدا تقاضا دارد؛ تا گردانندگان این نشریه ضد اسلامی را به محاکمه بکشند. هرگونه خاموشی در این مورد به معنی حمایت حکومت جدید از دشمنان اسلام خواهد بود.»
همچنین،‌ صدیق الله توحیدی؛ رییس اداره حمایت کننده رسانه های آزاد افغانستان(نی)، نشر مقاله روزنامه افغانستان اکسپرس را خلاف قانون خواند.

آقای صدیقی اظهار داشت:"ما از مسئولین تمامی رسانه ها می خواهیم؛ تا نگذارند رسانه ها به عنوان ابزاری به خاطر پناهنده شدن چند نفر استعمال شود و استفاده این نوع اقدامات، دشمنان دموکراسی در افغانستان را تقویت کند؛ تا با دلایل صریح و روشن علیه مردم افغانستان به جنگ شان ادامه دهند".

توحیدی افزود:"به خاطر رسیدن به اهداف خاص شخصی اینگونه مطالب به چاب می رسد. نویسنده ی این گونه مطالب در صدد گرفتن پناهندگی از کشورهای مختلف می شود. این افراد نمی توانند چهره صاف و روشن اطلاع رسانی در افغانستان را مکدر کنند".
او خاطرنشان ساخت که خبرنگاران، روزنامه نگاران و رسانه ها به عنوان شهروندان این کشور مکلف به رعایت قوانین نافذ در افغانستان اند و تنها در چارچوب قانون اساسی و قانون رسانه های همگانی از حق آزادی بیان، آزادی فکر و اندیشه برخوردار هستند.

این در حالی است که پیش از این نیز برخی روزنامه ها با نشر مقالاتی در باره مسایل دینی، خشم علما و مردم افغانستان را برانگیخته بودند؛ اما هیچیک از این کنش ها و واکنش ها، تاکنون دولت را به این اقدام وادار نکرده است؛ تا بر پایه قانون اساسی و با درنظرداشت اصل آزادی بیان و در عین حال، صیانت از ارزش های دینی، در برابر این حرکت ها، اقدام مؤثری انجام دهد.

از سوی دیگر، کارشناسان می گویند که دولت در این گونه موارد تحت فشار فزاینده کشورهای غربی کمک کننده به افغانستان قرار می گیرد و ناگزیر می شود تن به چشم پوشی از مجازات عاملان این حرکت های نفرت انگیز و ضد دینی بدهد و در نهایت، عوامل این اقدامات به وسیله سفارتخانه های خارجی از کشور، فراری داده شده و به غرب پناهنده می شوند.

ناظران همچنین با تایید نظر صدیق الله توحیدی می گویند که اغلب این افراد، از سواد، تحصیلات و حتی اطلاعات کافی در زمینه اسلام و غیر اسلام، برخوردار نیستند؛ اما توهین به اسلام در جامعه مطلقا مسلمان افغانستان را به مثابه یک سکوی پرش به آنسوی آبها برای پناهنده شدن در غرب مورد استفاده قرار می دهند.

در این میان، تحلیلگران با اشاره به صدور دستور بازداشت عوامل این روزنامه از سوی داکتر عبدالله؛ رییس شورای اجرایی حکومت وحدت ملی می گویند که این پرونده، چالشی مهم در برابر دولت تازه برای سنجش میزان وفاداری آن به قانون اساسی و صیانت از ارزش های اسلامی است.

اگر دولت نتواند به اعتراض ها و واکنش های گسترده ای که در قبال این رویداد، ابراز شده پاسخ مثبت و مناسب بدهد؛ همانطور که در اعلامیه های هشدارآمیز مراجع مختلف در بالا به آن اشاره شد، رابطه دولت با مردم و جریان های سیاسی و نهادهای مذهبی و اجتماعی کشور به شدت آسیب خواهد دید و وجهه اسلامی دولت وحدت ملی و وظیفه اصلی و مهم آن براساس قانون اساسی در صیانت از ارزش های اسلامی در برابر دشمنان قسم خورده خارجی و تروریستی مانند داعش و طالبان و... و همچنین مخالفان داعش که معارضان با اسلام اصیل، انقلابی و مکتبی هستند به شدت مخدوش خواهد شد.

نکته جالب توجه در این میان این است که روزنامه افغانستان اکسپرس، اعلام کرده که مطلب دینی که خشم مردم را برانگیخته به صورت اشتباهی به چاپ رسیده و چاپ آن برنامه نشراتی این روزنامه نبوده است!
در اعلامیه ای که در این روزنامه به چاپ رسیده از تمامی علما و روحانیون پوزش خواسته شده و گفته شده که به سبب تراکم مطالب و سرعت در کار نشراتی، این مقاله اشتباهی به چاپ رسیده است.

این توجیه البته پیش از این نیز از سوی برخی دیگر از رسانه های معارض، مطرح شده است؛ اما آیا این امر می تواند از نویسنده این مطلب، سلب مسئولیت کند؟
مثلا می توان براساس این توجیه، نتیجه گرفت که نویسنده آن نیز مطالب مورد نظر را «اشتباهی» نوشته است و این مطالب، برنامه نوشتاری او نبوده است؟!
افزون بر آنکه نباید از یاد برد که هرگونه توجیه یا استدلال و بینه و انکار، علی القاعده باید در محکمه و در محضر قاضی و در پیشگاه قانون صورت گیرد.
https://avapress.com/vdcj8yevvuqeyoz.fsfu.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما