تاریخ انتشار :جمعه ۱ جوزا ۱۳۹۴ ساعت ۲۱:۳۶
کد مطلب : 111928
وزارت دفاع؛ بهانه ای برای واگرایی بیشتر!
از مرحوم سید جمال الدین افغانی، سخن معروفی به یادگارمانده است که گفته "کشورهای اسلامی متحدند که اتحاد نکنند". وی رمز پیروزی علیه استعمارغرب را، اتحاد کشورهای اسلامی می دانست. در دوران مبارزات خود تلاش کرد که این عنصر فراموش شده را به دنیای اسلام برگرداند،؛ اما موفق نشد.

این سخن او نه تنها وضع و حال زمانه او را به یاد می آورد بلکه بعد از رفتن او از میان مسلمان ها، وضعیت به همان گونه است که بود.

سخن آن بزرگ مرد مصداق وضعیت کنونی کشور ما نیز است. یعنی تیم های فراهم آمده به نام حکومت وحدت ملی، حکومت ایجاد کرده اند تا وحدتی به وجود نیاورند و هر روز به هر بهانه ای تفرقه و تشتت بیشتر به وجود می آید.

این بار بهانه ی تفرقه تعیین نامزد برای وزارت دفاع است که تا هنوز با سرپرست اداره می شود. همه آگاهان سیاسی و امنیتی می دانند که وضعیت امنیتی کشور، سخت شکننده و خطرناک است و هر لحظه ممکن است وضعیت از این که هست بدتر شود (حداقل) نیمی از کشور به بحرانی فرو رود که فرا آوردن آن برای حکومت دشوار باشد. اما علی رغم این وضعیت، هنوز بر سر تعیین وزارت دفاع کشور توافق صورت نگرفته و هر کدام از دو تیم تشکیل دهنده حکوت، وقتی نامزدی را معرفی می کند تیم مقابل به مخالفت می پردازد و این وضعیت سبب شده است که هنوز نامزد وزیر مورد توافق هر دو طرف معرفی نشود.

در تازه ترین گام، نامزدی که از سوی اشرف غنی معرفی شده است، به نظر می رسد که هر دو تیم حکومت، موافقت خود را به نامزدی آقای« معصوم استانکزی» اعلام کرده است. اما اعلام نامزدی استانکزی با بازخوردهای منفی جمعی دیگری مواجه شده است.

عطامحمد نور سرپرست ولایت بلخ و رئیس اجرایی جمعیت اسلامی افغانستان، نامزد جدید را قاتل رهبر سابق جمعیت اسلامی افغانستان خوانده و به حکومت هشدار داده است که جمعیت اسلامی در برابر این عمل سکوت نخواهد کرد.

واکنش عطا محمد نور باعث شده است که وضعیت بسیار پیچیده تر از گذشته شود. بدین معنا که عطا محمد نور در فراکسیون میان حکومتی، از متحدان داکترعبدالله بوده و تا هنوز از او حمایت کرده است.

مخالفت او با نامزدی استانکزی به معنای آنست که میان او و تیم عبدالله هم فاصله ایجاد شده است. از طرف دیگر عطا محمد نور رئیس اجرایی حزب سیاسی است که در راس رهبری آن صلاح الدین ربانی پسر استاد ربانی قرار دارد. حال این پرسش ایجاد می شود که معرفی نامزد وزیر جدید به معنای ایجاد شکاف میان دو متحد و دو عضو جمعیت اسلامی (عبدالله و نور) است یا آن که وضعیت در داخل جمعیت نیز تغییر یافته است و هر کدام در داخل جریان جمعیت راه خود را می روند؟

لذا این گونه می توان برداشت کرد که در وضعیت کنونی گرچه اختلاف میان تیم های تشکیل دهنده حکومت، بر سر نامزد وزیر دفاع کم رنگ شده است اما پرده از روی اختلافات درونی جمعیت اسلامی بر می دارد.

البته اختلاف ها، در داخل جریان جمعیت باقی نخواهد ماند، رنگ خود را به تمام حکومت خواهد زد و حکومت را نیز تحت تاثیر خواهد برد.

به نظر نمی رسد که رئیس اجرایی حکومت، نامزدی معصوم استانکزی را بدون مشورت رهبر جمعیت اسلامی پذیرفته باشد. اگر این مشورت صورت گرفته و صلاح الدین ربانی نیز نامزدی استانکزی را پذیرفته باشد، بدین معنا است که شکاف میان جریان جمعیت عمیق تر شده و در آینده های نه چندان دور، شکاف ها بیشتر خواهد شد.

از جانب دیگر اگر چنین امری صورت گرفته باشد به معنای آنست که اشرف غنی و تیم همراه او توانسته است یکی از عمده رقیب های خود را از سر راه بردارد و راه را برای تصمیم های آینده خود هموارتر کند .

نکته دیگر آنست که رای آوردن نامزد وزیر دفاع به معنای آنست که شکاف میان حکومت مرکزی و یکی از والی های پرقدرت حکومت نیز افزایش خواهد یافت.

شکاف میان جمعیت باعث می شود که بر کناری والی بلخ با واکنش حزب جمعیت اسلامی مواجه نشود. رهبر کنونی جمعیت با سکوت خود ترجیح می دهد که وزیر خارجه یک کشور باشد تا رهبر یک حزب.

عطا محمد نور و اطرافیان او با جمع کوچکی از هواداران بلخی و پنجشیری خود تنها خواهد ماند و میدان برای تغیرات بیشتر در شمال از جمله در تغییر و تبدیل والی ولایت بلخ گشوده فراهم خواهد آمد.

اشرف غنی در سخنانی که در جمع کشورهای گروه تماس در کابل ایراد کرده گفته است که "ما در برابر افرادی که میلیون ها دالر را از حق مردم افغانستان گرفتند، هزاران جریب زمین را غصب کردند، زورمندان و افرادی که به تجارت مواد مخدر روی آورند به گونه جدی مبارزه خواهیم کرد".

برخی آگاهان بدین باور اند که شاید منظور اشرف غنی از این گفته ها، شخص «عطا محمد نور» باشد. به هر حال وضعیت بسیار شکننده است. دو احتمال قابل پیش بینی است؛ یکی آنست که ممکن است اشرف غنی بر وضعیت کنونی تسلط یابد و رهبران جمعیت را با خود همراه کند، در نتیجه عطا محمد نور قربانی تبانی رهبران عمده جمعیت با حکومت شود و به عمر سیاسی او خاتمه داده شود. دو، آن که نامزد وزیر دفاع رای لازم را از مجلس نمایندگان به دست نیاورد و عطا محمد نور با فراهم کردن برخی از اعضای جمعیت به مقاومت علیه حکومت مرکزی ادامه دهد و هم چنان در برابر خواست حکومت از خود واکنش نشان دهد.

بنابراین نتیجه ای که می توان گرفت آنست که با رای آوردن نامزد وزیر دفاع، اشرف غنی هم یکی از نزدیکان خود را به وزارت کلیدی کشور نصب کرده است و هم شکاف عمیقی در داخل جمعیت به وجود آورده است.

این که بعد از این روند، اوضاع را چگونه مدیریت خواهد کرد، بر می گردد به تدبیرهای او از یک طرف و هماهنگی هایی که با تیم دیگر حکومت به وجود می آورد از جانب دیگر.

بیم از آنست که این زور آزمایی ها به خشونت جدید در ولایت های شمال بیانجامد و باعث شود که شمال از مهار(کنترول) حکومت خارج شود.
مولف : م. سمنگانی
https://avapress.com/vdcj8vevouqevhz.fsfu.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما