تاریخ انتشار :دوشنبه ۲۸ میزان ۱۳۹۳ ساعت ۱۲:۲۷
کد مطلب : 100712
بررسی روزنامه‌های صبح کابل؛ دوشنبه ۲۸ میزان
پنج سال پيش رو؛ چالش ها و رهيافت ها
روزنامه انصاف در یادداشت امروز، به اظهارات داکتر عبدالله؛ رئیس اجرائی کشور، مبنی بر ا ینکه حكومت، در پنج سال آينده با مشكلات زيادى از جمله فقر، بيكارى، ببمارى هاى گوناگون، بيجاشد گان، معلوليت، مهاجرت نسل جوان، ناامنى و عدم تطبيق قانون مبازره خواهد كرد، اشاره کرد.
آقاى عبدالله گفت، طورى كه حكومت وحدت ملى وعده داده، با چالش هاى موجود به گونه جدى مبازره مى كند؛ اما به گفته او، اين مشكلات با همكارى مردم برطرف خواهد شد؛ تا زمينه زندگى بهتر شهروندى فراهم شود.
رئيس اجرائى حكومت روز شنبه در ديدارهايى جداگانه با سران قومى ولايت بلخ و ولايت هاى شرقى كشور تاكيد كرد كه مردم از حكومت جديد يك اداره سالم، ايجاد اصلاحات و زمينه زندگى بهتر را مى خواهند.
او گفت كه افغانستان در مرحله تازه تاريخ سياسى خود قرار دارد و اين اولين بار است كه در كشور يك حكومت با حمايت تمامى راى دهندگان به وجود آمده و تمام مردم آرزوها وهويت خود را در اداره جديد مى بينند.
همانطور كه در سخنان تازه رييس اجرايى حكومت وحدت ملى نيز آمده است اين اداره با توجه به چالش هاى فراوانى كه در بسيارى از زمينه ها با آن مواجه است، ۵ سال سختى را در پيش خواهد داشت...
به باور تحليلگران، در اين ميان، نبايد همواره به شعارها نگاه كرد و هميشه لحنى اميدوار اتخاذ نمود؛ بلكه اين نيز مهم است كه در عنوان كردن شعارها همواره واقعيت هاى ميدانى و امكان هاى عملى شعارهاى مطرح شده را نيز مد نظر قرار داد.
كارشناسان باور دارند كه دولت وحدت ملى از آنجايى كه حايز و شامل همه طيف هاى بيرون و درون قدرت در سال هاى گذشته است و به گفته داكتر عبدالله براى نخستين بار در تاريخ افغانستان، همه مردم مى توانند خود را در آيينه حكومت ببينند، به همين دليل، انتظارات فراوانى را نيزبرانگيخته است.
مردم افغانستان انتظار دارند دولت وحدت ملى، ديگر از رويه هاى سنگ شده و سنتى سياست در افغانستان پيروى نكند و قدرت ديگر آن كاركرد يكجانبه، تكصدايى و خودمحورانه اش در گذشته را كنار بگذارد و براى برقرارى يك همكارى هماهنگ و منسجم ميان دولت و ملت، دست خود را به سمت مردم دراز كند.
شناسايى چالش ها و نيازمندى هاى اساسى مردم و جامعه افغانستان، وظيفه ابتدايى يك دولت كارآمد، مسئول و پاسخگوست كه خوشبختانه تاكنون دولت وحدت ملى در اين زمينه، خوب عمل كرده است؛ اما شناسايى اين چالش ها، به تنهايى كافى نيست؛ بلكه اين امر، نيازمند رهيافت هاى معقول و عملى نيز هست و در اين صورت است كه موفقيت دولت وحدت ملى، تضمين خواهد شد و مردم نسبت به آينده اميدوار مى شوند.
به تعبير داكتر عبدالله، دولت وحدت ملى بايد روند رهيافت ها و اعمال آنها را به گونه اى تنظيم كند كه مردم تصور نكنند، در يك شرايط موقت زندگى مى كنند و پس از روى كارآمدن دولتى جديد در پنج سال آينده، همه چيز ضرب صفر خواهد شد.
دولت وحدت ملى بايد با استفاده از همه ظرفيت هاى نيروهاى شامل اين دولت، پايه و شالوده يك سيستم پايدار سياسى را بگذارد؛ تا مردم افغانستان مطمئن شوند كه در آينده، اين سيستم خواهد بود كه بر آنها حكومت خواهد كرد؛ نه افراد و چهره ها.

شرایط حساس سیاسی و حکایت عزل و نصب ها

روزنامه سخن جدید در بخش سخن ماندگار نوشت: گزار شها حاکی از آن است که مولوی قمرالدین شینواری به حیث دادستان کُل از سوی رییس جمهور معرفی شده است.
این روزنامه سوالی مطرح کرده که چرا و چگونه اشخاص گُمنام و مجهولی چون قمرالدین شینواری، به همین ساد ه گی در حساسترین موقعیت های حکومتی گماشته می شوند؟ آیا معنای حکومت وحدت ملی همین است که هر شخصی بدون موجودیت شناخت کافی از سوابق سیاسی و کاری اش، می تواند مقام به دست بیاورد؟
در همین مورد خاص، قضیه اندکی فرق می کند. طوری که گفته م یشود آقای شینواری خیلی هم گُم نام نیست.
او سابقۀ همکاری با طالبان داشته و نیز تا چندی پیش در کنسو لگری افغانستان در پاکستان به کار مشغول بوده و بعد از ای نکه مسالۀ انتخابات به میان می آید، به تکت انتخاباتی آقای اشرف غنی می پیوندد و اینک در واقع، مزد حمایت از تکت انتخاباتی تحول و تدوام را به دست آورده است.
این روزنامه افزوده است: هم چنان گمان هزنی ها بر آن است که جناب اشر ف غنی به دلیل شناخت خوبی که از آقای شینواری داشته او را به این پست گماشته است تا بعداً بسیاری از پروند ه های جنجالی حکومتش را به کمک او حل کند، زیرا چنین وظیفۀ خطیری هرگز از عهدۀ ماموران حکومت پیشین بر نمی آید.
به هر صورت، در چنین شرایطی بسیار سخت است که همه داده های بالا را بپذیریم. چون بیشتر آن بر نقل قول و گمانه استوار است. حتا اگر رییس جمهور اشر ف غنی نیت خیری هم در این کار داشته باشد، نیت نیک او زیر باری از افواهات و خبرهای سر چوک پنهان می ماند اما این سخن به معنای آن هم نیست که تمامی کارهای رییس جمهور غنی می تواند درست باشد.
عملی که در این میانه بسیار مهم می نماید همانا تشخیص درست افراد کارفهم و کارشناس و نیز صاحب نام از سوی حکومت وحدت ملی است که می تواند زبان هر گونه گمان و بدبینی را ببندد.
متولیان امور به خوبی می دانند که شرایط کشور بسیار حساس است. بسیاری ها پس از بدنام شدن پروسۀ انتخابات به دولت کنونی بدگمان و بدبین اند، در پی هر نصب و عزل مقامی در دولت کنونی، خواهی نخواهی سیلی از افواهات و بدگمانی ها سرازیر می شود که در کُل، به اعتماد مردم ضربه می زند.
هیچ کس شک ندارد که حکومت کنونی بنابر ملحوظاتی روشن، یک حکومت همه شمول است . هم جناح آقای اشرف غنی و هم جناح داکتر عبدالله نمایندۀ همه مردم افغانستان اند. بنابراین، خوب آن خواهد بود که در چنین نصب و عزل هایی، تصامیم مشترک گرفته شود و معرفی آن نیز از سوی هر دو مقام-ریاست جمهوری و ریاست اجراییه-یک جا صورت بگیرد. هم چنان قابل یادآوری است که جناب داکتر عبدالله نیز در این گونه موارد نباید منفعل باقی بماند و نیز جناب اشر ف غنی مجال همکاری را برای همکار حکومتش بدهد.

روزنامه ماندگار درباره رویکردهای جدید منطقه یی دولت وحدت ملی نوشت:
بسیاری از آگاهان سیاسی باور دارند که ترکیه پس از این به عنوان کانال ارتباطی میان افغانستان و جامعه جهانی می تواند در تعیین جایگاه این کشور نقش موثرداشته باشد.
فراموش نباید کرد که در سا لهای پایانی حکومت آقای کرزی افغانستان وارد فاز بحران در مناسبات خود با جامعه جهانی شده بود و از این رهگذر آسیبهای جدی را نیز متحمل شد. کشوری که هنوز به کمک های مالی و تسلیحاتی متحدان بین المللی خود نیاز داشت به یک باره ساز مخالفت سر داد و نه تنها حاضر به امضای قرار داد امنیتی با امریکا و ناتو نشد، بل، با هُشدارهای پی هم تلاش داشت که همۀ روابط را به حالت تعلیق قرار دهد.
ماندگار تاکید کرد: افغانستان تا زمانی که بتواند مشکلات ناشی از تروریسم و بنیادگرایی را با امکانات خودی حل و فصل کند، هم چنان نیازمند همکاری های دوام دار جامعه جهانی خواهد بود و این ضرورت زمانی می تواند رفع شود که دولت افغانستانتوانایی خود را در مدیریت کلان کشورهای ملی و منطقه گذاری و سیاست به خوبی نشان دهد.
https://avapress.com/vdcizuazrt1auy2.cbct.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما