تاریخ انتشار :سه شنبه ۳۱ اسد ۱۳۹۶ ساعت ۱۱:۱۵
کد مطلب : 148602
نور: افغانستان و ایران با چالش های مشترک مواجه اند/ فضلی: صلح و امنیت پایدار در افغانستان تنها با تقویت نیروهای امنیتی برقرار خواهد شد

شام روز گذشته(دوشنبه ۳۰ اسد) سفارت افغانستان در تهران از ۹۸مین سالروز استرداد استقلال کشور با حضور مقام های ارشد دولتی ایران به خصوص دکتر علی رضا رحمانی فضلی، وزیر کشور(داخله) این کشور، سفرا و اعضای هیأت های دیپلماتیک مقیم تهران و رؤسای سازمان های بین المللی تجلیل کرد. سفیر افغانستان و وزیر کشور ایران در سخنانی بر توسعه بیش از پیش روابط برای مقابل به چالش ها و تهدیدهای مشترک تأکید کردند.

به گزارش خبرگزاری صدای افغان(آوا) از تهران، در این دیدار علاوه بر وزیر کشور جمهوری اسلامی ایران، بابک دین پرست معاون وزارت کشور، ابراهیم رحیم پور معاون آسیا و اقیانوسیه و رسول اسلامی مدیرکل آسیای غربی وزارت امورخارجه ایران و همچنین صلاح الزواوی، سفیر فلسطین در ایران حضور داشتند.

دکتر نصیراحمد نور: افغانستان و ایران با چالش های مشترک مواجه اند
در این مراسم، دکتر نصیراحمد نور، سفیر جمهوری اسلامی افغانستان در ایران ضمن استقبال و خوش آمدیی به مهمانان ۹۸مین سالروز استرداد استقلال افغانستان و تجلیل از این روز در پایتخت این کشور، به بیان چگونگی روابط میان دو کشور و آخرین تحولات در راستای گسترش روابط دوجانبه پرداخت.

وی گفت که ایران و افغانستان دو کشور همسایه، هم فرهنگ، هم ریشه و هم پیشینه هستند و از فرصت های بزرگ همکاری برخوردار و در عین حال با چالش های مشترک روبرو می باشند.

دکتر نصیراحمد نور تأکید کرد که اراده سیاسی دو کشور بر آن است که همکاری ها را در چارچوب دوجانبه، چندجانبه و منطقه ای ادامه داده و به چالش های مشترک، با همکاری های دوجانبه، چندجانبه، منطقه های و جهانی پاسخ دهند.

به باور وی، مهمترین چالش، مبارزه با افراطیت خشونت طلب و تروریزم وحشی و بی رحم است که چالش و تهدید مشترک برای همسایگان افغانستان، منطقه و جهان می باشد و کشور ما در صف مقدم پیکار با آنان قرار دارد.

اما سفیر افغانستان در ایران خاطرنشان کرد که هیچ کس نباید دچار این توهم شود که تروریسم را به خوب و بد تقسیم کند. به گفته وی: "شاید بتوان تروریسم را به بدتر و بدترین تقسیم کرد؛ ولی تروریسم خوب اصلا وجود خارجی ندارد؛ و هر فرد و گروهی که خوب باشد، یقینا دست به اعتمال تروریستی نمی زند".

دکتر نور در ادامه خاطرنشان کرد که همکاری های جدی، صادقانه و همه جانبه دولت ها با دولت جمهوری اسلامی افغانستان، پاسخ مؤثر و مناسب به این چالش جدی و فراملی خواهد بود.

وی به روابط و همکاری های کابل و تهران در عرصه های مختلف سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، امنیتی و قونسلی اشاره کرد و گفت که این روابط شاهد پیشرفت روزافزون می باشد.

سفیر افغانستان در ایران گفت: "به دنبال سفر اردیبهشت(ثور) ماه سال جاری جناب دکتر ظریف، وزیر امورخارجه جمهوری اسلامی ایران به کابل، پنج کمیته اختصاصی در دو کشور تشکیل گردید، تا در جلسات و مذاکرات مشترک و مستمر خود، نهادینه سازی همکاری های دوجانبه را به بررسی گیرند. نخستین اجلاس در ۲۸ خرداد سال جاری در تهران برگزار گردید و قرار است به زودی اجلاس مشترک آتی کمیته های پنج گانه در کابل برگزار گردد. حاصل این اجلاس های مشترک و متناوب کمیته ها در کابل و تهران، دست یابی به یک سند جامع همکاری های بلندمدت دو کشور خواهد بود".

وی به سفرهای متقابل مقام های عالی رتبه دو کشور اشاره کرد و خاطرنشان نمود که رییس جمهور غنی در کمتر از سه سالی که از ریاست جمهوری اش می گذرد، سه بار از تهران بازدید کرده است.

دکتر نصیراحمد نور در مورد سفر اخیر رییس جمهور افغانستان به تهران گفت: "در آخرین بازدید که به مناسبت برگزاری مراسم ادای سوگند دور دوم ریاست جمهوری جناب دکتر روحانی صورت گرفت، در ملاقات دوجانبه با ریاست محترم جمهوری ایران تأکید داشتند که دولت وحدت ملی جمهوری اسلامی افغانستان مصمم است اساس متین مناسبات دوستانه و ماندگار با جمهوری اسلامی ایران را در چارچوب منافع مشترک، احترام متقابل و عدم دخالت در امورداخلی یکدیگر به میراث بگذارد".

به گفته وی، همچنین طی همین مدت، دکتر عبدالله، رییس اجراییه افغانستان دو بار از تهران بازدید کرده اند. به همین گونه صلاح الدین ربانی، وزیر امورخارجه از تهران و جناب دکتر عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور ایران از کابل و تعداد دیگری از وزرا و مقامات ارشد افغانستان و ایران باربار از پایتخت های یک دیگر بازدید داشته اند که نشانگر روابط خوب، دوستانه و رو به گسترش دو کشور می باشد.

سفیر افغانستان در ایران در پایان صحبت های خود، گرفتن رأی اعتماد مجدد دکتر رحمانی فضلی به عنوان وزیر کشور را از مجلس شورای اسلامی ایران به او تبریک گفت.

دکتر رحمانی فضلی: صلح و امنیت پایدار در افغانستان تنها با تقویت نیروهای امنیتی برقرار خواهد شد
در ادامه این مراسم، دکتر رحمانی فضلی، وزیر کشور ایران در سخنانی ضمن عرض تبریک به مناسبت روز ملی افغانستان از طرف دولت و ملت جمهوری اسلامی ایران، گفت که دو کشور بیشترین اشتراکات را به لحاظ زبانی، دینی، فرهنگی، تاریخی و جغرافیایی دارند و به همین دلیل، دولت و ملت ایران در دوران سخت جهاد مردم افغانستان و در سال های جنگ داخلی، همواره در کنار مردم افغانستان بودند.

وی خاطرنشان کرد: "دولت ما علاوه بر کمک به استقرار دولت موقت پس از سقوط طالبان، نقش مؤثری نیز در بازسازی افغانستان برعهده داشته و سعی کرده است به حل مشکلات مردم سالاری نوپای این کشور کمک کند".

وزیر کشور ایران در ادامه به بیان مشکلات کنونی افغانستان پرداخت و گفت: "متأسفانه بعد از چهار دهه تجاوز خارجی، جنگ داخلی و سال های متمادی تحمل حضور هزاران نیروی خارجی، هنوز هم چشم انداز روشنی برای رهایی افغانستان عزیز از جنگ و خونریزی به چشم نمی خورد. حملات تروریستی هفته های اخیر به طور بی سابقه ای، تن این ملت مظلوم را با زخم های تازه ای رنجور ساخته است . فرصت را مغتنم شمرده از صمیم قلب با دولت و ملت غیور افغانستان به خاطر از دست دادن عزیزان شان در این حملات ابراز همدردی کرده و مصیبت های وارده را تسلیت عرض نمایم".

وی اطمینان داد که ملت و دولت ایران همچون گذشته در کنار مردم افغانستان خواهند بود و از هیچ کمکی برای نابودی گروه های تروریستی تکفیری و افراط گرا که با حمله به جان و مال و نوامیس مردم، به دنبال ایجاد تفرقه قومی و مذهبی و برهم زدن امنیت و آرامش آن ها هستند، دریغ نخواهند کرد.

وزیر کشور ایران تأکید کرد: "ما معتقدیم صلح و امنیت پایدار در افغانستان تنها با تقویت نیروهای امنیتی و پلیس افغانستان برقرار خواهد شد و همه باید در این جهت به دولت افغانستان کمک کنیم".

وی با اشاره به فعالیت ها و دشواری های دولت وحدت ملی در افغانستان از ابتدای تشکیل تاکنون افزود: " دولت وحدت ملی در افغانستان از ابتدای تشکیل با مشکلات و چالش های بزرگی مواجه بوده، اما به حیات خود ادامه داده است. این دولت دستور کار سنگینی دارد و اگر بتواند حمایت همه جناح های جامعه افغانستان را داشته باشد، مسلما می تواند مأموریت خود را به پایان ببرد. مبارزه تروریسم، عدالت گستری و تلاش برای استقرار صلح و ثبات در افغانستان محورهای مهمی هستند که می توانند زمینه انسجام و وحدت کامل مردم افغانستان را فراهم آورده و بستر لازم برای شکوفایی، رشد و توسعه اقتصاد ملی افغانستان را مهیا نماید".

دکتر رحمانی فضلی در عین حال خاطرنشان کرد که جامعه جهانی نیز وظیفه دارد به رهبران افغانستان برای انجام وظایف شان کمک کند: "ما کمک های بین المللی به افغانستان برای مقابله با این چالش ها را کافی نمی دانیم و امیدواریم در این خصوص تجدید نظر جدی صورت بگیرد".

به گفته وی و در این راستا، دولت دوازدهم جمهوری اسلامی ایران به ریاست دکتر روحانی بر خود لازم می داند از مسیر توسعه و تقویت همه جانبه روابط بخش های دولتی و خصوصی ایران و افغانستان، امکان دسترسی مردم و دولت افغانستان به امکانات وسیع و توانمندی های موجود در ایران را فراهم کند تا زمینه پیشرفت همه جانبه و هرچه سریع تر افغانستان را در حد توان خویش فراهم آورد. این مهم همواره مورد تأکید رهبر معظم انقلاب اسلامی و همچنین جناب آقای دکتر روحانی، رئیس جمهوری بوده و می باشد.

وزیر کشور ایران در ادامه به کمک های مالی جمهوری اسلامی ایران به افغانستان اشاره کرد و گفت که این کشور علی رغم تحریم های ظالمانه ای که به ملت ایران تحمیل شده است، طی یک دهه گذشته، نزدیک به ۵۰۰ میلیون دالر به امر بازسازی و توسعه افغانستان اختصاص داده و مشارکت فعالی در امور راهبردی این کشور و در حوزه هایی همچون راه سازی، بهداشت، آموزش و توسعه منابع انسانی داشته است و آمادگی دارد تا در آینده و با همراهی جامعه بین الملل و کشورهای منطقه، در روند توسعه و بازسازی افغانستان نقش جدی تری ایفا نماید.

وی گفت که این کشور در شرایط کنونی پذیرای ۸۵۰ هزار پناهنده، قریب ۴۵۰ هزار نفر مقیم موقت و بیش از یک و نیم میلیون نفر از اتباع افغانستان است که به طور غیرقانونی در ایران زندگی می کنند و به بازار کار ایران دسترسی دارند و با کسب درآمد در این کشور، خانواده های خود در افغانستان را مورد حمایت قرار می دهند.

از سوی دیگر، به گفته وزیر کشور ایران، هم اکنون حدود ۴۵۰ هزار دانش آموز و قریب ۱۷ هزار دانشجوی افغانستانی در مدارس و دانشگاه های جمهوری اسلامی ایران مشغول به تحصیل می باشند.

وی افزود: به لحاظ آماری نزدیک به ۹۷ درصد از پناهندگان افغانستانی در شهرهای ایران زندگی می کنند و هزاران نفر از شهروندان افغانستان از طریق بیمه سلامت ایرانیان تحت پوشش بیمه ای قرار دارند.

با این وجود دکتر رحمانی فضلی ادامه داد: در مجموع به اعتراف سازمان های بین المللی مسئول، شهروندان افغانستان که در ایران زندگی می کنند، بهترین شرایط را در مقایسه با اتباع خارجی مقیم سایر کشورها دارند.

وزیر کشور ایران به برخی اقدامات جدید دولت افغانستان در مورد مهاجرین غیرقانونی در ایران اشاره کرد و گفت: "اقدامات دولت افغانستان برای شناسایی و صدور گذرنامه برای اتباعی که اقامت غیرقانونی دارند، از مدتی پیش شروع شده و امیدواریم در مدت کوتاهی با همکاری دولت افغانستان، وضعیت اقامت اتباع آن کشور در ایران را سازماندهی کنیم".

از سوی دیگر به گفته وی، ایران همکاری سه جانبه ای با دولت افغانستان و کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل برای فراهم آوردن زمینه بازگشت و ادغام مجدد پایدار پناهندگان افغانستان در جریان است تا این افراد بتوانند زندگی مناسبی را در کشور خود شروع کنند.

دکتر رحمانی فضلی تأکید کرد: "لازمه بازگشت اتباع افغانستان فراهم آوردن امکان تأمین معیشت و توانمندسازی دولت برای ارائه خدمات شهری و تأمین نیازمندی ها در داخل افغانستان است".

او در ادامه خاطرنشان کرد که دو کشور در بخش های اقتصادی نیز ظرفیت و توانمندی های بالقوه زیادی برای همکاری دارند که می تواند به افزایش درآمد و ارتقا سطح زندگی مردم افغانستان کمک کند.

به گفته وی، جمهوری اسلامی ایران هیچ محدودیتی برای توسعه مناسبات با کشورهای همسایه از جمله افغانستان قائل نبوده و همواره خواستار رفع موانع موجود در مسیر توسعه روابط اقتصادی، تجاری و سرمایه گذاری در راستای تأمین منافع متقابل می باشد.

وزیر کشور ایران خاطرنشان کرد که دسترسی به امکانات ترانزیتی چابهار، یکی از مهمترین امتیازاتی است که به این منظور در اختیار بخش خصوصی و دولتی افغانستان گذاشته شده است.

وی افزود: تکمیل خط آهن خواف – هرات و ساخت جاده ماهیرود – فراه نیز از پروژه های زیربنایی هستند که در کنار دسترسی به چابهار، می توانند اقتصاد افغانستان را به اقتصاد جهانی وصل کرده و زمینه بهره برداری از منابع طبیعی و تجارت جهانی محصولات افغانستان را فراهم کنند.

وی گفت که وزارت کشور به عنوان مسئول ایرانی کمیسیون مشترک همکاری های دو کشور، تلاش خود را به این مهم معطوف نموده تا زمینه های توسعه و ارتقای همکاری های تجاری، اقتصادی و سرمایه گذاری، بانکی و بیمه، گمرکی و حمل و نقل، صنعت و معدن، خدمات فنی و مهندسی و همچنین همکاری های علمی، فرهنگی و آموزشی را در سطحی که متناسب با ظرفیت های دو کشور باشد، فراهم نماید.

https://avapress.com/vdciuvazrt1a5q2.cbct.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما