تاریخ انتشار :شنبه ۱۸ میزان ۱۳۹۴ ساعت ۱۸:۵۵
کد مطلب : 117426
آنچه اتفاق افتاد؛ از حج تا شهادت
وزارت ارشاد، حج و اوقاف می‌گوید که در مراسم امسال حج بیت الله شریف، ۳۴ تن از حجاج افغانستانی جان خود را از دست داده‌اند.
داعی‌الحق عابد؛ معین این وزارت گفت که ۲۱ نفر به مرگ طبیعی و ۱۳ نفر دیگر در اثر سقوط جرثقیل و حادثه منا کشته شدند.
آقای عابد شمار زخمی‌های حجاج را ۳۷ نفر اعلام کرد.
وی علت پایین بودن تلفات حجاج افغانستان نسبت به سال های گذشته را فراهم‌بودن امکانات بهتر از جمله وسایل حمل و نقل دانست.
امسال ۲۴ هزار نفر از شهروندان افغانستان به مراسم حج فرستاده شدند.
در مراسم حج امسال بر اثر دو رویداد جداگانه در محوطه مسجدالحرام و منا، براساس آمار رسمی دولت سعودی ۸۷۶ تن از حجاج کشته و ۱۰۹۳ نفر دیگر زخمی شدند؛ اما آماری که منابع مستقل اعلام کرده اند حاکی از کشته شدن بیش از ۴۰۰۰ نفر و زخمی شدن هزاران نفر دیگر از ۲۴ کشور جهان است.
در این میان، به باور کارشناسان مسایل اجتماعی، به نظر می رسد این برای مسؤولان وزارت ارشاد، حج و اوقاف کشور، یک امر طبیعی است و یک «دستاورد» محسوب می شود که ۳۴ نفر از حجاج در جریان مراسم حج امسال، به «شهادت» رسیده اند.
این شاید با توجه به وضعیت خاص افغانستان به لحاظ امنیتی که روزانه شاهد کشته شدن مظلومانه ده ها تن از هموطنان ملکی و نظامی خود هستیم، در ظاهر امری طبیعی به نظر برسد؛ ما فراموش نکنیم که این ۳۴ نفر در «حرم امن الهی» و برای انجام یکی از وجایب و فرایض دینی به عربستان سعودی سفر کرده بودند؛ بنابراین، انتظار نمی رفت آنها هیچگاه از این سفر بازنگردند.
دولت وظیفه دارد که از جان و مال و عرض و عزت یکایک شهروندان و هموطنان مان در داخل و خارج از کشور، صیانت و محافظت کند و حقوق آنها را مورد پیگیری قرار دهد.
در خصوص زایران افغانستانی خانه خدا نیز این مسؤولیت، جریان دارد.
تصور کنیم، ۳۴ نفری که در جریان مراسم حج امسال، جان باخته اند، هرکدام یک خانواده و ده ها عضو خانواده داشته اند که چشم به راه شان بوده و برای آنها مراسم تدارک دیده بودند.
بنابراین، جان باختن این افراد، همانگونه که برای خانواده های حجاج، امری عادی و قابل انتظار نبوده است و مصایبی عظیم محسوب می شود، برای دولت و مسؤولان امر که وظیفه حفاظت از جان و مال آنان را داشته اند نیز باید چنین باشد.
دولت باید دوشادوش سایر مراجع، سازمان ها و کشورهای اسلامی، مستمرا پیگیر این واقعه باشد که در جریان مراسم حج امسال دقیقا چه اتفاق افتاد؟
چرا جرثقیل به صحن مسجد الحرام، فرود آمد و جان عزیز ده ها میهمان خانه خدا را گرفت؟ چرا باید در جریان مراسمی که همه ساله برگزار می شود، فاجعه ای به بزرگی منا رخ دهد و ۲۴ کشور اسلامی را در عزای هزاران زایر خانه خدا بنشاند و هزاران خانواده مسلمان را داغدار سازد؟
مسؤولان باید به این نکته دقت کنند که صیانت از جان شهروندان در سیاست خارجی همه کشورها، یک اولویت مهم و غیر قابل جایگزین است و این امر، حتی در صورتی که یک نفر از حجاج افغانستانی در جریان مراسم حج امسال، جان می باخت نیز به همان میزان صادق بود که اکنون که ۳۴ نفر جان باخته اند.
این امر، هیچ ارتباطی به این امر ندارد که روابط کشور برپا کننده مراسم حج با کشورهایی که اتباع آنها در جریان سریالی از فجایع خونین، قربانی شده اند، خوب است یا نه؛ چون تاکید شد که جان شهروندان با هیچ منفعت و ملاحظه دیگری در حوزه سیاست خارجی یک کشور، قابل معاوضه نیست و هیچ منفعت ملاحظه ای فراتر از جان شهروندان برای یک دولت مسؤول وجود ندارد.
از سوی دیگر، خانواده های قربانیان باید مطمئن شوند که همانند برخی دیگر از کشورهای مسلمان، با شهدای افغانستان نیز از جانب دولت سعودی، با تکریم و احترام برخورد می شود و آنها از آنجا که در راه خدا و در حال عبادت معبود خویش در مقدس ترین مکان دینی بوده اند، «شهید» محسوب می شوند و به عنوان شهید نیز باید مورد احترام قرار گیرند.
این امر به آن دلیل اهمیت دارد که براساس گزارش ها، ماموران سعودی با اجساد حجاج به عنوان زباله برخورد کرده و آنها را با لودر از این سو به آنسو می راندند و این برای هیچیک از کشورهای اسلامی پذیرفتنی و قابل تحمل نیست و برای افغانستان نیز نباید باشد.
https://avapress.com/vdciryazqt1az52.cbct.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما