تاریخ انتشار :پنجشنبه ۱۹ قوس ۱۳۹۴ ساعت ۲۲:۰۱
کد مطلب : 120125
یمن؛ کورسوی صلح در افق تاریک جنگ
روزنامه فرامنطقه‌ای رای‌الیوم به نقل از برخی منابع موثق ادعا کرد مذاکرات سری در مسقط بین ایران و عربستان سعودی با نظارت دولت عمان با هدف دستیابی به راهکارها و تفاهم‌هایی درباره برخی مسائل منطقه‌ای به‌ویژه سوریه، یمن و عراق در حال انجام است.

این منابع افزودند، طرفین ایرانی و سعودی بر ادامه این مذاکرات تأکید دارند. این مذاکرات در صورت بروز اختلافات در برخی پرونده‌ها، به بررسی پرونده‌های بسیار ساده منتقل می‌شود و سپس بررسی مسائل بسیار پیچیده از سر گرفته خواهد شد.

طبق ادعای این منابع، توافق برای برگزاری کنفرانس ژنو بین طرف‌های درگیر یمنی و نیز توافق آتش‌بس قبل از این نشست، نتیجه این تفاهم‌های ایران و عربستان سعودی است.

این خبر در حالی منتشر می‌شود که وزیر خارجه دولت مستعفی یمن، پیشتر اعلام کرد طرف‌های درگیر همزمان با برگزاری مذاکرات صلح به میانجیگری سازمان ملل در سویس، آماده اجرای آتش‌بس یک هفته‌ای هستند.

عبدالملک المخلافی گفت:«توافقنامه آتش‌بس از پانزدهم دسامبر (۲۴ قوس) همزمان با آغاز مذاکرات صلح اجرا خواهد شد.»

کارشناسان می گویند در صورت صحت ادعاهای مطرح شده، امید به حل سیاسی بحران پیچیده و فاجعه آمیز یمن، تقویت خواهد شد.

به باور آگاهان، عربستان سعودی و دیگر شرکای محور تجاوز، به دنبال ۹ ماه بمباران وحشیانه یمن و نابودی بیش از ۹۰ درصد زیرساخت های این کشور فقیر، اکنون باید به این نتیجه رسیده باشند که پیروزی بر انقلابیون حماسه آفرین یمنی از مسیر زور و تجاوز نظامی، قابل دستیابی نیست و ادامه و استمرار این جنگ، تنها هزینه های سیاسی و نظامی آن را برای رژیم سعودی و هم پیمانان منطقه ای و بین المللی اش، بالا خواهد برد.

نکته مهم دیگر از نگاه آگاهان هم این است که هر بحرانی که در منطقه آشوب زده خاور میانه به وجود می آید یا آمده است، به صورت یکجانبه به نفع هیچ قدرت خارجی، قابل حل و فصل نیست.

نمونه بارز آن، کشور عراق است. در عراق، امریکا با وجود آنکه قدرت نظامی بلامنازع و یکه تاز جهان است، در سال ۲۰۰۳ به بهانه وجود سلاح های کشتار جمعی در اختیار رژیم بعثی صدام، سعی کرد بر این کشور شود؛ اما سرانجام از عهده مدیریت اوضاع برنیامد و دست تسلیم بالا برد و تن به خروج داد.

با این حساب، عربستان سعودی هرگز نه به اندازه امریکا قدرت نظامی و تسلیحاتی دارد و نه از تجربه ای در مدیریت و سلطه بر کشورهای دیگر برخوردار است، رژیمی که از عهده مدیریت بحران های داخلی خود برنمی آید، چگونه می تواند بر دیگر کشورهای منطقه مسلط شود و ادعای برتری نظامی در ابعاد منطقه ای کند آنهم با سلاح های خریداری شده و ارتش اجاره ای؟! این رژیم نمی تواند در یمن به اهداف غیر مشروع اش برسد.

بنابراین، معقول ترین راه برای این رژیم در زمینه خروج از باتلاق یمن، رویکرد به چندجانبه گرایی سیاسی و رایزنی با دیگر قدرت های مهم منطقه از جمله ایران است.

اگر این رویداد واقعا رخ داده باشد و گزارش رای الیوم، مطابق با واقع باشد، این نخستین مورد از عقلانیت سیاسی در سیاست خارجی رژيم سعودی پس از مرگ ملک عبدالله خواهد بود.

این اتفاق می تواند سرآغاز روندی از خردگرایی به جای تهاجمات کور و ماجراجویی های دیوانه وار سران سعودی در برخورد با مسایل منطقه ای باشد.

انتظار می رود در نخستین گام از این اقدام، بحران یمن به راه حلی صلح آمیز منتهی شود و آتش بس یک هفته ای که قرار است حاکم شود، سرآغاز یک آتش بس طولانی تر و پایدارتر باشد تا مردم غیر نظامی این کشور مظلوم، بتوانند زخم های ناشی از فاجعه آفرینی های جنایتکارانه سعودی ها و هم پیمانان غربی و عربی شان را التیام بخشند.

این کورسوی صلح در افق تاریک جنگ، به علاوه دیپلماسی هوشمندانه، فعال، چندجانبه گرا و معتدل کشور پادشاهی عمان، می بایست از سوی سازمان های بین المللی به ویژه سازمان ملل متحد نیز مورد پیگیری، تشویق و تقویت واقع شود تا در نهایت، جنگ در یمن پایان یابد و صلح و امید و زندگی، یکبار دیگر به آن کشور بازگردد.
https://avapress.com/vdciruazwt1arz2.cbct.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما