تاریخ انتشار :جمعه ۴ ثور ۱۳۹۴ ساعت ۲۲:۲۱
کد مطلب : 110496
تا 20 روز آینده پروژه "کاسا یکهزار" عملیاتی می شود
اسناد و موافقتنامه های پروژه انتقال برق از آسیای میانه به آسیای جنوبی (کاسا یکهزار)، در آخرین نشست شورای بین الحکومتی که میان کشورهای قرغزستان، تاجیکستان، افغانستان و پاکستان، امروز جمعه ۴ ثور، در شهر استانبول دایر گردیده بود،‌ به امضاء رسید.

به گزارش آوا، در این نشست، وزرای انرژی و آب کشورهای یاد شده، پس از دو و نیم سال بحث و مذاکره بالای موضوعات حقوقی، مالی و تخنیکی پروژه کاسا یکهزار، چهار موافقتنامه خریداری برق میان این کشورها،‌ موافقتنامه اساسی، موافقتنامه مالی، موافقتنامه حساب بانکی، موافقتنامه انسجام همکاری ها میان تاجیکستان و قرغزستان و موافقتنامه کشور میزبان را به امضاء رساندند.

بنا بر این، پروژه کاسا یکهزار از مرحله تهیه موافقتنامه ها و اسناد به مرحله تطبیق وارد گردید و قرار است تا بیست روز آینده، پروسه آفر گشایی تدارکات لین انتقال بخش افغانستان این پروژه آغاز شود. کار عملی ساختمان پروژه، بعد از ماه سپتامبر ۲۰۱۵، آغاز می گردد. در نظر است، ساختمان کامل این پروژه، تا سال ۲۰۱۸ به پایه اکمال برسد.

قیمت ترانزیت، استفاده مشترک از دستیابی همگانی در پروژه جهت انتقال برق و مقدار دقیق خرید و انتقال برق برای پانزده سال قبلا توسط شورای بین الحکومتی پروژه کاسا یکهزار مورد بحث قرار گرفته و نهایی گردیده است.

بانک جهانی کمک بلاعوض و قرضه بدون مفاد ۵۲۶.۵ میلیون دالری خود را برای تطبیق این پروژه اعلام کرده است تا نیازمندی های نهادی، تجارتی و زیربناهای مورد نیاز برای انتقال متداوم ۱۳۰۰ میگاوات برق را میان کشورهای متذکره فراهم سازد.
از این مقدار ۳۱۶.۵ ملیون دالر قرضه بدون مفاد به افغانستان اختصاص داده شده است. مجموعه بودجه این پروژه در حدود ۱.۱۷ میلیارد دالر امریکایی تخمین شده است و تا به حال ایالات متحده امریکا، انگلستان و بانک سرمایه گذاری اروپایی در قسمت رفع خلأ مالی این پروژه تعهدات خود را ابراز داشته اند.

این پروژه در سال ۲۰۰۵ از طریق کنفرانس همکاری های اقتصادی منطقه یی افغانستان (رکا) پیشنهاد شد و یکی از پروژه های بزرگ منطقه ی آسیای مرکزی به شمار می رود که انرژی برق مازاد قرغزستان و تاجیکستان را با ۱۲۵۰ کیلومتر لین ولتاژ بلند به افغانستان و پاکستان انتقال می دهد.
این پروژه دارای سه استیشن تغییر دهنده برق ای سی به دی سی و برعکس آن در مناطق سنگتوده تاجیکستان به ظرفیت ۱۳۰۰ میگاوات، کابل به ظرفیت ۳۰۰ میگاوات و پشاور به ظرفیت ۱۳۰۰ میگاوات می باشد.
در این نشست از افغانستان افراد ذیل حضور داشتند.
غلام فاروق قاضی زاده معین وزارت انرژی و آب، عبدالرزاق صمدی رئیس شرکت برق برشنا، مصطفی مستور معین وزارت مالیه، وحیدالله ویسی رئیس همکاری های اقتصادی وزارت امور خارجه و کارمندان تخنیکی وزارت های اقتصاد، مالیه، انرژی و آب و شرکت برشنا.
https://avapress.com/vdci3uazqt1az52.cbct.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما