تاریخ انتشار :يکشنبه ۲۱ سنبله ۱۳۹۵ ساعت ۱۲:۲۹
کد مطلب : 130709
عرفات، تحصیل معرفت انسان، نسبت به خود، خدا و دشمن خدا

روز عرفه عید بزرگی است که خداوند بندگانش را به عبادت فرا می خواند و سفره رنگین جود سخاوت پروردگار رحیم ومهربان، درصحرای عرفات برای تحصیل معرفت گسترده می شود.
از حضرت امام زین العابدین(ع) در این زمینه روایت شده است که سائلی آمد در صحرای عرفات از امام درخواست کمک کرد، امام فرمود: وای بر تو که در چنین روزی از غیر خدا چیزی می خواهی و حال آنکه امید است که در این روز برای بچه های در شکم مادر فضل خداوند شامل شود و سعادتمند گردد.
به گزارش خبرگزاری آوا، به مناسبت فرا رسیدن ایام عرفه عید بزرگ خاک نشینان صحرای عرفات، میزگردی در رابطه با فلسفه شب و روز عرفه و تاثیرات آن در زندگی فردی و اجتماعی انسان، در خبرگزاری صدای افغان با حضور کارشناسان برگزار شد.
آقای دره صوفی یکتن از کارشناسان در این نشست گفت: در روز عرفه شیطان حقیر می شود و از فریب و اغوای بندگان مخلص خداوند نا امید و در اندوه عمیق فرو می رود.
همچنین این تحلیلگر و نویسنده اظهار داشت: عرفات نماد از بندگی خالصانه و تذلل و خاک نشینی حجاج در برابر عظمت خداوند است.
به گفته او، عرفه شناخت خود و خدا و مقدمه ی است برای سایر اعمال حج چون قربانی، رمی جمرات و طواف بر محور توحید.
به گفته ی آقای دره صوفی، بدون شناخت خود رفتن به سوی خداوند دشوار است، زیرا شناخت خود، مقدمه ی است برای خدا شناسی و بدون شک در صحرای عرفات، این فرصت برای انسان فراهم می شود تا با تفکر خود را ارزیابی کند.
به گفته ی آقای دره صوفی، عرفات درحقیقت تحصیل معرفت در باره خود، خداوند و دشمن آشکار(شیطان) است، زیرا پس از وقوف درعرفات انسان به سوی مینا حرکت می کند و اولین عمل رمی جمرات یا شیطان کشی می باشد که این معرفت قبلاَ درعرفات باید حاصل شود.
او ادامه داد، اینکه بعد از رمی جمرات حاجی به قربانگاه می رود معنایش این است که اگر حاجی دشمن را از سر راه خود بر نداشت ممکن است قربانی وی مورد قبول واقع نشود، لذا باید بعد از عرفات به این مهم پرداخته شود.
آقای دره صوفی، تصریح کرد: در صحرای عرفات انسان حقارت خود را در برابر عظمت خداوند حس می کند و منیت های که همواره او را در دام شیطان می اندازد از خود نفی می کند.
به گفته وی، تا زمانیکه این حس بر انسان رخ نداده است جنبه سازندگی در او برجسته نخواهد شد.
درهمین حال حجت الاسلام و المسلمین سید عندلیب ضیایی مسوول روابط عمومی مرکز فرهنگی اجتماعی تبیان دراین نشست گفت: عرفات عید بزرگی است که خداوند در سوره ابراهیم از آن به ایام الله یاد کرده است.
به گفته او، روز عرفه روزی است که انسان در محضر خداوند، درمکان بزرگی که سابقه طولانی معنوی و تاریخی دارد قرار گرفته و با خداوند ارتباط خویش را محکم می کند.
به باور وی، تاثیر عرفه برحجاج بسیار مشخص است زیرا از یکسو همه مسلمانان درجهت واحد درحرکت هستند و از سوی هم عمده فلسفه عرفات شناخت مسلمانان از همدیگر می باشد.
به گفته این پژوهشگر دینی، اولین ملاقات حضرت آدم و حوا(ع) در صحرای عرفات بود و این به این معنی است که بعد از فراق طولانی رسیدن انسان ها به هم دیگر از اهمیت ویژی برخوردار است.
همچنین به گفته ضیایی، یکی از فلسفه ی وقوف درعرفات این است که حضرت آدم و حضرت ابراهیم(ع) با توقف در صحرای عرفات اعمال حج را آموختند.
ضیایی همچنان افزود: عرفات زمان جزء قطعی اعمال حج قرارگرفت که حضرت ابراهیم(ع) درخواب دید که باید فرزندش اسماعیل را در راه خدا قربانی کند، بنا براین یک شبانه روز درعرفات تفکر کرد تا بالاخره معرفت حاصل کرد و حکم قطعی الهی را دریافت.
بنا براین به گفته ضیایی، یکی از چیزهای که می تواند در درون انسان تحول ایجاد کند و ارتباط او را با خدا بیشتر سازد و با اقوام و بستگان و افراد مسلمان ارتباط بر قرار کرده و معرفت کامل با همدیگر پیدا کند وقوف درعرفات است.
به گفته ی آقای ضیایی، نفس معرفت، ایجاد مودت و وحدت وهمبستگی را بوجود می آورد و درنتیجه حجاج که از گوشه و کنارجهان به زادگاه شان با شناخت عمیق بر می گردند در حقیقت پیام آوران صلح می باشند و می توانند منشا تحول عمیق درجامعه خود گردند.
به باور این عالم دینی، برگشت حجاج از کنگره حج، درحقیقت رسانه ی است که پیام مهم این تجمع بزرگ انسانی را به خصوص از صحرای عرفات به جهانیان می رساند.
با این حال آقای دره سوفی در ادامه سخنان خود دراین نشست، از بی نظمیها موجود مکه در ایام حج یاد کردو گفت: امروزه دو عامل اساسی معنویت حج را کمرنگ کرده است یکی پیشرفت تکنالوژی و بوجود آمدن امکانات وهوتلهای مجلل که حجاج کاملاَ در آن راحت هستند به این معنی که حاجیها با این رفاه و آسایش به درستی نمی توانند مشکلات هاجر و اسماعیل همچنین زحمات حضرت ابراهیم(ع) قهرمان توحید را درک کنند.

عامل دوم به گفته وی، بی کفایتی و انحراف فکری حاکمان و کلید داران مکه است که با مزاحمت های همیشگی در برابر برخی سنت های معمول و ممانعت از برقراری ارتباط نزدیک حجاج با خدا و رسولش، معنویت حج را کم رنگ ساخته است.
در پایان آقای ضیایی از تمام مسلمانان به خصوص مسلمانان افغانسان خواست که مناسک حج را به عنوان نماد از وحدت مسلمانان و یک نقطه مشترک میان امت اسلامی نگریسته و ازآن به عنوان حربه ی دشمن برانداز استفاده کنند.

https://avapress.com/vdchvvnzw23nxqd.tft2.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما