تاریخ انتشار :پنجشنبه ۱۰ حمل ۱۳۹۶ ساعت ۱۵:۰۲
کد مطلب : 140005
پرداخت رشوه برای بقای قدرت، داغ ننگی بر پیشانی حکومت

خبرگزاری صدای افغان(آوا) ـ دادن رأی اعتماد از سوی مجلس نمایندگان به مسئولان ارشد امنیتی پس از وقوع حملات انتحاری مکرر در مکان های مهم و استراتژیک پایتخت و هم چنین شدت ناامنی ها در سایر ولایات کشور، اعتماد مردم، نهادهای جامعه مدنی و سازمان های اجتماعی را نسبت به ولسی جرگه کم‌رنگ ساخته است.
انتقاد و اعتراض مردم و فشارهای بیرونی سبب شد که روز چهارشنبه میان اعضای مجلس نیز اختلافات شدیدی پیرامون ابقای مسوولین امنیتی به خصوص وزیر دفاع، اوج بگیرد و حتی برخی از نمایندگان دست به افشاگری و ارائه اسناد علیه مقام های امنیتی بزنند. روز گذشته خانم راضیه سعادت منگل، عضو مجلس نمایندگان مدعی شد که پیش از برگزاری مجلس استیضاح، پسر وزیر دفاع وی را تهدید به مرگ کرده است. خانم منگل در روز استیضاح مسوولین امنیتی، از جمله از عملکرد وزیر دفاع انتقاد کرده و او را به ضعف مدیریت در مسائل امنیتی متهم کرده بود.
در نهایت، اعتراض ها و انتقادهای روز گذشته در مجلس نمایندگان به اندازه یی بالا گرفت که برخی از وکلای مجلس، پسر وزیر دفاع را سگ دیوانه و دشمن جان نمایندگان خطاب کردند.
در چنین شرایطی، آگاهان امور به این باور استند که دادن رشوه و همچنین تهدید به مرگ آنها از سوی مقام های دولتی در افغانستان، یک موضوع جدید نیست و این گونه اقدام ها و عمل غیرمنطقی و اخلاقی همواره از سوی مقامات صورت گرفته است، اما حکومت هیچ‌گاه پیگیر چنین قضایایی نبوده است.

مجلس به دنبال اصلاح عملکرد خود نیست!
خداداد وطن‌خواه، استاد دانشگاه در گفتگو با خبرگزاری صدای افغان(آوا)، با بیان مطلب فوق می گوید که رأی دادن به مسوولین بی کفایت امنیتی، یک اشتباه بزرگ از سوی پارلمان بود و به همین دلیل، اقدام مجلس نمایندگان مورد قبول واقع نشد.
به گفته او، زدو بندهای سیاسی و قومی که در شورای ملی وجود دارد، همیشه سبب می شود که وقتی مسأله‌ استیضاح و دادن رأی اعتماد به وزرا مطرح می شود، در کنار آن دادن رشوت نیز مطرح است.
این استاد دانشگاه در پاسخ به این که پارلمان برای اصلاح عملکرد خود چه باید بکند، گفت: پارلمان آیینه جامعه افغانستان است و گروه های مختلف با دیدگاه های متفاوت در آن حضور دارند و همین دیدگاه های مختلف در اکثر موارد باعث ناهماهنگی میان نمایندگان می شود که بدون شک اصلاح اختلافات برخواسته از دیدگاه های متفاوت، کار دشواری است.
به گفته وی، این مسئله را نیز نباید از نظر دور داشت که در مجلس نمایندگان گاهی گرایش های قومی و سمتی، مسأله را بغرنج می کند، در حالی که رشوه ستانی و سایر معاملات سیاسی نیز صورت نمی گیرد.
وطن خواه می گوید که در حال حاضر نیز با تمام اتهاماتی که نسبت به اقدامات اخیر مجلس نمایندگان وارد است و همچنین اتهام پرداخت رشوه از سوی وزیر دفاع، اگر مسوولین امنیتی کما کان درمقام خود باقی بمانند، صدمه بزرگی بر حیثیت سیاسی افغانستان به خصوص بخش امنیتی کشور وارد می کند.
همچنان به گفته او، اگر موضوع رشوه ستانی ثابت شود، بدون شک تأثیر منفی بر دیدگاه جامعه جهانی نسبت به افغانستان خواهد گذاشت.
اما به گفته آقای وطن‌خواه، در حال حاضر نمایندگان مجلس به دنبال اصلاح عملکرد خود نیست، زیرا آنان موضوع اخذ رشوه از سوی مقامات امنیتی را قبول ندارند تا در صدد اصلاح خطای گذشته خود باشند.

داغ ننگی بر جبین حکومت
از سوی دیگر، موسی فریور، استاد دانشگاه و تحلیلگر مسائل سیاسی نیز می گوید، چیز که در حال حاضر روشن است، این که فساد سراپای نظام کنونی افغانستان را فرا گرفته و منبع آن نیز بیشتر خارجی ها استند که با لجام گسختگی تمام، آن را درکشور شایع ساخته اند.
اما به گفته این کارشناس سیاسی، پارلمان افغانستان از بدو ایجاد خود، متهم به انواع معامله گری ها بوده که غیر قابل انکار است. وی افزود، با سر و صدایی که چندی پیش ولسی جرگه به دنبال حملات انتحاری و انفجاری که در کابل صورت گرفت، راه انداخته بود، توقع می رفت که سه مقام امنیتی رد صلاحیت شوند، اما برعکس این سه مقام همچنان بر مسندشان باقی ماندند.
فریور معامله گری و پرداخت پول گزاف از سوی مقامات امنیتی را برای بقا بر سر قدرت، داغ ننگینی بر جبین حکومت می خواند و می گوید، با وجود افراد فاسد، هرگز اصلاحات به وجود نمی آید و پارلمان فاسد در صدد اصلاح اشتباه خود نیست.
او همچنان گفت: تنها راه حل این است که مردم با حرکت های مدنی، مخالفت آشکار خود را در برابر وضعیت موجود اعلام کرده و شکایت خود را به گوش جهانیان برساند.

https://avapress.com/vdchvvnzm23nkvd.tft2.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما