تاریخ انتشار :چهارشنبه ۲۲ میزان ۱۳۹۴ ساعت ۱۸:۳۲
کد مطلب : 117650
مناسک حج و حق حاکمیت سرزمینی عربستان
شاهزاده «ترکی الفیصل»؛ رئیس پیشین سازمان اطلاعاتی عربستان سعودی به رغم شدت گرفتن فشارها بر ریاض برای واگذاری مدیریت حج به سازمان های مشترک اسلامی پس از فاجعه «منا»، این موضوع را بخشی از حق حاکمیت ارضی کشورش خواند.
این در حالی است که انتقادات کشورهای اسلامی از بی کفایتی عربستان سعودی در مدیریت مناسک حج شدت گرفته و علاوه بر ایران، ترکیه و اندونزی، بسیاری از شخصیت های مذهبی و سیاسی در عراق، لبنان، تونس، ترکیه و سایر کشورهای اسلامی با بیان اینکه حج به تمامی کشورهای مسلمان ارتباط دارد و تنها مربوط به دولت سعودی نیست، خواستار واگذاری مدیریت حج به سازمان همکاری اسلامی شده اند.
ترکی الفیصل در گفتگویی با آسوشیتدپرس گفت:«پادشاهی عربستان بعد از پشت سرگذاشتن سال های دشواری که زائرین نمی توانستند سفر شان در دوران های گذشته برای حج را ضمانت کنند و با عوامل گوناگونی مانند بیماری، ازدحام، اسکان و غیره مواجه بودند، این امتیاز یا مزیت خادم این دو مکان مقدس بودن را از دست نخواهد داد.»
کارشناسان مسایل دینی می گویند که این ابراز نظر شاهزاده سعودی و از مقام های بلندپایه پیشین این رژيم، نشانگر آن است که عربستان سعودی، حج را ملک طلق خود می داند و به این ترتیب، تمامی امتیازات آن را در حوزه منافع ملی و حق حاکمیت سرزمینی خود تعریف می کند.
این در حالی است که از نظر اصول و اعتقادات اسلامی، حج با وجود آنکه کعبه در سرزمین عربستان واقع شده است، متعلق به همه کشورهای مسلمان و امت اسلامی است و هیچکس حق ندارد این مکان مقدس را به سود خود مصادره کند.
البته این نخستین مورد از اظهارات خودخواهانه و انحصارگرایانه سران سعودی نسبت به اماکن مقدسه متعلق به همه مسلمانان نیست.
در سال های گذشته و در جریان حج امسال نیز این رژيم، با مناسک حج برخوردی کاملا سیاسی کرده است. مثلا امسال به حجاج کشورهای یمن و سوریه، اجازه سفر به سرزمین وحی داده نشد؛ زیرا این کشورها از نظر رژیم عربستان سعودی، بر علیه این رژیم تعریف می شوند و به همین سبب، مردم مسلمان آن نیز از دسترسی به اماکنی که میراث مشترک همه کشورهای مسلمان و امت اسلامی است محروم شدند.
این نشانه ای دیگر از برخورد غیر اسلامی سران سعودی با اماکن مقدس دینی است.
اظهارات ترکی الفیصل همچنین این پیام ضمنی را به همراه دارد که این رژيم به دلیل مدیریت مناسک حج در سال های گذشته، از دیگر کشورهای اسلامی، طلبکار است و در قبال «زحماتی» که برای برگزاری این مراسم، کشیده است، باید امتیاز کسب کند.
این در حالی است که حتی در گذشته نیز مدیریت این رژيم، مساله دار بوده است و همواره جان زایران در جریان مراسم حج، در خطر بوده است.
افزون بر آنکه میلیاردها دالر درآمدهای حاصل از سفر زایران خانه خدا و اماکن مقدسه به عربستان سعودی به جیب سران این رژيم می رود و این امر، پس از نفت، دومین منبع بزرگ درآمد این رژیم را تامین می کند.
به رغم این موضوع، شاهزادگان آل سعود، به دلیل مدیریت مراسم حج، بر سایر ملت های مسلمان، منت می گذارند و آنها را به دلیل درخواست تفویض مدیریت کنگره عظیم و فراملیتی حج به سازمان های مشترک اسلامی، مورد سرزنش قرار می دهند.
از جانب دیگر، اگر سران سعودی، حج را نیز بخشی از حاکمیت سرزمینی خود می دانند؛ پس باید در قبال کشتارهای جنایتکارانه و هولناکی که در جریان برگزاری این مراسم، مرتکب می شوند نیز در قبال جهان، مجامع بین المللی، سازمان ها و کشورهای اسلامی و امت مسلمان، پاسخگو باشند.
از نظر علمای اسلامی و امت مسلمان، حج متعلق به همه است و هیچکس حق اعمال سلطه و حاکمیت بر آن را ندارد؛ اما اکنون که این شاهزاده سعودی، مدعی حاکمیت سرزمینی رژيم سعودی بر حج شده است و خدمت به حرمین شریفین را «امتیازی» برای این رژيم محسوب کرده است، لازم است این رژیم در قبال برخورداری از این «امتیاز» به «مسؤولیت»های ناشی از آن نیز عمل کند و در برابر خون هایی که در جریان سقوط جرثقیل و همچنین سرزمین منا از هزاران حاجی بی گناه ریخته است، پاسخ بگوید؛ موضوعی که یکی از تبعات آن می تواند سلب صلاحیت مدیریت برنامه حج از این رژیم و واگذاری آن به یک سازمان مستقل و مشترک اسلامی باشد.
https://avapress.com/vdchmqnzv23nz-d.tft2.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما

مطالب مرتبط