تاریخ انتشار :سه شنبه ۱۰ حمل ۱۳۹۵ ساعت ۱۲:۳۳
کد مطلب : 124256
چرا وزیر معادن استعفا کرد؟
داودشاه صبا؛ وزیر معادن و پترولیم افغانستان از سمتش کناره‌گیری کرده است.

محیی‌الدین نوری؛ سخنگوی وزارت معادن گفت:"از جزئیات استعفای وزیر معادن اطلاع زیادی ندارم اما خودش گفته‌ که با فرستادن نامه‌ای به ارگ ریاست جمهوری، استعفای خود را به رئیس جمهوری افغانستان اعلام داشته‌ است."

داودشاه صبا و مقامات وزارت معادن جزئیاتی در مورد دلیل استعفای وزیر معادن ارائه نکرده ‌اند؛ اما در برخی از رسانه‌ها یکی از دلایل، محدود شدن صلاحیت‌های او از سوی برخی حلقات در حکومت خوانده شده است.

آقای صبا چندی پیش در مصاحبه‌ای با بی‌بی‌سی از ادامه "سوء استفاده‌های زورمندان" از معادن افغانستان انتقاد کرده بود و گفته بود که می‌داند "معادن افغانستان غارت می‌شوند."

او گفته بود افغانستان در حال حاضر آماده نیست معادن بزرگش را استخراج کند.

وزیر معادن بر قراردادهای انجام شده در مورد استخراج معادن کشور ایراد گرفته و گفته بود قراردادهای موجود به سود افغانستان نیست.

داودشاه صبا در زمان حکومت حامد کرزی، برای چند سال والی هرات بود.

با این حساب، اگرچه دلیل اصلی استعفای داودشاه صبا مشخص نیست؛ اما به باور شماری از ناظران، شکی وجود ندارد که این امر، به دلیل نارضایتی او از عملکرد دولت در امور معادن، قراردادهای مربوط به این بخش و به ستوه آمدن وی از دخالت ها و اعمال نفوذهای حلقات حکومتی در این حوزه صورت گرفته است.

این رویداد همچنین در حالی واقع می شود که معادن افغانستان یکی از معدود عرصه هایی است که تاکنون همچنان دست نخورده باقی مانده است. چیزی که به باور کارشناسان، شاید تنها پیامد مثبت جنگ های ویرانگر چند دهه اخیر باشد؛ جنگ هایی که همه چیز را نابود کردند، به جز معادن را؛ زیرا معادن از دسترس جنگجویان خارج بود و قدرت های خارجی نیز به دلیل بی ثباتی های مداوم، عدم اطمینان و شکنندگی اوضاع، هرگز فرصت نیافتند تا به سراغ معادن افغانستان بروند.

براساس آمارهایی که در سال ۲۰۱۰ از سوی سازمان زمین شناسی امریکا ارائه شد، افغانستان دارای منابع سرشاری از مس، طلا، آهن، گاز، ذغال، اورانیم، مرمر و مهمتر از همه لیتیم است.

یکی از مقامات وزارت دفاع امریکا در آن زمان گفت که افغانستان می تواند به "عربستان لیتیم" تبدیل شود.

بربنیاد این تحقیقات، ارزش مجموعی این معادن و ذخایر دست نخورده زیرزمینی می تواند به یک هزار میلیارد دالر برسد؛ اما مقام های دولت پیشین افغانستان در آن زمان گفتند که این آمار تقریبی است و ارزش مجموعی معادن افغانستان بالغ بر سه هزار میلیارد دالر می شود.

براساس برنامه ریزی های دولت پیشین افغانستان، قرار بود درآمد حاصل از استخراج معادن کشور در سال ۲۰۱۶ میلادی به ۱.۵ میلیارد دالر بالغ شود و این رقم تا سال ۲۰۲۴ که سال آخر دهه تحول خوانده می شود ۵۰ درصد بودجه کشور را تامین کند، افزون بر اینکه ۵۰۰ هزار شغل نیز ایجاد خواهد کرد؛ اما اکنون که در سال ۲۰۱۶ قرار داریم، بر اساس ارزیابی هایی که وزیر مستعفی معادن به دست داده، هیچ اتفاق خاصی در این زمینه نیفتاده و به باور او، افغانستان هنوز هم توان استخراج و بهره برداری از معادن خود را ندارد و بدتر از آن اینکه قراردادهای معدودی که در این زمینه صورت گرفته نیز هرگز به سود افغانستان نیست.

آقای صبا همچنین مدعی بود که می داند معادن افغانستان غارت می شود؛ بنابراین، شاید او با این استعفا، خواست نشان دهد که نمی خواهد شریک یکی از بدترین خیانت های ملی در حق بزرگترین سرمایه های کشور باشد.

کارشناسان می گویند که معادن افغانستان در معرض تاراج مافیای داخلی و خارجی قرار گرفته و عملاً دستخوش کشاکش های مافیای پرقدرت و فراقانونی است که از سال ها بدینسو این عرصه را در انحصار خود قرار داده است.

حامد کرزی؛ رییس جمهوری پیشین هم در زمان قدرت خود، در سخنانی تند و تهاجمی علیه امریکا پرده از واقعیتی برداشت که تا پیش از او،‌ هیچکس جرات بیان آن را نداشت.

او گفت که جنگ جاری در افغانستان، جنگ بر سر منابع سرشار و دست نخورده زیرزمینی این کشور است و مبارزه با تروریزم تنها یک بهانه است.

او امریکا و دیگر نظامیان خارجی را متهم کرد که از هم اکنون به او پیشنهاد کرده اند تا استخراج معادن کشور را به آنها بسپارد.

آقای کرزی همچنین تاکید کرد که او به درستی نمی داند که معادن سرشار ولایت هلمند در کجا قرار دارند؛ زیرا آنها در کنترول خارجی ها هستند.

با این حساب، بعید نیست که استعفای آقای صبا نیز در پیوند با این رویدادها صورت گرفته باشد و این استعفا در عین حال می تواند اعتراضی صریح نسبت به اعمال نفوذ و نظر دولت در امور کاری وزیر معادن باشد.
https://avapress.com/vdchmknz-23niid.tft2.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما