تاریخ انتشار :چهارشنبه ۲۶ قوس ۱۳۹۳ ساعت ۱۰:۰۶
کد مطلب : 104023
افغانستان؛ نگاه ها معطوف به همسایگان شمالی
عبدالله عبدالله؛ رییس اجرایی در حاشیه جلسه نخست وزیران کشورهای عضو سازمان شانگهای با دیمیتری مدودف؛ نخست وزیر روسیه دیدار کرد.
در این دیدار که در آستانه؛ پایتخت قزاقستان صورت گرفت آقای عبدالله گفت، روسیه از مردم افغانستان حمایت وسیع کرده و ابراز امیدواری کرد که توسعه روابط کابل- مسکو ادامه یابد.
مدودف نیز برای آقای عبدالله آرزوی موفقیت کرد.

آقای عبدالله در روز اول دیدارش از قزاقستان با نخست وزیر آن کشور کریم مسیموف، ملاقات داشت که در آن مسیموف شکل گیری حکومت وحدت ملی را به نفع مردم افغانستان خواند.
آقای عبدالله ریاست یک هیات بلندپایه حکومت افغانستان را در دوازدهمین اجلاس کشورهای عضو و ناظر سازمان همکاری های شانگهای بر عهده دارد.
افغانستان، پاکستان، هند، ایران و مغولستان اعضای ناظر سازمان همکاری های شانگهای اند و چین، روسیه، قزاقستان، قرغیزستان، تاجیکستان و ازبکستان اعضای اصلی این سازمان هستند.
این سفر از جهات فراوانی برای افغانستان اهمیت دارد. ناظران می گویند که اهمیت روابط افغانستان با همسایگان شمالی که در دوره کرزی به صورت غیر قابل توجیهی نادیده گرفته می شد، در حکومت جدید افغانستان مورد توجه فراوانی قرار دارد.

دولت تازه افغانستان متمایل است با توسعه روابط سیاسی، اقتصادی و امنیتی با قدرت های آسیایی مانند چین و همچنین راه اندازی طرح های وسیعی از همکاری های تجاری و ترانزیتی با جمهوری های آسیای میانه، از وابستگی اقتصادی افغانستان به پاکستان بکاهد و در نتیجه، از آسیب های بروز تنش های احتمالی در روابط کابل و اسلام آباد در ابعاد سیاسی و امنیتی، جلوگیری کند.
از جانب دیگر، افغانستان انتظار دارد که قدرت های شرقی سهم بیشتری در مبارزه با تروریزم و مواد مخدر در افغانستان بازی کنند؛ زیرا به باور حکومت افغانستان، تروریزم و مواد مخدر، خطری نیست که تنها افغانستان را تهدید کند، این دو اپیدمی بنیان برانداز، کلیت منطقه و کشورهای همسایه را هدف قرار داده و در درازمدت دامنه آن فراتر از افغانستان گسترش خواهد یافت؛ بنابراین کشورهای آسیایی باید با پذیرش مسئولیت های خود در این در زمینه، این تهدیدهای بالقوه را به کمک همدیگر و در چارچوب یک همکاری وسیع منطقه ای، پیشاپیش مهار کنند.

نگاه معطوف به همسایگان شمالی در سیاست خارجی دولت وحدت ملی در واقع بر مبنای یک چشم انداز استراتژیک و بلندمدت استوار است و انتظار می رود اینگونه سفرها بتواند زمینه ساز و تسهیل کننده تحقق این ایده خوش آتیه باشد.
در این میان، نقش روسیه می تواند بسیار پراهمیت باشد.

اغلب کشورهای آسیای مرکزی، هنوزهم و به رغم کسب استقلال رسمی از روسیه شوروی، هنوز هم به لحاظ تقسیم بندی های استراتژیک، حوزه نفوذ سنتی روسیه محسوب می شوند و روسیه در برخی از این کشورها عملا دارای پایگاه و نیروی نظامی است؛ بنابراین، روس ها که به شدت روی احیای قلمروهای نفوذ سنتی خود در منطقه کار می کنند بدون شک از افغانستان نیز غفلت نخواهند کرد.

دو سال پیش، گزارش هایی از زبان ضمیر کابلوف؛ سفیر روسیه در کابل منتشر شد مبنی بر اینکه روسیه بعد از ۲۰۱۴ در پی تشکیل یک ائتلاف منطقه ای با موضوع محوری افغانستان است.
همچنین در نشست سازمان همکاری های شانگهای در سال های اخیر، موضوع افغانستان، از آجنداهای ثابت این اجلاس است و این نشان می دهد که افغانستان برای اعضای این سازمان، از اهمیتی راهبردی و حیاتی برخوردار است.

بنابراین، در احیای روابط افغانستان با همسایگان شمالی، این تنها طرح های بلندمدت حکومت کابل نیست که امکان تحقق و عملیاتی شدن پیدا می کند؛ بلکه جانب مقابل نیز افزون بر منافع کلانی که در حوزه اقتصاد و توسعه در رابطه با افغانستان خواهد داشت، منفعت های راهبردی و استراتژیک دیگری نیز دارد که ورای سود و زیان اقتصادی است.

به این ترتیب، توسعه این رابطه بدون تردید به نفع افغانستان است، مشروط بر اینکه به خوبی و به صورت عاقلانه به سود و سمت منافع ملی و مصالح بزرگ افغانستان، مدیریت شود و مانند گذشته، در مقابل کاهش سلطه غرب به افزایش سلطه شرق منجر نشود.

https://avapress.com/vdchiknzx23nvvd.tft2.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما