تاریخ انتشار :شنبه ۱۰ سرطان ۱۳۹۶ ساعت ۱۶:۳۰
کد مطلب : 145621
جایگاه افغانستان در استراتژی جدید امریکا؛ ابزاری برای کوبیدن رقیبان منطقه ای

در شرایطی که استراتژی جدید امریکا در افغانستان در حال نهایی شدن است، مقام های برجسته این کشور به خصوص وزیر دفاع و رییس ستاد ارتش این کشور، از این استراتژی جدید به عنوان یک استراتژی منطقه یاد کرده اند که افغانستان بخشی از آن خواهد بود. با این وجود، آگاهان روابط بین الملل می گویند که هدف از استراتژی جدید امریکا و فرستادن نیروی جدید به این کشور، امنیت نیست، بلکه افغانستان در آینده ابزاری برای کوبیدن رقیبان منطقه ای ایالات متحده خواهد بود.

به گزارش خبرگزاری صدای افغان(آوا)، عبدالشکور سالنگی، پژوهشگر روابط بین الملل در مصاحبه با خبرگزاری صدای افغان(آوا) می گوید: "امریکا از افغانستان به عنوان یک وسیله استفاده می کند و در استراتژی کلان نیز رسیدن ایالات متحده به هدف کلان است که آن هم غیر از افغانستان می باشد".

به باور وی، فرستادن نیروهای ویژه و طیاره های جنگی نشانگر این است که امریکا در پی یک بازی کلان در منطقه، از جمله منزوی کردن روسیه، چین و ایران است.

این در حالی است که با وجود اظهارات و گفتگوهای مکرر مقامات افغانی با امریکا، به نظر می رسد که دیدگاه های حکومت افغانستان از جمله ضرورت تجهیز تسلیحاتی نیروی امنیتی افغانستان در استراتژی جدید ایالات متحده امریکا درنظر گرفته نشده است. حکومت افغانستان بیش از این که بر افزایش نیروهای نظامی در کشور تأکید کنند، بر آموزش و تجهیز بیشتر نیروهای امنیتی تأکید کرده اند.

به گفته سالنگی، با در نظرداشت ائتلافی که میان روسیه، ایران و چین شکل گرفته است، امریکا را واداشته بر متحدین خود در ناتو فشار وارد کند تا ائتلاف کلانی را در برابر تحرکات روسیه و همکارانش شکل دهند.

او تأکید کرد که از بین بردن گروه های تروریستی در افغانستان و آوردن امنیت در کشور، برای امریکا نه تنها هدف تلقی نمی شود، بلکه ممکن است از گروه های موجود تروریستی در افغانستان، برای مقابله با کشورهای منطقه استفاده کند.

به عقیده این پژوهشگر روابط بین الملل، در استراتژی جدید امریکا که بعد از کنفرانس بروکسل اعلام شد، بهبود وضعیت امنیتی و همچنین ناهنجاری‌های سیاسی افغانستان به هیچ وجه مد نظر نیست و افزایش نیروی نظامی خارجی نیز به معنی کاهش جنگ در کشور نمی باشد.

به نظر وی، اگر امریکا و روسیه علیه همدیگر از خاک افغانستان بهره ببرند، مسلم است که وضعیت امنیتی در کشور رو به وخامت خواهد گذاشت و مردم آینده خوبی نخواهند داشت.

از طرفی هم این احتمال وجود دارد که امریکا حمایت از داعش را برای سرکوب رقیبان منطقه ای خود، یکی از محورهای استراتژی جدید در نظر گرفته باشد؛ مسأله ای که روسیه از آن نگران است و سخنگوی وزارت خارجه این کشور به صراحت اظهار دارد که متحدان غربی نمی خواهند مدارک و شواهد کمک به داعش در افغانستان افشا شود.

در طول ماه های گذشته، گزارش های مختلفی از نشست و کمک هلی کوپترهای ناشناس در مناطق زیر تصرف مخالفین به خصوص داعش در افغانستان منتشر شده که روسیه و همچنین آگاهان در کشور شدیدا به آن واکنش نشان داده اند. اما دولت افغانستان می گوید که روسیه مدارک و اسناد لازم را در این مورد نشان دهد.

در واکنش به این موضع دولت افغانستان، ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه گفته است که این مسئولیت مقامات افغان و بازرسان نظامی خارجی در این کشور است.

سخنگوی وزارت خارجه روسیه افزوده است: "ما نمی توانیم به بیانیه سخنگوی وزارت دفاع افغانستان در مورد نبود شواهدی از پشتیبانی افراط گرایان در نقاط مختلف این کشور توسط هلی کوپترهای ناشناس اکتفا کنیم. به احتمال زیاد، موضوع اصلی این است که متحدان غربی افغانستان نمی خواهند تا مدارک و شواهد در این مورد را افشا کنند".

این گفته ها در حالی ابراز می شود که عبدالشکور سالنگی می گوید: "اگر رویارویی میان امریکا و روسیه تشدید پیدا کند، هر دو کشور از گروه های تروریستی در افغانستان علیه یکدیگر استفاده خواهند کرد".

بشیر بیژن، آگاه مسائل سیاسی نیز به این باور است که افغانستان در استراتژی جدید دونالد ترامپ، به دلیل موقعیت جغرافیایی، در محوریت قرار دارد.

هرچند به گفته او، رفتار ایالات متحده گاهی به گونه ای تغییر می کند که پرسش برانگیز می شود، اما موقعیت استراتژیک افغانستان به خاطر تحت نظر داشتن رقیبان منطقه ای، هیچگاه از نظر امریکا دور نخواهد ماند.

بیژن در پاسخ به این که در حال حاضر فرستادن نیروی نظامی به نفع افغانستان است یا تجهیز نیروهای داخلی، گفت: "هدف گروه های تروریستی تمام جهان و از بین بردن دموکراسی و مردم سالاری در دنیا است، بنابر این افغانستان به هیچ عنوان نمی تواند بار این جنگ را به تنهایی به دوش بگیرد؛ از این جهت هم نیروی نظامی لازم است و هم تجهیز نیروهای داخلی از وجیبه کشورهای منطقه و جهان است".

اما دین محمد جاوید، استاد دانشگاه، فرستادن نیروی جدید به افغانستان را خیلی به نفع کشور نمی داند و می گوید، اگر کشورهای عضو ناتو از جمله ایالات متحده امریکا، به جای اعزام نیروی جدید، ارتش افغانستان را تجهیز کند، بهتر خواهد بود.

به باور او، نیروهای داخلی از فرهنگ و عنعنات کشور خوب تر آگاهی دارند، بنابر این خوبتر است که وضعیت امنیتی را تحت نظر داشته باشند.

https://avapress.com/vdcgxn9qqak9t34.rpra.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما