تاریخ انتشار :دوشنبه ۲۰ میزان ۱۳۹۴ ساعت ۲۲:۵۴
کد مطلب : 117541
جنگ پایان یافت، خطر همچنان وجود دارد
مقام‌های محلی در ولایت کاپیسا در شمال کابل می‌گویند که نیروهای امنیتی حمله افراد وابسته به گروه طالبان به ولسوالی‌های تگاب و آلاسای این ولایت را عقب رانده‌اند.
قیس قادری؛ سخنگوی ولایت کاپیسا گفت که طالبان مسلح از روز پنجشنبه گذشته حملات خود را بر این دو ولسوالی آغاز کرده بودند؛ اما با مقاومت شدید نیروهای امنیتی روبرو شدند.
به گفته وی، نیروهای طالبان در ولایت‌های لغمان، لوگر و نورستان در حمله بر ولسوالی‌های تگاب و آلاسای شرکت داشتند.
طالبان مدعی شده که بازار اصلی ولسوالی تگاب را به تصرف خود درآورده و افراد این گروه در حال جنگ برای تصرف ساختمان ولسوالی و فرماندهی پولیس هستند.
اما سخنگوی ولایت کاپیسا می‌گوید که طالبان با به جا گذاشتن ۲۴ کشته و ۱۵ زخمی عقب‌نشینی کرده‌اند.
کاپیسا پیش از این از ولایت های امن شمال کشور محسوب می شد و طالبان و سایر گروه های تروریستی، قدرت و نفوذ زیادی در این ولایت نداشتند.
با این وصف، کارشناسان مسایل نظامی می گویند که تحرکات تازه این گروه در دو ولسوالی این ولایت، صرف نظر از اینکه به هدف خود رسیده اند یانه، نشانگر آن است که خطر توسعه تروریزم حتی به کاپیسا نیز سرایت کرده و این عمیقا نگران کننده و به شدت خطرناک است.
از سوی دیگر جنرال شهزاده؛ معاون نیروی زمینی وزارت دفاع به خبرنگاران گفت که در عملیات نظامی نیروهای امنیتی در ولسوالی شهدای ولایت شمال‌شرقی بدخشان، ۲۵ تروریست کشته شدند.
آقای شهزاده گفت که در این عملیات، نیروهای امنیتی به تمام مواضع گروه طالبان در مناطق مرتفع این ولسوالی حمله کردند.
به گفته آقای شهزاده، ولسوال خودخوانده طالبان در ولسوالی شهدا هم کشته شده است.
در خبری دیگر مقام‌های محلی لوگر در جنوب کابل از کشته شدن ۴۷ تروریست و زخمی شدن بیش از ۴۰ نفر دیگر از آنها در عملیات نیروهای امنیتی در ولسوالی خروار این ولایت خبر داده‌اند.
این مقام‌ها می گویند که در میان کشته‌شدگان شهروندان پاکستانی و عرب نیز دیده می‌شوند.
به این ترتیب، به عقیده ناظران، با وجود آنکه به نظر می رسد طالبان، از محدوده مناطق شهری قندوز عقب رانده شده اند؛ اما خطر کماکان در کمین است و اکنون بخش های بیشتری از خاک کشور، دستخوش ناآرامی و ناامنی شده است.
بنابراین، حتی اگر جنگ قندوز برای همیشه پایان یافته باشد، این امر به معنای پایان مسؤولیت های دولت و مردم، برای مبارزه با تروریزم نخواهد بود.
در همین حال، سرپرست ولایت قندوز می‌گوید که جنگ در داخل شهر پایان یافته و اداره‌های دولتی خود را برای ارائه خدمات به شهروندان و کمک‌رسانی به نیازمندان آماده می‌کنند.
حمدالله دانشی گفت که شهر قندوز، از وجود طالبان "کاملا پاک‌سازی شده است".
آقای دانشی گفت که اداره‌های اصلی دولتی مانند دفتر سرپرست ولایت، فرماندهی پولیس، اداره امنیت ملی و صحت عامه فعال شده و اداره برق هم در حال فعال شدن است.
او گفت:"کسانی که در خانه‌های خود بوده‌اند، حالا دارند بیرون می‌آیند و به کار و زندگی عادی شروع می‌کنند."
اما این به عقیده کارشناسان، نمی تواند به معنای پایان کامل ماجرای امنیتی قندوز، تلقی شود؛ زیرا به باور آنها، تروریست ها هنوز از نفوذ گسترده ای در اطراف شهر قندوز برخوردار اند و برخی ولسوالی ها نیز عملا در کنترل آنهاست.
اگرچه به باور ناظران، رسیدگی به وضعیت مردم غیر نظامی آسیب دیده از جنگ، یک اولویت مهم و مأموریتی انسانی محسوب می شود؛ اما نباید از یاد برد که خطر هنوز به طور کافی دور نشده و تروریست ها در کمین اند.
گزارش ها از منابع محلی، حکایت از حضور طالبان در زیر پوست شهر حکایت دارد و دولت نیز به نظر می رسد بر پایه همین یافته ها، برای شناسایی افراد طالبان در قندوز، جایزه نقدی تعیین کرده است.
سرپرست ولایت قندوز هم گفت که عملیات نظامی علیه طالبان به پایان نمی‌رسد؛ بلکه آنها در بیرون شهر هم دنبال خواهند شد.
او افزود که حالا توانایی طالبان برای سازماندهی عملیات تهاجمی به شهر قندوز از بین رفته و ممکن است که این گروه اقدام به بمب‌گذاری و خرابکاری در داخل شهر کند.
این تاکید آقای دانشی نشانگر آن است که حتی محدوده شهری قندوز هم از امنیت اطمینان بخشی برخوردار نیست و با توجه به این وضعیت، فراخواندن مردم برای بازگشت به شهر، اندکی عجولانه و زودهنگام به نظر می رسد.
ابتدا لازم است، دولت به یک پیروزی قاطع و قابل اطمینان علیه طالبان دست پیدا کند، خطر سازمان دهی مجدد دشمن، از میان برود و امنیت دست کم تا شعاع صد کیلومتری شهر قندوز، گسترش پیدا کند، پس از آن، نوبت به کمک های انسانی، فراخواندن مردم و سامان دادن به امور اداری شهر می رسد.
اداره ملی مبارزه با حوادث اعلام کرده که حدود ۱۲ هزار خانواده از شهر قندوز آواره شده‌اند. وزیر مهاجرین این آمار را ۲۰ هزار خانوار شامل ۱۰۰ هزار نفر اعلام کرده است. اتاق‌های تجارت هم گفته که بخش خصوصی در طول جنگ در قندوز، روزانه حدود سه میلیون دالر زیان دیده است.
در همین حال، شماری از آگاهان و ساکنان قندوز از عملیات تصفیه‌ای نیروهای امنیتی در این ولایت انتقاد می‌کنند و می‌گویند که عملیات در این ولایت بسیار به آهستگی پیش می رود.
برخی نیروهای امنیتی قندوز هم از ضعف رهبری سخن می‌زنند و می‌گویند که اگر رهبری درست شود، طالبان را در یک روز در قندوز سرکوب خواهند کرد.
اما وزارت دفاع از مدیریت درست این نیروها برای دفاع از کشور سخن می‌گوید و دلیل کندی عملیات را جلوگیری از تلفات غیر نظامیان می داند.
با این وصف و به رغم خوش بینی هایی که در خصوص پایان عملیات جنگی در شهر قندوز، ابراز می شود یک عضو کمیته حقیقت یاب ولایت قندوز از وضعیت نابسامان مردم این شهر ابراز نگرانی کرد.
فضل کریم ایماق گفت: وضعیت مردم قندوز بدتر از آن است که رسانه ها پخش کرده و باید به طور جدی باشندگان قندوز از این وضعیت نجات پیدا کنند.
وی افزود که حمله ای که از سوی طالبان در ولایت قندوز صورت گرفته یک حمله کاملا ظالمانه و ضد بشری بوده است.
به گفته وی، در این حمله آسیب های بیشتری به افراد ملکی و تجاوز بالای دختران لیله صورت گرفته است.
او علاوه کرد که در این جنگ ریاست وزارت خارجه، ریاست شهرسازی و دیگر نهادهای دولتی و غیر دولتی تخریب یا به آتش کشیده شده است.
وی گفت: دست اندازی به طبقه اناث، اطفال و از جمله به داکتران بدون مرز و حمله وحشیانه به خانه های شان از خسارات و آسیب های این جنگ می باشد.
آقای ایماق از بی توجهی دولت انتقاد کرد و گفت که حکومت وحدت ملی باید به زودترین وقت ممکن به آسیب زدگان ولایت قندوز کمک رسانی جدی کنند.
با توجه به این گزارش ها، در یک جمع بندی کلی می توان نتیجه گرفت که وضعیت در قندوز مطلوب نیست و حتی اگر به زعم دولت، جنگ پایان یافته و دشمن، عقب رانده شده باشد، خطر همچنان در کمین است؛ نه فقط در قندوز که در کاپیسا، بدخشان، لوگر، سر پل، فاریاب و...
بنابراین، باید همچنان بیدار، گوش به زنگ و آماده دفاع بود.
https://avapress.com/vdcgtu9qqak9qn4.rpra.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما