تاریخ انتشار :سه شنبه ۶ عقرب ۱۳۹۳ ساعت ۲۳:۰۵
کد مطلب : 101241
سفر رئیس جمهور به چین؛ توسعه روابط و همکاری منطقه ای میان دو کشور
اشرف غنی احمد زی بنابر دعوت رسمی" شی جین پینگ" رئیس جمهور چین در یک سفر چهار روزه شام دوشنبه کابل را به مقصد بیجینگ، ترک کرد.
بر اساس خبرنامه دفتر مطبوعاتی ارگ ریاست جمهوری، امروز سه شنبه آقای احمدزی دیدارهایی با رئیس جمهور و دیگر مقامات چینی داشته است.
ارگ ریاست جمهوری افزوده است که در دیدار رئیس جمهور احمدزی با مقامات رئیس جمهور چین روی همکاری های امنیتی نیز بحث شده است.
به گفته کارشناسان اقتصادی این دیدار از لحاظ اقتصادی و سیاسی برای افغانستان حائز اهمیت است. و آقای احمدزی سعی خواهد کرد تا توجه تاجران و سرمایه گزاران چینی را جهت سرمایه گزاری در افغانستان جلب کند.
در این سفر شماری از تاجران افغانی آقای احمدزی را همراهی میکنند و امروز دیدارهایی مهم، با تاجران چینی در قسمت استخراج معادن و سرمایه گذاری در افغانستان داشته اند.
روابط دیپلماتیک بین دو کشور رسماً در سال ۱۹۵۵ برقرار شد که این عمل افغانستان را یکی از اولین کشورهایی ساخت که رژیم کمونیستی مائو تسه تونگ را به رسمیت شناخت.
گفتنی است که در حاشیه ملاقات مذکور، در حضورداشت داکتر محمد اشرف غنی احمدزی رئیس جمهوری اسلامی افغانستان و شی جینگ پینگ رئیس جمهوری مردم چین، چهار موافقتنامه همکاری میان افغانستان و چین به امضاء رسید.
سرپرست وزارت خارجه افغانستان و وزیر خارجه چین، موافقتنامه رفع ویزای پاسپورت های سیاسی و موافقتنامه کمک های بشر دوستانه چین با افغانستان را به امضا رسانیدند.
همچنان موافقتنامه همکاری های اقتصادی و تخنیکی میان دو کشور را مشاور اقتصاد ملی و سرپرست وزارت مالیه افغانستان و وزیر مالیه جمهوری خلق چین به امضا رسانیدند.
به همینگونه موافقتنامه همکاری میان اتاق تجارت و صنایع افغانستان و فدراسیون صنعت و تجارت چین توسط رئیس اتاق تجارت افغانستان و رئیس فدراسیون صنعت و تجارت چین به امضا رسید.
سخنرانی در دانشگاه شینهوا در شهر پکن و شرکت در میز گردی با کارشناسان برای بحث پیرامون روابط افغانستان و چین و مسائل منطقه و جهان نیز جز برنامه سفر آقای احمدزی است.
افغانستان و چین با داشتن ۷۶ کیلو متر مربع سرحد مشترک از دیر زمانی بدینسو دارای روابط حسنه بوده اند و همکاری های مشترک و متقابلی بین همدیگر داشته اند حتی کشور چین در زمان متشنج جنگ های داخلی هم با افغانستان روابط اقتصادی وسیعی داشته است.
هم چنان کشور چین در زمینه های استخراج مس عینک، استخراج نفت در شمال افغانستان و ساخت و ساز جاده ها پول هنگفتی را سرمایه گزاری کرده است.
توافقنامه استخراج این معدن در سال ۲۰۰۷ بین چین و افغانستان امضا شده بود، اما بعد از مدتی به دلیل ناامنی متوقف شد. پیش بینی می شود که مقامات افغان و چینایی روی از سرگیری کار آن صحبت خواهند کرد.
به باور ناظران سیاسی، اهميت روابط سياسي و اقتصادي با چین ازآن جهت نيست كه هم مرز با افغانستان است، زيرا اين همسايگي درنقطه اي قرار دارد كه امكان ارتباط زميني توسط جاده و يا خط آهن ممكن نيست. ساخت جاده و يا راه آهن درمنطقه اي كه پوشيده از كوههاي صعب العبوراست درشرايط فعلي ارزش اقتصادي چنداني ندارد. بلكه از آن جهت مهم است كه اين كشور به عنوان يكي از ابرقدرت هاي اقتصادي درجهان درتلاش است تا براي صدور كالاهاي خود بازار افغانستان را به چنگ آورد.
به باور آنان، افغانستان نیز با استفاده از اين فرصت مي تواند از تجربيات اين كشور در راستاي بازسازي و آموزش مهارت هاي فني استفاده نمايد و نيز شركت هاي سازنده چيني براي كسب بازارهاي بين المللي ارزان ترازديگر كشورها طرح هاي بازسازي و توسعه اي را مي پذيرند.
چین اکنون از کشورهای مهم منطقه و جهان است این کشور هیچ گاه رژیم طالبان را برسمیت نشناخت ولی در یک دهه گذشته چین در افغانستان حضور فعال داشته و روابط دو کشور رو به بهبود بوده است. چین همواره افراط گرایی را به مثابه خطر جدی علیه منافع خود دیده است و حضور طالبان در افغانستان می توانست موتور محرک مسلمانان افراطی اویغور در مرزهای چین باشد.
با سفر آقای احمدزی به بیجینگ، به نظرمی رسد فضای همکاریهای چین و افغانستان در سالهای گذشته خوب بوده و با توجه به سفرهای مقامات دو کشور، روابط دو کشور در آینده نیز همچنان مثبت و سازنده باقی خواهد ماند. زیرا تجربه سیزده سال گذشته نشان داده است که چین از روند موجود در افغانستان قویا حمایت نموده و آنرا به نفع خود می داند.
چین همواره از جامعه جهانی و هم پیمانان غربی افغانستان خواسته است که حمایت خود را از افغانستان شدت ببخشند و در پلان و تطبیق تعهداتشان به این کشور وفادار باشند، کمکهای شان را برای تخصیص زیر بناها در افغانستان به عمل برسانند. این درحالیست که در یک دهه گذشته کشور چین در مبارزه با مواد مخدر نیز قویا با افغانستان همکار بوده است. اما چین همواره براین نکته هم تاکید داشته است که کمکهای منطقه ای و حمایتهای منطقه ای میتواند نقش بسیار مهمی را در روند بازسازی افغانستان بازی کند.
همین اکنون نیز چین پروژه های بزرگی در افغانستان دارد. این سرمایه‌گذاری ها امیدواری زیادی را در مورد چشم‌انداز روابط اقتصادی میان چین و افغانستان به میان آورده است بنابراین تردیدی نیست که دو کشور همسایه منافع مشترک زیادی می توانند برای هم تعریف نمایند.
به باور آگاهان امور، به نظر می رسد که حکومت افغانستان در تلاش یافتن حامی قوی در منطقه، نیز می باشد. به همین دلیل اکنون افغانستان مایل است چین با این کشور علاوه بر حوزه های اقتصادی در بخش امنیت و تربیت و تجهیز ارتش و پولیس این کشور نیز سهم بگیرد.
چندی پیش ضرار احمد عثمانی وزیر خارجه کشور گفت: "افغانستان بعد از سال ۲۰۱۴ به کمک‌های زیاد نیاز دارد و از چین انتظار داریم که بعد از این سال با ما در عرصه های مختلف همکاری داشته باشد."
این درحالیست که بر اساس آمار موجود، چین سالانه نزدیک به دو میلیارد دالر ـ معادل نیمی از بودجه سالانه حکومت افغانستان ـ به این کشور صادرات دارد. ولی در مقابل صادارت افغانستان به چین کمتر از صد میلیون دالر است. مسلما به لحاظ اقتصادی همکاریهای درازمدت با چین با ارزش‌ تر و مهمتر از کشورهای دیگر برای افغانستان خواهد بود. چین در بخش معادن، صنعت، ترانزیت، تهیه مواد خام و زراعت می‎‏تواند نقش موثری در افغانستان داشته باشد.
در كنار روابط سياسي، چين يكي از شركاي مهم تجاري افغانستان به شمار مي رود، اين كشورپس از جاپان و پاکستان، بزرگترين صادر کننده كالا به افغانستان است هم اكنون كالاهاي چيني بخش عمده اي از بازار افغانستان را به خود اختصاص داده و هزاران تاجر افغاني با سفر به چين كالاهاي چيني را از مسير آسياي ميانه به افغانستان وارد مي كنند. هرچند كه صادرات كالاهاي افغاني به چين چندان قابل توجه نيست، اما درصورت توسعه اقتصادي افغانستان كالاهاي افغاني در چين مي تواند بازار خوبي داشته باشد.
از سویی دیگر افغانستان و چین هر دو عضو پیمان اقتصادی سازمان شانگهای هستند، سازمان شانگهای، سازمانی منطقه‌ای است که در سال ۲۰۰۱ تاسیس شد. اعضای آن شامل روسیه، چین، قرقیزستان، قزاقستان، تاجیکستان و ازبکستان هستند. دوسال قبل (۲۰۱۲) سازمان شانگهای افغانستان را به عنوان عضو ناظر پذیرفت. هند، ایران، پاکستان و منگولیا نیز در این سازمان بحیث اعضای ناظر حضور دارند.
قبول افغانستان به عنوان عضو ناظر در سازمان شانگهای پس از آن صورت گرفت که این سازمان اعلام کرد نقش بزرگتری در افغانستان را به عهده بگیرد. در حال حاضر امیدواری ‌هایی نسبت به سفر رییس جمهور افغانستان به چین و تاثیر آن در خصوص مسایل افغانستان، به ویژه تامین امنیت وجود دارد.
شماری از کارشناسان به این باور اند که چین با استفاده از میانۀ خوبش با پاکستان می‌تواند نقش مهمی را در خصوص حل تنش‌ها میان کابل و اسلام‌آباد ایفا کند. رییس جمهور در این دیدار موافقت‌نامه‌هایی را نیز با کشور چین امضا خواهد کرد و در نشستی با سرمایه‌گذاران و بازرگانان افغان و چینی اشتراک نموده از نهادهای بزرگ این کشور نیز دیدن خواهد کرد.
پیش از این رییس جمهور احمدزی طی یک سفر رسمی به عربستان سعودی به منظور ادای حج عمره و گفت‌گو با مقام‌های عربی رفت و این دومین سفر رسمی او پس از انتخابش به عنوان رییس جمهور افغانستان، به یکی از کشورهای خارجی است.
گفتنی است چین تا کنون در سیزده‌سال گذشته به عنوان یکی از کشورهای کمک‌کنندۀ افغانستان در کنار امریکا و هند، نقش مهمی را در کمک‌رسانی در بخش‌های مختلف بل با این کشور بازی کرده‌است.
از نظر سياسي و اقتصادی روابط ميان كابل و بيجينگ نشان مي دهد كه افغانستان به عنوان يك كشور مستقل مي تواند با همه كشورهاي جهان براساس مصالح ملي خود روابط سياسي و اقتصادی برقرار نمايد.
قابل ذکر است که در این سفر حنیف اتمر مشاور امنیت ملی، محمد محقق معاون دوم ریاست اجرائیه، ضرار احمد مقبل سرپرست وزارت امور داخله، بسم الله محمدی سرپرست وزارت دفاع ملی، عمر زاخیلوال مشاور اقتصادی ریاست جمهوری و شاکر کارگر سرپرست وزارت تجارت رئیس جمهور را همراهی میکنند.
منبع : خبرگزاری صدای افغان(آوا) - کابل
https://avapress.com/vdcgtq9qqak9zx4.rpra.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما