تاریخ انتشار :چهارشنبه ۵ سنبله ۱۳۹۳ ساعت ۱۳:۲۸
کد مطلب : 97641
تنش های انتخاباتی از کجا آب می خورد؟
حامد کرزی؛ رئیس جمهور با دو نامزد انتخابات ریاست جمهوری دیدار کرد.
در این دیدار که شب گذشته در ارگ ریاست جمهوری انجام شده معاونان ریاست جمهوری نیز حضور داشته و روی مسایل انتخابات و پیشرفت هایی که در این زمینه صورت گرفته بحث و گفتگو شده است.
این دیدار شب گذشته چند ساعت پس از آن انجام شد که فضل احمد معنوی؛ مسءول تیم فنی ستاد انتخاباتی عبدالله عبدالله، تهدید کرد که اگر به خواست های این تیم رسیدگی نشود روند انتخابات را ترک می کنند و نتیجه را نمی پذیرند.
به گفته معنوی پنج خواست این تیم در لایحه ابطال آرا از سوی یوناما پذیرفته نشده و لایحه کنونی نیز مورد قبول تیم اصلاحات و همگرایی نیست.
صبح امروز روند تفتیش آرا به دلیل عدم حضور ناظران آقای عبدالله متوقف شده و ناظران آقای اشرف غنی هم به درخواست یوناما محل را ترک کرده اند.
ظاهرا گفتگوهای یوناما با مسئولان کمیسیون و تیم انتخاباتی عبدالله جریان دارد؛ تا روند تفتیش از سر گرفته شود.
با این وصف از نظر بسیاری از کارشناسان، تفتیش و بازشماری صد در صدی آرای دور دوم انتخابات ریاست جمهوری پس از چندین بار توقف و شروع مجدد، این بار دیگر عملا با بن بست سختی مواجه شده و این امر، شاید کارگزاران طرح حکومت وحدت ملی را ناگزیر سازد؛ تا آلترناتیو تازه ای برای این نقشه به بن بست خورده جستجو کنند.
از تشکیل حکومت موقت، تا تمدید ریاست جمهوری طولانی رییس جمهور کرزی، گزینه هایی است که در باره آن سخن گفته می شود؛ اما در این میان، صرف نظر از اینکه چه چیزی بر سر نظام سیاسی افغانستان و کرسی ریاست جمهوری می آید، در حال حاضر، آنچه برای مردم افغانستان اهمیت دارد و مایه نگرانی فراوانی است، پیشگیری از بروز بحران سیاسی و اجتماعی و آسیب دیدن اصولی است که قانون اساسی برای تشکیل دولت و گزینش رییس جمهور در نظر گرفته است.
ستاد انتخاباتی داکتر عبدالله که واکنش آن در قبال روند ابطال آرای شش هزار صندوق باقیمانده، باعث بروز بن بست تازه شده، هشدار داده است که اگر به خواسته های آن رسیدگی نشود، کلیت روند را تحریم خواهد کرد و هیچ نتیجه ای را نخواهد پذیرفت.
از جانب دیگر، هیچ گزارش مستند و مفصلی از آنچه دیشب در ارگ ریاست جمهوری میان نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری و آقای کرزی رد و بدل شده نیز منتشر نشده و این مساله، نگرانی های ناظران در خصوص احتمال به بن بست رسیدن هردو روند سیاسی و تکنیکی انتخابات ریاست جمهوری و تشکیل دولت آینده را به میزان چشمگیری افزایش داده است.
در این میان، شماری از کارشناسان می گویند که دخالت خارجی ها در یک روند صد در صد ملی و مردمی از یکسو و سوء مدیریت مجریان انتخابات از جانب دیگر، از عوامل اصلی وضعیت به وجود آمده است و تا زمانی که دست دخالت خارجی از این روند کوتاه نشود و جای خود را به یک گفتگوی جامع و فراگیر بین الافغانی ندهد، تصور نمی شود، روند جاری به نتیجه ای برسد.
ناظران می گویند که وقتی نتایج انتخابات نه برپایه آرای مردم و مشارکت مستقیم و همگانی آنها؛ بلکه توسط میانجیگری مداخله جویانه و خفت بار خارجی ها رقم می خورد، طبیعی است آن دسته از طرف های انتخاباتی که مدعی اند براساس قانون، بیشترین آرای مشروع را از آن خود کرده اند، نسبت به این روند معترض شوند و این امر، سبب بروز بن بست شود؛ بن بست میان منافع قدرت های خارجی و منافع ملی و مصالح مردم افغانستان.
ضرب الاجل هایی نیز که صادر می شود بیشتر تحت تاثیر فشارهای خارجی انجام می شود و کمتر ناظر بر وضعیت و نیاز داخلی کشور است.
با این حساب، راه عبور از بن بست به وجود آمده، سلب اعتماد از قدرت های خارجی و بازگشت به میز مذاکرات تمام افغانی است؛ حتی اگر این امر، از مسیر انتخابات ۲۴ جوزا و صندوق های پر از آرای پاک و ناپاک نیز نگذرد و در واقع، طرف های سیاسی، سعی کنند، یک الگوی سیاسی و حکومت داری جامع و همگانی را جایگزین روند جاری کنند.
با این وجود، به نظر می رسد هنوز این اراده در دو طرف تنش های انتخاباتی شکل نگرفته و هردو تیم بیشترین تلاش شان را به خرج می دهند؛ تا حمایت حداکثری یک قدرت خارجی را مهم ترین پشتوانه خود در برابر تیم رقیب به شمار آورند. در چنین وضعیتی، مشخص است که هر نتیجه ای که از این روند حاصل شود، فقط در راستای منافع قدرت های خارجی خواهد بود و منافع، مصالح، نیازها و فوریت های حیاتی مردم افغانستان، کمترین نقشی در آن نخواهد داشت.
البته بخشی مهم از مسئولیت وضعیت بغرنج به وجود آمده به عهده ارگ ریاست جمهوری و کمیسیون های انتخاباتی است که برخلاف اصرارهای اولیه آقای کرزی، ابتکار عمل در زمینه عبور از بن بست انتخاباتی را به صورت تام به یک طرف خارجی واگذار کردند و این، ملی بودن روند انتخابات را عمیقا با پرسش مواجه کرد.
https://avapress.com/vdcgq39y.ak9ut4prra.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما

والا جالب است در ای عکس داکتر صاحبان کاندیدا مثل بادیگاردا ایستاد شده اند.