تاریخ انتشار :پنجشنبه ۶ قوس ۱۳۹۳ ساعت ۲۳:۱۷
کد مطلب : 102989
داعش و ترکیه؛ از معبر تا مانع
وزارت امور خارجه ترکیه از پیوستن بیش از ۶۰۰ شهروند این کشور به گروه تروریستی داعش در سوریه و عراق خبر می دهد.
مولود چاووش اوغلو؛ وزیر خارجه ترکیه اظهار داشت که تاکنون نزدیک به ۱۰۰ شهروند ترک که به گروه های تروریستی در سوریه و عراق پیوسته اند کشته شده اند.
آقای چاووش اوغلو با بیان این مطلب که دولت ترکیه تدابیر ویژه ای برای جلوگیری از پیوستن تعداد بیشتر شهروندان این کشور به گروه های ترویستی روی دست گرفته است گفت که کشورش حد اقل ۱۰۰ نفر را رد مرز کرده و از داخل شدن ۷ هزار نفر دیگر به خاک ترکیه ممانعت کرده است.
این گفته ها در حالی مطرح می شود که هفته گذشته وزیر عدلیه ترکیه گفته بود که ۱۶ جنگجوی گروه تروریستی داعش در این کشور در بازداشت قرار دارند؛ ولی در مورد هویت و ملیت این افراد معلوماتی نداد.
با این حال، این امر از دید شماری از تحلیلگران مانع از استدلال بسیاری از مردم ساکن خاور میانه که قربانی جنایت های داعش شده اند مبنی بر اینکه ترکیه یکی از اصلی ترین پدیدآورندگان و پرورش دهندگان داعش است نخواهد شد.
از سوی دیگر کارشناسان می گویند که با توجه به فضای فرهنگی داخل ترکیه و وضعیتی که سیاست های سختگیرانه دولت سکولار این کشور بر علیه اکثریت مسلمان آن در سال هایی که قدرت به دست ارتش اداره می شد و هنوز اسلام گرایان اخوانی به اندازه کافی قدرتمند نبودند احتمال می رود شمار کسانی که به داعش پیوسته اند بسیار بیشتر از آمار رسمی باشد؛ زیرا یکی از دیدگاه ها در زمینه چرایی پیوستن افرادی خارج از قلمرو کشورهایی که داعش در آن حضور و نفوذ دارد مانند عراق و سوریه، این است که این افراد در مقطعی از زندگی خود تحت فشار افکار عمومی و جو غالب فرهنگی قرار داشته و از آزادی کامل در ابراز عقاید و انجام مناسک و مراسم دینی و مذهبی شان برخوردار نبوده اند؛ به همین دلیل، به مرور به افرادی عقده ای، انتقام جو و خشونت طلب تبدیل شده اند.
گزارش های رسمی شمار شبه نظامیان عضو داعش را بین ۲۰ تا ۳۰ هزار تخمین می زنند که گفته می شود بخش عظیمی از این نیرو را افرادی تشکیل می دهند که از کشورهای اروپایی و امریکا به هدف کمک به داعش و در خیال تشکیل «حکومت خلافت اسلامی» راهی سوریه و عراق شده اند؛ افرادی که اغلب آنها از مرز ترکیه وارد دو کشور یادشده گردیده اند.
دلیل رغبت این افراد، صرف نظر از پروژه های پشت پرده ای که برای تشکیل داعش از سوی سرویس های جاسوسی و اطلاعاتی کشورهای غربی، عربی، ترکیه و اسراییل در کار بوده، نوعی سرخوردگی روانی به دلیل فضای بسته فعالیت های آزاد مذهبی عنوان شده است.
این عامل در مورد ترکیه نیز صادق است؛ زیرا در این کشور نیز پیش از به قدرت رسیدن دولت شبه اسلامی به رهبری اخوانیست ها، راه و رسم جوامع غربی بر مناسبات عمومی، حاکمیت داشت و اسلام گرایان در بروز احساسات مذهبی، انجام آیین ها و مراسم و مناسک دینی و حتی پوشش حجاب در اماکن عمومی با محدودیت و ممنوعیت مواجه بودند و این امر، نسلی را پدید آورده که در تلاش برای یافتن اتوپیایی آزاد و اسلامیزه شده همخوان با خوانش آنها از اسلام باشد.
داعش سراب کاذبی را فراهم کرد که همه این عناصر عقده ای و انتقام جو را به خود جذب می کند و ترکیه نیز دروازه هایش را به روی این نیروها گشود و به معبری برای سیل جنگجویان تروریست همسو با داعش تبدیل شد؛ به این نیت که بتواند به این ترتیب، نظام بشار اسد را سرنگون کند.
اما اکنون سخن از ایجاد مانع بر این معبر است؛ زیرا ترک ها به این نتیجه رسیده اند که نه بشار اسد بیدی است که از این بادها بلرزد و نه داعش، دوست قابل اعتماد و صادقی است.
اما اکنون به نظر می رسد خیلی دیر شده باشد. داعش سایه سیاهش را بر سراسر منطقه گسترده و ترکیه نیز یکی از قربانیان بعدی این هیولای خون آشام خواهد بود.
پیوستن صدها و چه بسا هزاران شهروند ترک به داعش، خبر خوشی برای آینده ترکیه نیست. حتی اگر رژیم انقره بتواند شماری را بازداشت کند، تعدادی را بکشد و بر معبر تروریست ها، مانع ایجاد کند، فکر داعشیسم وارد جریان خون بنیادگرایان ترک شده و بدتر از آن اینکه این کشور در میانه دو کشور قربانی داعش یعنی عراق و سوریه قرار گرفته است.
https://avapress.com/vdcg7x9qyak9zy4.rpra.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما