تاریخ انتشار :شنبه ۱۰ اسد ۱۳۹۴ ساعت ۱۶:۵۸
کد مطلب : 114986
چابهار، روزنه ای به بازارهای جهان
محمدرضا بهرامی؛ سفیر ایران در کابل می گوید که تاجران افغان با استفاده از بندر تجارتی چابهار ایران می توانند کالاهای شان را به بازارهای جهان انتقال دهند و این کار به رونق روابط تجارتی بین دو کشور همسایه نیز کمک می کند.
آقای بهرامی گفت:"هدف ما ظرفیت سازی بیشتر در افغانستان است. ما باور داریم که قدرت دسترسی دوستان ما در افغانستان با استفاده از بندر چابهار به منطقه وسیع خواهد شد و کالاهای بازرگانی افغانستان می تواند به بازارهای جهان راه پیدا کند و این برای ما هم خوب است و برای افغانستان نیز خوب است."
سفیر ایران در کابل می گوید که بربنیاد توافق اولیه قرار است راه آهنی از بندر چابهار تا زاهدان ایران احداث شود.
در همین حال، گفته می شود که در کنار کشورهای طرف در توافقنامه بازرگانی بندر چابهار، شماری از کشورهای دیگر نیز علاقمند استفاده از امکانات و مزایای این بندر هستند.
سفیر ایران در کابل می گوید که کشور عمان تلاش دارد با استفاده از بندر چابهار ایران و افغانستان به بازارهای آسیای میانه برسد.
علاوه بر این، آگاهان مسایل اقتصادی نیز به این بندر مهم و استراتژيک تجاری و کارکردهای آن برای پیوند دادن اقتصاد کشورهای منطقه با جهان، نگاهی راهبردی و پراهمیت دارند.
به باور تحلیلگران، برای افغانستان به ویژه دسترسی آسان و ارزان به این بندر مهم تجارتی، مسیری امن، مصون و پرسود را برای برقراری رابطه ای سریع و وسیع با بازارهای جهان، فراهم می آورد.
بر اساس توافقنامه ای که میان ایران، هند و افغانستان در مورد بندر چابهار به امضا رسیده است، کشورهای امضاکننده این توافقنامه ملزم و مجاز به سرمایه گذاری های زیربنایی در این بندر هستند و می توانند با استفاده از امکاناتی که این بندر در اختیار آنان قرار می دهد به آسانی و بدون درد سر، روابط تجاری و بازرگانی میان خود و همچنین از این طریق با اقتصادهای نیرومند جهان را توسعه ببخشند.
بندر چابهار و تسهیلاتی که از این طریق فراهم خواهد شد، به توسعه روابط دو جانبه ایران و افغانستان در حوزه صنعت، تجارت، ترانزیت و صادرات کالا به همدیگر نیز کمکی معتنابه می کند.
افغانستان از طریق این بندر می تواند از نیاز و وابستگی تجاری و اقتصادی خود به پاکستان و بندرهای تجاری این کشور مانند بندر کراچی و گوادر کم کند و در نتیجه، از هزینه های سنگین و مسیرهای پرخطر امنیتی و هزینه های سیاسی آن نیز رهایی پیدا کند.
همچنین این بندر به کشور ما امکان می دهد که به آسانی با دیگر کشورهای جهان، روابط اقتصادی و تجاری خود را توسعه دهد و کالاها و محصولات صادراتی خود را به کشورهای دیگر جهان از طریق این بندر، با کمترین ریسک، هزینه و آسیب ممکن، صادر کند.
در مورد ایران نیز در سایه تسهیلات و گشایش وسیع و مهمی که به دنبال امضای توافق هسته ای این کشور با قدرت های جهانی در عرصه اقتصادی و تجاری با رفع تحریم های بین المللی پدید آمده، بندر چابهار به صورت بالقوه این استعداد، ظرفیت و قابلیت را دارد که به سرعت به یکی از مهم ترین قطب های اقتصادی ایران و کانونی برای توسعه ارتباطات تجاری و ترانزیتی این کشور با قدرت های اقتصادی منطقه ای و بین المللی بدل شود و به ویژه حضور هند به عنوان یکی از طرف های امضاکننده توافق اقتصادی چابهار، امکانات و امتیازات بی مانندی را در اختیار ایران می گذارد تا با قدرت های نوظهور اقتصادی در آسیا، به آسانی ارتباط برقرار کند و از این منظر، منتفع شود.
همچنین چنانچه محمدرضا بهرامی؛ سفیر ایران در کابل نیز اشاره کرده است، دیگر کشورهای منطقه نیز علاقمند اند از امتیازات استثنایی و بی نظیر بندر چابهار به نفع روابط اقتصادی و تجاری خود با کشورهای منطقه سود ببرند که کشور عمان یکی از نخستین کشورها در این زمینه است.
عمان به لحاظ سیاسی، روابط نزدیک و دوستانه ای با ایران دارد و این کشور عربی، با توجه به موقعیت مهمی که در منطقه دارد، می تواند به توسعه بندر چابهار و جلب توجه کشورهای ثروتمند عرب به این قطب اقتصادی، کمک قابل ملاحظه ای بکند؛ ضمن آنکه خود می تواند به واسطه چابهار از مسیر افغانستان به بازارهای پرتقاضای آسیای میانه راه پیدا کند.
با توجه به این مسایل، بندر چابهار، مستعد تبدیل شدن به یک قطب نیرومند اقتصادی است و در این میان، نقش افغانستان در کنار قدرت هایی مانند هند، ایران و کشورهای عربی، بسیار برجسته و تعیین کننده است؛ تا از این مسیر به عنوان روزنه ای به اقتصاد جهان استفاده شود.
https://avapress.com/vdcg7t9q3ak9qy4.rpra.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما