تاریخ انتشار :چهارشنبه ۲۲ میزان ۱۳۸۸ ساعت ۱۲:۲۳
کد مطلب : 13101
نگاهی به  فعالیت بانک جهانی در افغانستان
بانک بين المللي افغانستان نخستين نهاد مالي است که در اين اواخر به برنامه تجارت مالي جھاني اين اداره پيوست و اين برنامه وسايل تجارتي را تماما و يا بخشي از آن را تضمين مي کند
 افغانستان بعد از سه دھه جنگ و منازعه داخلي ، از سال 2002 ميلادى مجددا در برنامه هاي بين المللي نهادهاي جهاني مطرح شد و طي اين مدت شاھد تغييرات و تحولات زيادي در بخش هاي سياسى، اقتصادي و اجتماعى مي باشد. 

هرچند در هفت سال گذشته در اين کشور پيشرفت ھاى زيادي صورت گرفته، اما ھنوز ھم چالش ھاى بزرگى پيش روي افغانستان وجود دارد.
بر اساس گزارش تازه يي که از سوي دفتر بانک جهاني در کابل منتشر شد ، بخش کشاورزي حدود 30 در صد مجموع درآمد ناخالص داخلي افغانستان را تشکيل مي دھد.
پيش بيني ھاي اوليه نشان مي دھد که محصولات کشاورزي در سال زراعي 1387هجري شمسي حدود 30 درصد کاھش داشت که اين امر سبب شد، تا ميزان درآمد ناخالص داخلي درسالجاري دو تا سه درصد نيز کاھش يابد.
با آنکه درآمد ناخالص سرانه از سال 2002 تاکنون افزايش داشته است، اما درآمد ناخالص داخلي سرانه 246 دلار در سال 2008 باقي ماند که نشان مي دهد ھنوز ھم افغانستان از فقيرترين کشورهاي جھان بشمار مي رود. 

بر پايه گزارش مزبور، ميزان حضور شاگردان در کلاس هاي درس ، از سال 2002 ميلادي افزايش يافت، که در تاريخ افغانستان سابقه نداشته است ، اين در حالي است که 40 درصد مدارس که در اصطلاح افغان ها" مکاتب" ناميده مي شوند، ساختمان دارند.
هم اکنون حدود 85 در صد افغان ها به خدمات اوليه بهداشتي دسترسى دارند، و طبق بررسي هاي آزاد و مستقل، کيفيت عرضه خدمات بھبود يافته و تعداد بيمارستان ، سه برابر افزايش يافته است.
بنا بر اعلام دفتر بانک جهاني ،ميزان مرگ و مير کودکان کمتر از پنج سال نيز کاھش يافته، و در حال حاضر حدود 80هزار کودک هر سال از مرگ نجات پيدا مي کنند.
اکنون زنان حامله بيشتر تحت مراقبت قبل از زايمان قرار دارند و استفاده از روش هاي تنظيم خانواده نيز معمول شده است. 

متوسط طول عمر افغان ها، 43 سال گزارش شده، در حالي که در کشورھاى ديگر با درآمد پائين در جھان متوسط طول عمر 59 سال مى باشد که بيانگر16سال تفاوت است. 

سال قبل وزارت صحت افغانستان متوسط طول عمر براي مردان 45و زنان را 47سال گزارش کرده بود . 

در حال حاضر13 درصد افغان ھا به آب اشاميدنى بهداشتي و 12 درصد هم به بهداشت کافى دسترسى دارند و دسترسى به برق در مقايسه با کشورھاى ديگر در جھان در پايين ترين سطح قرار دارد. 

اما شرايط در کابل بعد ازخريد برق وارداتى از ازبکستان و احياى مجدد دو دستگاه برق آبي "ماھي پر" در کابل و "کجکى " هلمند که کار بازسازى آنھا تکميل شده، بھبود يافته است. 

قرار است که با انتقال برق اضافى از ازبکستان و تاجيکستان دسترسى به برق در چندين شھر عمده بين بندر" حيرتان" در شمال و "کابل" در شرق کشور بھبود يابد.
در گزارش بانک جهاني از انتخابات رياست جمهوري افغانستان که 29 مرداد ماه سالجاري برگزار شد به عنوان يک پروسه مهم سياسي در هفت سال گذشته ياد شد که مردم به پاي صندوق ھاي راي رفتند تا براي دومين بار در تاريخ اين کشور رئيس جمھوري خويش را انتخاب نمايند. 

سابقه عضويت افغانستان در بانک جهاني به سال 1955 ميلادي مي رسد که بعد از تھاجم شوروى در سال 1979 ميلادي ، فعاليت بانک جھانى در افغانستان به حالت تعليق درآمد،اما بانک کمک ھاى خود را از طريق دفتر اين نهاد در پاکستان، ادامه داد.
فعاليت ھاى بانک جھانى در افغانستان در ماه مه سال 2002 ميلادي مجددا آغاز شد، تا در تامين نيازهاى فوري فقيرترين مردم جهان در اين کشور کمک کند، در حالي که کمک به دولت در توسعه سيستم ھاى ادارى، توسعه بلند مدت را در کشور ايجاب مى کرد. 

به گفته عبدالرئوف ضياء ،مسوول اطلاع رساني بانک جھانى در کابل، اين نهاد 21 پروژه را در عرصه ھاى مختلف، مانند، تعليم وتربيت ، راهسازي و کشاورزي از طريق قرضه ھاي بدون سود قبل از سال 1979 ميلادي به افغانستان کمک کرده بود.
وي اضافه کرد ازجمله 230 ميليون دلاري که از طريق اداره توسعه بانک جھاني براى افغانستان منظور شده بود، 83 ميليون دلار آن تا سال 1979 ميلادي پرداخت شد، اما 147 ميليون دلار بعداً فسخ شد.
وي ادامه داد افغانستان 9،2 ميليون دلار بابت بازپرداخت وام بدون سود تا ژوئن 1992 را دو باره پرداخت کرد ، اما بعد از آنکه دولت وقت نتوانست باقي مانده را بپردازد، مقروض باقي ماند. 

ضياء يادآور شد که در سال 2003 ميلادي ، افغانستان به کمک ژاپن ، انگليس، سوئد، نروژ و ايتاليا توانست قسمتي از وام را بپردازد. 

وي گفت:بمرور زمان مبلغ باقي مانده آن از طريق صندوق بازسازي افغانستان پرداخت شد ، که بدين ترتيب، اين کشور واجد شرايط دريافت کمک ھاي بلاعوض و قرضه ھاي بدون سود براى پروژه ھاى عمراني، بازسازي و توسعه شد.
ضياء با بيان اينکه براي توسعه فعاليت هاي عمراني و تامين بودجه عادي و نيازها، صندوق بازسازى افغانستان تشکيل شد ،اظهار داشت: پروژه ھاى سرمايه گذارى، که مطابق با استراتژى ملى اجرا مى شود، در زمينه هاي کشاورزي ، توسعه روستايي، قضايي ، توسعه بخش خصوصى، ارتقاى ظرفيت ھا، آموزش، توسعه شھرى، حمل و نقل و انرژى مي باشد . 

وي اضافه کرد: تاکنون پرداخت سه ميليارد و 200ميليون دلار توسط 30 کمک کننده به اين صندوق براي توسعه ي افغانستان تعھد شده است. 

ضياء تاکيد کرد که بانک جھانى تاکنون يک ميليارد و 890ميليون دلار را از آوريل سال 2002 ميلادى براى پروژه ھاي توسعه اى و بازسازى افغانستان هزينه کرد که اين رقم شامل يک ميليارد و 45 ميليون دلار کمک بلاعوض و بقيه اعتبار بدون سود است.
وي ياد آور شد: بانک جھانى 26 پروژه فعال در افغانستان در دست اجرا دارد که تعھدات آن بيش از يک ميليارد دلاراست و شماري از پروژه ھا تاکنون تکميل شده است.
ضياء اين پروژه ها را شامل احياى مجدد تعليم و تربيت ، بهداشت عمومي ، بازسازي راه هاي روستايي ، بازسازى زيربناها و احياى مجدد شاھراه ھاذکر کرد که عمدتا کمک ھاي بانک جھاني صرف بھبود زندگي روستايى ، ساخت مجدد زيربناها، و فراھم ساختن خدمات آموزشي و بهداشتي مي شود. 

اخيرا بانک جهاني اعلام کرد که يک برنامه جديدي را جھت تقويت تجارت و بازارهاي جھاني در افغانستان اجرا خواھد کرد که ھدف آن حمايت از معاملات تجارتي با بازارھاي جھان، افزايش صادرات و واردات کالاھا و ساير خدمات تجارتي ميان افغانستان و کشورھاي ديگر مي باشد.
گفتني است که بانک بين المللي افغانستان نخستين نهاد مالي است که در اين اواخر به برنامه تجارت مالي جھاني اين اداره پيوست و اين برنامه وسايل تجارتي را تماما و يا بخشي از آن را تضمين مي کند که در بر گيرنده خطرات احتمالي پرداخت بانک ھاي شرکت کننده مي باشد. 

برنامه تجارت مالي جهاني به بانک ھا فرصت مي دھد، تا تجارت مالي خويش را گسترش دھند که از زمان شرکت بانک بين المللي افغانستان در اين برنامه ، اين اداره شش معامله تجارتي را مورد حمايت قرار داده است. 

علاوه بر اين ، اين اداره پروسه پروژه ھاي سرمايه گذاري خويش را در عرصه ھاي مختلف ادامه داده، تا سرمايه 93 ميليون دلاري خويش درافغانستان را افزايش دھد. 

در استراتژي جديد تاکيد بيشتر روي حمايت از برنامه ھاي ملي است ، که در نتيجه آن زندگي ميليون ھا افغان در کشور بھبود يافته و اين برنامه ھا شامل عرصه ھاي بهداشتي، تعليم و تربيت ، توسعه روستايي و مديريت اداره مالي مي باشد. 
بانک جهاني از سالجاري تا سال 1390 ھجري شمسي مبلغ 600 ميليون دلارکمک بلاعوض براي افغانستان، در نظر گرفته شده است.
در ادامه اين گزارش به نشست پاريس در تابستان سال 2008ميلادي اشاره شده و آمده است که بانک تعھد پنج ساله اي به ارزش يک ميليارد و يکصد ميليون دلار را در اين نشست اعلام کرد ، که مستلزم افزايش فعاليت هاي اين کشور تا سال 2011 مي باشد.
اين نهاد در مورد دستاورد ھاي افغانستان در هفت سال گذشته مي گويد که هم اکنون بيش از شش ميليون دانش آموز از سال 2002 ميلادي در حال تحصيل مي باشند.
"بانک جھانى به احياى مجدد مدارس ابتدايى و آموزش معلمين کمک مي کند و براى تقويت وزارت ھاى آموزش و پرورش و تحصيلات عالي، کمک هاي فني در اختيار شورا ھاي مدارس قرارمي دهد". 

همچنين اين نهاد براى بھبود کيفيت آموزشي براى بازسازى يا احداث ساختمان ھاى مدارس و دسترسى به مواد آموزشى، کمک مى کند.
بر اساس گزارش بانک جهاني ، اين شوراھا تاکنون در حدود 9هزار مدرسه از جمله 11هزار مدرسه ، تشکيل و در حال فعاليت هستند که در پايان اين برنامه در سال 2012 ، حدود يک هزار و 600مدرسه جديد ساخته خواھد شد، که مدارس دخترانه در اولويت قرار خواھد داشت. 

همچنين حدود دو هزار شورا ھاي جديد مدرسه ايجاد خواهد شد ، بيش از 11هزار معلم از آموزش ضمن خدمت بھرمند مي شوند ، 9هزار تن کارکنان اداري مدارس آموزش لازم را کسب خواهند کرد، و دو هزار و 750 دختر در 25 ولايت بعد از تکميل دوره دوساله تربيت معلم جذب آموزش و پرورش خواهند شد و 750 مدرس نيز در 18 ولايت استخدام خواھند گرديد. 

بر پايه گزارش ياد شده با ھمکاري بانک جھاني در 18 ولايت از سال 2003 ميلادي تعداد مراکز بهداشتي از 148 باب به 421 مرکز افزايش يافته است.
همچنين استفاده از خدمات بهداشتي در محلات تحت پوشش که کمتر از يک نفر بود به بيش از يک نفر در سال 2008 ميلادي رسيد. 

همچنين خدمات بهداشتي براي زنان حامله در کشور توسعه يافت و تعداد زايمان ھايي که در محلات با کمک کارکنان آموزش ديده صورت مي گيرند از 6 درصد به 23 درصد افزايش يافته است. 

تعداد زنان حامله که حد اقل يک بار به دکتر قبل از زايمان در گذشته مراجعه مي کردند از هشتهزار و 500نفر در سال 2003 ميلادي به حدود 189هزار نفر در سال گذشته ميلادي افزايش يافته است. 

همچنين شاخص ھاي سيستم اداره اطلاعات براي DPT بهداشتي نشان دھنده علامت پيشرفت سلامت طفل مي باشد، که بطور مثال، ميزان واکسيناسيون کودکان يک ساله از 25 درصد در سال 2003 ميلادي به 98 درصد در سال قبل رسد.
از 20هزار کارمند بهداشت اجتماعي، نيمي از آنان زنان آموزش ديده هستند که به سراسر کشور اعزام شده اند، تا دسترسي به برنامه هاي تنظيم خانواده و تقويت واکسيناسيون اطفال را بيشتر سازند. 

تعداد مراکز بهداشتي با کارکنان زن آموزش ديده از 25 درصد به 85 درصد در حال حاضر رسيده است.
در گزارش دفتر بانک جهاني آمده است که برنامه ھمبستگى ملى وسيله مھم براى ايجاد فرصت ھاى کارى و بھبود زيربنا در کشور بشمار مي رود و اين نهاد يکي از عمده ترين منابع کمک کننده برنامه ھمبستگى ملى مى باشد.
از طريق اين برنامه پروژه ھاى محلي بر اساس اولويت بندى توسط مردم محل،شناسايي و کمک مي شود، با کمک اين برنامه بيش از 50هزار پروژه در سطح روستا در بيش از 22هزار روستا در 34 ولايت کشور در دست ساخت است.
تقريبا 80 درصد پروژه ھا در بخش هايي زيربنايى مانند آبيارى، راه هاى روستايى، برق و تھيه آب آشاميدنى را شامل مى شود که ھمه اين پروژه ھا براى بھبود اقتصاد روستايى داراى اھميت بسزايى مى باشد . 

عبدالرئوف ضيا مسوول اطلاع رساني بانک جهاني در افغانستان در ادامه اضافه کرد که بيشتر از نصف اين پروژه ھا تکميل شده اند و برنامه ملى دسترسي راه هاى روستايى براى دسترسى به ھمه مناطق روستايى در طول سال، اجرا مى شود.
وي يادآور شد که در اجراي برنامه همبستگي ملي حدود پنجهزار و 700 کيلومتر راه روستايى وھشت فرودگاه نيز احيا و بازسازى شده است.
بر پايه گزارش ياد شده در اجراي پروژه توسعه خدمات و بھبود پايداري وام ھاي کوچک ، در افغانستان در شش سال گذشته ، از يک ميليارد و 400ميليون دلار وام پيش بيني شده، 660ميليون دلار آن فراهم شد. 

"در اين ارتباط 16 نھاد و مراکز وام ھاي کوچک با بيش از 301 دفتر منطقه اي و با 442هزار مشتري در 24 ولايت کشورفعاليت مي کند که 60 در صد مشتريان را زنان تشکيل مي دھند و ميزان بازپرداخت 94 درصد است." 

در گزارش گفته که در حال حاضر حدود پنجهزار نفر در اين عرصه مشغول کاراند که نيمي از مسووليت ھاى مديريتي در اختيار افغان ھا است.
طبق بررسي هاي سال 2007 ، ھر فقره وام زمينه کار را براي حداقل پنج نفر فراھم مى سازد ، و بيش از 650 هزار فرصت شغلي از اين طريق ايجاد شد و تعداد زيادي از مردم از آن بهره مند شده اند.
همچنين بانک جهاني اضافه کرد که از زمان اجراي سيستم مکانيزه جمع آوري اطلاعات گمرکي (اسکودا)، جمع آوري ماليات هاي گمرکي بھبود يافته و عوايد گمرکات سال قبل هفت برابر شد. 

افزايش جمع آوري ماليات به دليل کامپيوتري ساختن گمرکات ، کنترل بيشتر اقلام وارداتي و صادراتي و رشد ظرفيت کاري کارمندان گمرکات مي باشد.
گزارش دفتر بانک جهاني در افغانستان مي افزايد :55 درصد اظھار نامه ھاي گمرکي در فرودگاه بين المللي کابل صادر مي شود و سيستم اسکودا در چھار گمرک کليدي که تقريبا شاهد 65 درصد صادرات و واردات است، نصب و فعال شده است.
همچنين شبکه ارتباطى دولت نصب و با فعال کردن شبکه مخابراتي دولتي در سال 2004 ،زمينه دسترسي به اينترنت و خدمات مخابراتي صوتي را براي شماري از مامورين عالي رتبه حکومتي در کابل و ولايات افغانستان فراهم کرده است.
همچنين سيستم جديد نظارت از طيف راديويي براي استفاده مناسب در افغانستان فعال شده و اکنون ھمه مراکز ولايات مي توانند با رئيس جمھور و وزرا در کابل از طريق ويدئو کنفرانس صحبت کنند و علاوه بر آن ، براي شبکه مخابرات استانداران از زيربناي شبکه مخابراتي دولتي استفاده مي شود. 

اين نهاد در ادامه اعلام کرد که ھدف از پروژ? بازسازي برق در افغانستان نيز فراھم ساختن زمينه مناسب براي رساندن برق پايدار به مردم از جمله در شهر کابل است و مردم پايتخت از ژانويه سال 2009 ميلادي از برق بھتري استفاده مي کنند و اتکاء به ژنراتورھاي توليد برق ديزلي از ميان برداشته شد.
طي اين مدت تعداد زياد ي از سيستم ھاي آبياري که 600هزار خانوار در 34 ولايت از آن استفاده مي کردند، احياء و بازسازي شد که تاکنون سيستم ھاي آبياري براي 618هزار ھکتار زمين زراعتي به بھره برداري رسيد که 122هزارھکتار آن قبلا آب نداشتند .
دفتر بانک جهاني در کابل اعلام کرد : بھره برداري از سيستم آبياري سبب افزايش محصول گندم، برنج ، پياز، هندوانه و خربزه شده است که نا کنون 600 سيستم آبياري در کشور احياء و بازسازي شد و 98 دستگاه ھواشناسي هم به بھره برداري رسيد.
اين پروژه در رشد ظرفيت کاري کارمندان وزارت انرژي و آب با برگزاري دوره ھاي آموزشي، نقش بسزايي داشته است. 

دراين گزارش تاکيد شد که علي رغم وخامت روز افزون اوضاع امنيتي و شرايط تجارت در افغانستان، که مانع ورود سرمايه گذاري مستقيم خارجي به کشور مي شود، اداره تسھيل و تضمين سرمايه گذارى در حال پيشرفت آھسته، مى باشد.
تا کنون ، شش تضمين توسط اين نهاد براي 5 مرجع در عرصه هاي زراعت، مالي، داروسازي ، ساختماني و مخابرات صادر شده که ميزان سرمايه گذاري خارجي آن 107 ميليون دلار با پيش بيني يکهزار و 200 فرصت شغلي جديد است. 

Irna
منبع : خبرگزاری صدای افغان(آوا)
https://avapress.com/vdcfyydy.w6dmxagiiw.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما