تاریخ انتشار :پنجشنبه ۲۷ عقرب ۱۳۹۵ ساعت ۱۷:۰۰
کد مطلب : 133902
یمن در آستانه تشکیل دولت وحدت ملی!

مدت دو سال و یا کمتر و بیشتر از تجاوز دولت سعودی به یمن می گذرد؛ در این مدت دولت ریاض در هماهنگی با ۹ دولت منطقه ای دیگر بیشترین فشارهای اقتصادی و نظامی را بر مردم یمن تحمیل کردند و حتی بیشتر از حد توان خویش در بزانو آوردن مردم انقلابی یمن تلاش کردند.
دولت عربستان سعی داشت تا کشور یمن را کما فی سابق همچنان در اختیار داشته و با مردم آن به عنوان یک مستعمره برخورد کند؛ اما مردم یمن و با کمک متحدان و حامیان منطقه ای شان، در ضمن دفاع و مقاومت سخت و فشرده در عرض دو سال و کمتر و بیشتر، به دولت ریاض و متحدان منطقه و غربی آن به روشنی فهماندند که زمان تغییر کرده و مردم یمن و فرزندان رشید این آب و خاک دیگر آن ملت چشم و گوش بسته نیستند که هر چه کاخ نشینان ریاض بگویند، بدون چون و چرا قبول کنند.
مردم یمن از قرنها پیش به این سو به عنوان مردمان غیور و سلحشور و مبارز بر سر زبانها در منطقه بوده اند و سایر ملل موجود در منطقه آنها را به شجاعت و دلاوری می شناخته اند.
از دید بسیاری از کارشناسان، بزرگ ترین خبط و خطای محاسباتی سعودی ها آن بود که روحیه مبارزاتی و انقلابی مردم یمن را دست کم گرفتند و با گمان به اینکه شاید بتوانند در مدت زمان کوتاهی معادله را به سود خویش در یمن تغییر بدهند، به این کشور حماسه و انقلابی حمله کردند.
دو سال تجاوز و اشغال و جنگ و بمباران های وحشیانه و بدون وقفه، اقداماتی دخالت جویانه و ظالمانه ای بود که رژیم پوشالی آل سعود و متحدان آن جهت بزانو کشیدن مردم یمن به آن امید بسته بودند؛ اما مقاوت و در بسیاری از موارد پیشدستی گروههای مبارز مردمی یمن در جنگ با سعودی ها و متحدان آنها و وارد کردن ضربات بواقع مهلک بر پیکره رژیم آل سعود و مناطقی از خاک عربستان، سران کاخ نشین ریاض را متوجه توقعات متوهمانه آنان کرد و سران سعودی به روشنی دریافتند که یمن و مردم آن دیگر آن شکارهای آماده و بی درد سر برای شکارچیان آنان نیستند.
مقاومت تعیین کننده ی گروههای مردمی یمن، پس از یک مدت طولانی سران آل سعود را به پای میز مذاکره کشاند و آنان مجبور شدند تا بر رغم تمایلات باطنی شان و با میانجیگری دولت ایالات متحده امریکا که خود از متحدان این رژیم به شمار می رود و نیز با همکاری ودخالت دولت عمان، بر سر برقراری آتش بس و به دنبال آن تشکیل دولت وحدت ملی به توافق برسند.
"وزارت خارجه عمان تایید کرد که دیدار اخیر جان کری با همتای عمانی و هیئت حوثی‌ها در مسقط به توافق برای اجرای آتش‌بس در یمن منجر شده است.
به نقل از خبرگزاری ایسنا، یکی از مسئولان وزارت خارجه عمان اعلام کرد: در حاشیه سفر جان کری، وزیر خارجه امریکا به مسقط و با تلاش‌های یوسف بن علوی بن عبدالله، وزیر خارجه عمان با آتش‌بس در یمن به شرط پایبندی طرف‌های دیگر به تعهداتشان و ازسرگیری مذاکرات در پایان ماه نوامبر ۲۰۱۶، توافق شد.
مسئول مذکور که خواست نامش فاش نشود افزود: این اقدام باید براساس ترتیبی که در نقشه راه سازمان ملل وجود دارد به عنوان اساس مذاکرات برای رسیدن به حل و فصل فراگیر اختلافات و تشکیل دولت وحدت ملی صورت گیرد.
ما از این توافق استقبال می‌کنیم. این توافق در ازسرگیری مذاکرات و حل و فصل فراگیر بحران نقش به سزایی دارد.
جان کری روز سه‌شنبه پس از پایان دیدارش در عمان به امارات رفت و از توافق میان عربستان و انصارالله برای آتش‌بس در یمن خبر داد.
وی گفت که این آتش‌بس از ۱۷ نوامبر اجرایی و دولت وحدت ملی نیز قبل از پایان سال جاری میلادی تشکیل خواهد شد.
جان کری قبل از رفتن به امارات با مقامات عمان و هیئت حوثی‌ها در مسقط دیدار کرده بود، با وجود اعلام این توافق، دولت مستعفی یمن تأکید کرده که این توافق به آن‌ها هیچ ربطی ندارد."
چنانچه در خبر آمده است دولت ریاض در این مذاکرات و توافق بر روی آتش بس و پیامدهای بعدی آن، جایگاهی برای منصور هادی؛ رئیس جمهور مخلوع یمن در نظر نگرفته است؛ چیزی که از نظر کارشناسان، مورد نظر و خواست متحدان و حامیان انصارالله و مردم یمن نیز هست و برای شکل گرفتن دولت وحدت ملی در یمن، لازم و ضروری به نظر می رسد.
از دید آگاهان دو فرد در دولت وحدت ملی یمن به گونه واضح و قاطع جای ندارند؛ یکی از آن دو همین رئیس جمهور مستعفی یمن یعنی منصور هادی و دومی نیز علی عبدالله صالح؛ رئیس دولت مردمی یمن می باشد.
بنابر این دیدگاه، مذاکرات جاری بر سر موضوع یمن در واقع میان متحدان و حامیان مردم یمن و سران ریاض و متحدان منطقه ای و غربی آنان به خصوص ایالات متحده است که به نظر می رسد هر دو جبهه در حال نزدیک ساختن مواضع و خواسته های خویش نسبت به برقراری یک دولت وحدت ملی در سرزمین یمن می باشند.
بیشتر گمانه بر این است که هردو جبهه سعی دارند تا بحران یمن را به گونه ای مهار سازند؛ چرا که در طول مدت گذشته برای هر دو جناح درگیر در قضیه یمن، ثابت شد که بحران یمن راه حل نظامی ندارد و باید به دنبال راه حل سیاسی و دیپلماتیک، گامهای بعدی را سنجیده تر برداشت.

https://avapress.com/vdcfxmdy0w6dm1a.igiw.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما