تاریخ انتشار :پنجشنبه ۴ قوس ۱۳۹۵ ساعت ۱۸:۰۰
کد مطلب : 134262
دولت های ناموفق، سیاست های غلط را دنبال می کنند

دنبال کردن سیاست های غلط سران پاکستانی در قبال افغانستان و مردم آن، امروزی نیست و این رشته سر دور و دراز دارد و بر می گردد به زمان پس از جدایی پاکستان از پیکره کشور بزرگ و پهناور هندوستان. پیش از ادامه بحث به مختصر تاریخچه این کشور همسایه توجه می دهیم:
" به طور رسمی این کشور به عنوان قلمرو پاکستان در سال ۱۳۲۶ (۱۹۴۷) بنا نهاده شد و در سال ۱۳۳۶ (۱۹۵۷) به «جمهوری اسلامی پاکستان» تغییر نام داد. پاکستان را بخصوص در شبه قاره هند معمولاً با نام مخفف «پاک» می‌شناسند.
در هنگام قیام گاندی علیه استعمار انگلیس، پاکستان به رهبری محمدعلی جناح (از یاران گاندی) پیش از استقلال هند، استقلال خود را بازیافت. پاکستان دارای تمدن آسیایی بوده‌است و یکی از تمدن‌ها بزرگ جهان به حساب میآید که پس از میان‌رودان و مصر تمدن دوره سِند (۲۵۰۰ تا ۱۵۰۰ قبل از میلاد) است.
کشور کنونی پاکستان در تاریخ ۱۲ اوت (۱۹۴۷) تأسیس شد. اما ناحیه‌ای که دربرمی گیرد تاریخچه گسترده‌ای دارد که با تاریخ هندوستان، اشتراک دارد. این منطقه محل تقاطع راه‌های تجاری تاریخی مانند راه ابریشم بوده‌است و در هزاران سال توسط گروههای مختلفی به عنوان سرزمین سکونت به کار برده شد. این گروه‌ها دراویدیها، هندواروپایی، مصریها، سکاها، پارتها، کوشانها، افغان‌ها، ترکتباران، مغولها و اعراب بودند. این منطقه را بیشتر به نام موزه اقوام و نژادها می‌شناسند.
مورخ و جغرافی دان دو بلیج مولر هنگامی که گفت: «اگر آنگونه که می‌گویند مصر موهبتی از سوی نیل است، پاکستان نیز موهبتی از سند است.» اهمیت تاریخی این منطقه را آشکار ساخت. نخستین نشانه وجود آدمیان در این منطقه ابزارهای سنگی هستند که در استان پنجاب از فرهنگ سوان برجای مانده‌اند و مربوط به ۱۰۰ هزار تا ۵۰۰ هزار سال پیش هستند. رود سند (ایندوس) محل فرهنگ‌های باستانی متعددی از قبیل مهرگره (یکی از اولین شهرهای شناخته شده جهانی) و تمدن دره سند در هاراپا و موهنجودارو است."
تاریخ عظمت و مدنیت پاکستان به این مقدار محدود و محصور نمی شود و این کشور پهناور نمونه های فراوانی از عظمت و شکوه را در خود نهفته دارد که به دلیل اختصار از آن صرف نظر می شود؛ اما با همه ی این شکوهمندی و ارزشی که این کشور مسلمان دارد، سیاست های خام و غلط سران و مقامات این کشور در طول دهه های متوالی در قبال همسایگان آن، این کشور و مقامات آن را در جایگاه بسیار بدی از قضاوت و در نتیجه نکوهش و سرزنش قرار داده است.
بسیاری از آگاهان و تحلیلگران افغان و غیر آن معتقدند که سران اسلام آباد بجای اتخاذ سیاست های خصمانه و شرارت بار علیه همسایگان خویش به خصوص علیه دولت و مردم افغانستان که اشتراکات بی شمار دینی و فرهنگی با آن دارند، می توانستند گرم ترین روابط دیپلماتیک را با هم داشته باشند؛ اما دریغا که سران اسلام آباد با تاسی به سیاست های استعماری غربی و با الگوگیری از روش دولتداری بریتانیایی که بر اساس سود خویش و زیان رسانی به دیگران، استوار است، بدترین نوع رابطه با همسایگان خویش را بر گزیده است.
با تاسف باید گفت پاکستان از زمانی که به عنوان یک کشور مستقل با رهبری محمد علی جناح در عرصه معادلات جهانی ظهور کرد، با مشوره دهی های مستشاران بریتانیایی، بنای سیاست های مغرضانه و شرارت بار خویش علیه همسایگان خود را گذاشت!.
همین روش سخیف و خصمانه با همسایگان به خصوص با افغانستان، چیزی است که در موضع گیری سفیر اسبق پاکستان در افغانستان برجسته شده است.
رستم شاه مهمند سفير سابق پاکستان در افغانستان، در سخنرانى خود در نشست يک روزه پگواش در اسلام آباد اظهار داشت:" ادامۀ سياستهای غلط پاکستان در قبال افغانستان، نفرت مردم این کشور عليه ما را افزایش خواهد داد.
استراتژى تجارت با افغانستان، به درستى به پيش نمى رود، وضع کردن محدوديتها بر دروازۀ تورخم و همچنان اجبارى کردن ويزه نيز يک اشتباه بزرگ است. در حال حاضر؛ هزاران زندانى افغان در زندانهاى پاکستان به سر مي برند، که بايد به زودى رها شوند.
به مريضان افغانستان، بدون ويزه اجازه دهند تا براى تداوى خود وارد پاکستان شوند.از خاطر اين مشکلات، نفرت افغانها عليه پاکستان افزايش يافته است.
افغانستان، يک کشور مستقل است و بشمول هندوستان، با کشورهاى ديگر ميتواند ارتباط برقرار نمايد؛ اين خواست که افغانستان با هندوستان نبايد روابط داشته باشد، دور از منطق است. اگر پاکستان به سياستهاى کنونى خود ادامه دهد، افغانستان ناگزيراست که راه هاى ديگرى را در دست گيرد، که اين کار به ضرر پاکستان مي باشد."
در هر حال، به نظر می رسد راه و شیوه درست و معقول تعامل سران پاکستانی با دولتها و کشورهای همسایه آنها و به خصوص با دولت و ملت افغانستان، راه و روشی نیست که مقامات اسلام آباد تا کنون در پیش گرفته اند و چنانچه مشاهده می شود این کشور و دولتمردان آن سودی نیز از اتخاذ یک چنین مواضع غیر مسئولانه ای علیه همسایگان خویش، تا کنون نبرده اند و در آینده نیز نخواهند برد؛ جز بدبین شدن بیشتر کشورهای همسایه نسبت به دولتمردان و سران کشوری بنام پاکستان!

https://avapress.com/vdcfvjdy0w6dm0a.igiw.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما