تاریخ انتشار :شنبه ۷ اسد ۱۳۹۶ ساعت ۱۶:۱۶
کد مطلب : 147240
اقدام علیه ایران، سکوت در برابر امریکا

چهار کشور عضو گروه پنج به علاوه یک که توافق هسته‌ای با ایران را امضا کرده‌اند با انتشار بیانیه‌ای مشترک از تهران خواسته‌اند برنامه موشک‌های بالستیک خود را متوقف کند.

این چهار کشور غربی، پرتاب موشک ماهواره‌بر و غیر نظامی سیمرغ را ناقض قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل ارزیابی کرده اند.

قطعنامه شورای امنیت در تایید برجام از ایران می‌خواهد "از فعالیت‌های مرتبط با موشک‌هایی اجتناب کند که با قابلیت حمل سلاح هسته‌ای طراحی شده‌اند، از جمله پرتاب‌هایی که از فناوری موشک‌های بالستیک استفاده می‌کنند."

این بیانیه تنها ساعتی پس از وضع تحریم های جدید وزارت مالیه امریکا علیه ۶ شرکت ایرانی منتشر شد.

وزارت مالیه امریکا روز جمعه در واکنش به پرتاب ماهواره‌بر سیمرغ شش شرکت ایرانی را به فهرست تحریم‌ها اضافه کرده است.

وزارت مالیه امریکا هم آزمایش سیمرغ را خلاف "روح برجام" دانسته؛ اما محمدجواد ظریف؛ وزیر خارجه ایران می‌گوید ایران به متن و به روح برجام (توافق هسته‌ای) پایبند بوده است.

کارشناسان می گویند که قطعنامه تازه شش کشور امضاکننده برجام بر علیه ایران، در حمایت از تصمیم ها و تحریم های ضد ایرانی امریکا صورت می گیرد؛ تصمیم ها و تحریم هایی که همگی ناقض روح و در برخی موارد متن برنامه جامع اقدام مشترک موسوم به «برجام» بوده اند.

این بیانیه نشان می دهد که علیرغم دست یافتن به یک توافق جامع مشترک در خصوص حل و فصل صلح آمیز برنامه هسته ای ایران میان ایران و شش قدرت جهانی، این معضل هنوز به طور کامل حل نشده و غرب و سایر کشورهای دنباله رو آن در شورای امنیت به شمول روسیه و چین، از دوگانه رفتاری قدرت های زورگو در برخورد با یک برنامه مشروع و صلح آمیز، حمایت می کنند.

از این منظر، به باور تحلیلگران، علیرغم انتظارهایی که وجود داشت، امضای برجام هرگز به تنش در روابط ایران و قدرت های جهانی بر سر این برنامه پایان نداد و این چیزی است که در رفتارهای ضد ایرانی دولت های پیشین و کنونی امریکا کاملا مشهود است.

شش کشور امضاکننده سند برجام در حالی نسبت به یک آزمایش موشکی صلح آمیز و کاملا امن ایران، واکنش نشان می دهند و خواستار توقف آن می شوند که امریکا از همان نخستین روزهای امضای برجام به صورت مکرر، آگاهانه و صریح، نص روشن این معاهده بین المللی را نقض کرده و با وضع تحریم های روزافزون علیه ایران به بهانه هایی واهی و بی بنیاد مانند حقوق بشر، تروریزم، فعالیت های بی ثبات کننده در منطقه و... تعهد خود در چارچوب این سند را شکسته است.

در چنین شرایطی از پنج کشور دیگر عضو معاهده برجام انتظار می رفت که به منظور مهار عهدشکنی زورگویانه امریکا، علیه این کشور موضع بگیرند و اجازه ندهند که آینده برجام در سایه خلاف ورزی های فراقانونی واشنگتن با خطر رو به رو شود.

ایران نیز بارها نسبت به این مسأله، ابراز موضع کرده و از سایر کشورهای امضا کننده برجام خواسته است تا در برابر امریکا ایستادگی کنند. برای همین منظور، چندین بار کمیته ویژه نظارت بر اجرای برجام در کشورهای مختلف، نشست هایی را برگزار کرده؛ اما برآیند و برون داد این نشست ها هیچگاه منجر به سرزنش امریکا در قبال نقض روح و متن برجام نشده است.

با این حال، به عقیده آگاهان، بیانیه سریع اخیر شش کشور امضاکننده برجام، نه تنها ایران را به دلیل آزمایش یک موشک ماهواره بر با استفاده غیر هسته ای و کاملا امن و صلح آمیز، مورد سرزنش قرار می دهد؛ بلکه از جانب دیگر، به امریکا هم این مجوز را اعطا می کند که در آینده اقدامات سختگیرانه تری را علیه ایران روی دست بگیرد، بدون آنکه در قبال نقض آشکار متن و محتوای برجام، کمترین مسؤولیتی احساس کند یا هزینه ای را متحمل شود و این همان شرایطی است که دوگانه رفتاری ریاکارانه پنج قدرت دیگر عضو برجام آن را برای امریکا فراهم کرده است.

در این صورت، این انتظار که ایرانی ها از یکسو روز به روز، هزینه های سنگین تری را از رهگذر تحریم های ظالمانه امریکا متحمل شوند و از سوی دیگر، همچنان نسبت به رعایت کامل و بی قید و شرط برجام و تبعات جانبی آن، متعهد بمانند، کاملا غیر عادلانه و عمیقا نابخردانه است و این همان چیزی است که آینده برجام را به مثابه یک تعهد تاریخی مهم، به مخاطره می اندازد.

افزون بر همه اینها، در امریکا اخیرا فاش شد که هدف دولت این کشور از امضای برجام، دست یافتن به رموز و اسرار برنامه های موشکی و نظامی ایران بوده است؛ موضوعی که برجام را از یک تعهد عادلانه بین المللی به تلاش خرابکارانه شبه جاسوسی قدرت های غربی علیه قدرت ملی ایران، تنزیل می دهد و این موضوع دیگری است که آینده برجام را با تهدید مواجه می کند.

https://avapress.com/vdcfjedyxw6dj0a.igiw.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما