تاریخ انتشار :يکشنبه ۱۷ ثور ۱۳۹۶ ساعت ۱۵:۳۰
کد مطلب : 142443
فتنه های مرده، زنده می شود؟

حزب جمعیت اسلامی از حزب اسلامی گلبدین حکمتیار خواسته که از "کاربرد ادبیات کنایه‌آمیز به آدرس جمعیت اسلامی که مخالف فضای سیاسی کشور است، فاصله بگیرد."

جمعیت اسلامی که در دهه نود میلادی با حزب اسلامی درگیری نظامی داشته، گفته:"ادبیات سیاسی کنونی با ادبیات دوره جنگ‌های تحمیلی تفاوت دارد و جمعیت نیز در فضای جدید زندگی می‌کند."

گلبدین حکمتیار، ساختار کنونی دولت را "نامقدس و خلاف قانون اساسی" خوانده و مخالفت حزبش را با نظام پارلمانی اعلام کرده است.

آقای حکمتیار همچنین گفته که مایل است با احزابی که در گذشته در جنگ بوده، رابطه دوستانه داشته باشد و از جمله به حزب جمعیت اسلامی نیز اشاره کرده است.

حزب جمعیت همچنین گفته که با توجه به "واقعیت‌ها و ساختار اجتماعی افغانستان و برای مشارکت همگانی نظام پارلمانی را یگانه راه حل جلوگیری از استبداد و انحصارگرایی می‌داند."

این حزب همچنین از حکومت خواسته تا خلع سلاح همه گروه‌هایی را که به روند صلح می‌پیوندند به گونه جدی در نظر داشته باشد.

تحلیلگران می گویند که واکنش حزب جمعیت اسلامی افغانستان به سخنان روزهای اخیر گلبدین حکمتیار؛ رهبر حزب اسلامی، بازتاب دهنده بخشی از واقعیت های تلخ و نگران کننده جاری در پشت پرده سیاست و قدرت در افغانستان است؛ واقعیت هایی که البته هنوز ابعاد و زوایای اصلی آن، پنهان باقی مانده و مشخص نیست که چه سرنوشتی در انتظار آینده افغانستان است.

اعلامیه جمعیت اسلامی در حالی صادر می شود که به باور بسیاری از آگاهان، حملات مکرر و آگاهانه رهبر حزب اسلامی بر ساختار کنونی دولت وحدت ملی، پیش از آنکه انتقاد او به عنوان یک رهبر سیاسی یا حتی شهروند عادی از وضعیت کنونی کشور و عملکرد دولت وحدت ملی باشد، حمله های غیر مستقیم او به حضور اعضا و رهبران حزب جمعیت اسلامی به عنوان یکی از دو شریک ۵۰ درصدی قدرت در حکومت وحدت ملی می باشد.

به بیان دقیق تر، تحلیلگران می گویند که حکمتیار از این امر، به شدت برآشفته است که چرا داکتر عبدالله از آدرس حزب جمعیت اسلامی،‌ نزدیک به نیمی از قدرت را تصاحب کرده است.

مخالفت حکمتیار با تشکیل نظام پارلمانی نیز که از آرمان های دیرینه حزب جمعیت اسلامی محسوب می شود هم به احتمال زیاد، یکی دیگر از دلایل واکنش حزب جمعیت به سخنان حکمتیار است.

موضوع دیگری که برای حزب جمعیت، واکنش برانگیز شده، حضور شبه نظامیان مسلح حزب اسلامی در جریان ظهور و حضور حکمتیار در لغمان و ننگرهار و کابل می باشد.

این برای جمعیت اسلامی، قابل پذیرش نیست که نیروهای آن در چارچوب پروژه های ملکی سازی شبه نظامیان مسلح، خلع سلاح شده باشند؛ اما حزب اسلامی که در دوران جنگ های داخلی، رویاروی جمعیت اسلامی قرار داشته و با آن جنگیده است، هنوز از حمایت هزاران شبه نظامی مسلح، برخوردار باشد و بدتر از آن اینکه رهبر آن با همراهی این ملیشه های مسلح، در پایتخت حضور پیدا کند.

اینکه تا چه میزان به اعلامیه حزب جمعیت اسلامی از سوی حکومت، اعتنا و توجه می شود، مشخص نیست؛ اما این نکته از همین اکنون،‌ روشن است که مواضع، رفتارها و عملکردها رهبر و اعضای حزب اسلامی، یکبار دیگر این نگرانی عمیق و جدی را قوت بخشیده است که مبادا فتنه های مرده، زنده شود و احزاب و تنظیم هایی که در گذشته رویاروی هم قرار داشته اند، بار دیگر در برابر همدیگر، صف آرایی کنند.

به باور تحلیلگران، حتما لازم نیست که این صف آرایی، مسلحانه و نظامی و سخت افزاری باشد؛ حتی در همین حد که جمعیت اسلامی و حزب اسلامی به عنوان دو اردوگاه سیاسی متضاد، در مقابل همدیگر قرار می گیرند، این امر به ایجاد شکاف های عمیق سیاسی منجر شده، قطب بندی های ویرانگر قومی را تقویت می کند و در صورت تشدید واگرایی و تضاد، حتی امکان برخورد نظامی هم به صورت بالقوه به وجود می آید.

اگرچه هم در بیانیه حزب جمعیت اسلامی تأکید شده و هم در سخنان حکمتیار، تصریح شده بود که گذشته را باید فراموش کرد و در بستر تحولات جدید سیاسی، نگاه تازه ای به سیاست و قدرت داشت؛ اما کارشناسان می گویند که هنوز ظرفیت احیای فتنه های مرده در هردو سوی این نزاع دیرینه وجود دارد و تا زمانی که جنگ بر سر قدرت به یک نتیجه قابل قبول برای همه اطراف نرسد، احتمال بروز بحران در ابعاد وسیع تر، کاملا وجود خواهد داشت.

https://avapress.com/vdcfj0dymw6djja.igiw.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما