تاریخ انتشار :شنبه ۱۰ اسد ۱۳۹۴ ساعت ۱۶:۴۳
کد مطلب : 114985
اگر «برجام» رد شود، چه می شود؟
جان کری؛ وزیر خارجه امریکا، می‌گوید اگر کنگره، برنامه جامع اقدام مشترک(برجام) را رد کند، "متحدین ما در این کار ترک‌مان خواهند کرد."
اما بلومبرگ می نویسد که یک مقام فرانسوی به دو قانونگذار امریکایی گفته که فکر می‌کند رأی منفی کنگره حتی سودمند نیز باشد.
یاکوس اودیبرت؛ مشاور رئیس جمهور فرانسه که پیشتر هدایت تیم فرانسوی را در مذاکرات اتمی بر عهده داشته، اوایل ماه جاری میلادی با لورتا سانچز؛ نماینده دموکرات و مایک تورنر؛ نماینده جمهوری‌خواه کنگره امریکا دیدار کرده و سفیر فرانسه در امریکا نیز حضور داشته است.
سانچز به نقل از اودیبرت گفته:"وی اساسا گفت که اگر کنگره رأی منفی بدهد، به مدت یکی دو سال مشکلات و بی‌نظمی‌هایی رخ خواهد داد؛ اما در نهایت چیزی تغییر نکرده و ایران بار دیگر به میز مذاکره بازخواهد گشت و این امر به نفع ما خواهد بود. وی فکر می‌کرد که اگر کنگره توافق را رد کند ما می‌توانیم توافق بهتری به دست آوریم."
اما اودبیرت در صفحه توئیتر خود نوشت وی "هیچگاه نگفته است که رأی منفی کنگره ... شاید سودمند بوده یا به یک توافق بهتر منجر شود".
کارشناسان می گویند با توجه به جو تبلیغاتی سنگینی که در امریکا پیرامون برنامه هسته ای ایران و طرح ارزیابی سند توافق شده میان ایران و قدرت های جهانی از سوی کنگره امریکا، شکل گرفته، رد یا تایید اظهار نظر مشاور ارشد رییس جمهوری فرانسه و سرپرست هیات مذاکره کننده این کشور در جریان مذاکرات هسته ای در دیدار او با دو نماینده دموکرات و جمهوری خواه کنگره امریکا، عملا امکان پذیر نیست. به ویژه در شرایطی که خود او انتساب این نقل قول به خود را رد کرده و سفیر فرانسه در واشنگتن نیز این نقل قول را «غیر دقیق» خوانده است.
احتمال قوی وجود دارد که مخالفان تصویب این توافق در کنگره امریکا، برای انحراف افکار عمومی با دادن کدهای اشتباه به آن گروه از نمایندگان کنگره امریکا که تصور می کنند با رد توافق هسته ای، امریکا از سوی متحدانش در مقابله با ایران تنها خواهد ماند، دستبرد به اظهارات یاکوس اویبرت؛ مشاور ارشد فرانسوا اولاند و رییس هیات مذاکره کننده این کشور در مذاکرات هسته ای را دستمایه این امر قرار داده باشند.
اگر این برداشت، واقعیت داشته باشد، آنچه اهمیت دارد، واکنش خود آقای اودیبرت و همچنین سفیر فرانسه در واشنگتن به این تلاش نمایندگان مخالف توافق هسته ای با ایران، معتبر است و روشن است که مخالفان برای رسیدن به هدف خود و خنثی کردن اثرات موضع گیری های موافقان این توافق از جمله جان کری؛ وزیر خارجه امریکا، به هر اهرمی از جمله جعل اظهار نظرهای دیگران متوسل می شوند.
اما صرف نظر از این جو مسموم و نامطمئن و تبلیغاتی حاکم بر سیاست و رویدادهای سیاسی در واشنگتن، این سؤال برای شماری از ناظران به صورت جدی مطرح است که اگر بنا بر فرض محال، توافق هسته ای با ایران از سوی کنگره امریکا، رد شود، آنگاه در روابط امریکا با متحدانش چه اتفاقی رخ خواهد داد؟ آیا آنها بازهم برای دنباله روی از امریکا، هزینه سنگین پشت کردن به توافق هسته ای با ایران را متحمل خواهند شد یا نه با تعهد این کشورها به استثنای امریکا نسبت به توافق وین، همان گونه که جان کری گفته است متحدین امریکا، آن کشور را ترک خواهند کرد و امریکا تنها و منزوی و مفتضح خواهد شد؟
به باور ناظران در این زمینه میان دستگاه های سیاسی و سازوکارهای بین المللی باید تفاوت قایل شد.
کاری که اکنون صورت گرفته این است که شورای امنیت سازمان ملل، قطعنامه ای مبنی بر لغو کلیه تحریم های بین المللی ایران صادر کرده و پرونده هسته ای این کشور نیز از ذیل فصل هفتم منشور سازمان ملل خارج شده است.
از سوی دیگر، ایران با آژانس بین المللی انرژي هسته ای نیز توافق کرده که از این به بعد به جای شورای امنیت، طرف کار این کشور در این خصوص، آژانس خواهد بود.
در شورای امنیت نیز به جز امریکا و انگلیس و فرانسه؛ روسیه و چین هم هستند که از قطعنامه صادر شده صیانت خواهند کرد؛ بنابراین، حتی اگر مثلا فرانسه و دو کشور دیگر اروپایی طرف قرارداد با ایران یعنی آلمان و انگلیس نیز برای تنها نماندن امریکا پس از رد توافق هسته ای در کنگره امریکا در کنار این کشور بایستند، ایران به اندازه کافی برای شکستن تحریم ها و عادی سازی پرونده هسته ای خود، پشتوانه های بین المللی به دست آورده است.
ممکن است در صورت اتفاق پیشگفته، تحریم های یکجانبه امریکا بر ایران، لغو نشود؛ اما جز این، اتفاق مهم دیگری نخواهد افتاد.
توافق بهتری که مخالفان تصویب توافق هسته ای در امریکا به آن چشم دارند نیز دیگر در کار نخواهد بود؛ زیرا شورای امنیت، توافق کنونی را به رسمیت شناخته است و از سوی دیگر، نباید انتظار داشت ایران بار دیگر وارد مذاکره شود تا «توافق بهتر» مورد نظر تندروها به دست آید.
https://avapress.com/vdcfcjdytw6dy1a.igiw.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما