تاریخ انتشار :چهارشنبه ۲۳ سرطان ۱۳۹۵ ساعت ۱۰:۰۱
کد مطلب : 128485
پرونده صلح افغانستان روی میز علمای جهان اسلام
شورای عالی صلح می‌گوید که در آیندۀ نزدیک، کنفرانس بین‌المللی کشورهای اسلامی برای صلح در افغانستان، در عربستان برگزار می شود.

عطاءالرحمن سلیم؛ معاون شورای عالی صلح روز دوشنبه گفت، برای جلب حمایت مردم به خصوص کشو‌رهای اسلامی در مورد صلح افغانستان، دو ماه بعد، کنفرانس بین‌المللی کشورهای اسلامی در شهر جدۀ عربستان سعودی دایر می‌شود.

آقای سلیم افزود، علمای مشهور جهان در‌ این کنفرانس نظریات شان را در مورد ادامۀ جنگ در افغانستان بیان می‌کنند.

او گفت که در حال حاضر به‌ علاوۀ اینکه مذاکرات صلح با طالبان به تعویق افتاده از ۱۵ روز بدین‌سو مذکرات با حزب اسلامی نیز به تعویق افتاد که به گفتۀ وی آنها منتظر آغاز دوبارۀ این پروسه هستند.

​به گفته آقای سلیم، حکومت افغانستان با هیأت حزب اسلامی روی توافقنامۀ ۲۵ ماده‌ای به توافق رسیده‌؛ اما طرف مقابل با بیشتر ساختن شرط‌ها از این پروسه عقب نشینی کرده ‌است.

این تلاش تازه در حالی صورت می گیرد که پیش از این هم شورای عالی صلح افغانستان، تلاش های مشابهی را راه اندازی کرده است تا به تعبیر تحلیلگران، مبانی مشروعیت بخش تروریزم بین المللی فعال در افغانستان را با استناد به فتاوی و استنباط های شرعی «علمای جهان اسلام» زیر سؤال ببرد و به این ترتیب، بتواند زمینه های سربازگیری تروریست ها در داخل افغانستان و منطقه را از میان بردارد؛ اما نکته ناامیدکننده این است که این تلاش ها پیش از این، به شکست انجامیده و افغانستان نتوانسته یک اجماع قوی را میان کانون های دینی مهم در دنیای اسلام بر علیه تروریزم، فراهم آورد.

حتی در داخل افغانستان نیز شورای سرتاسری علمای افغانستان که مستقیما از سوی دولت، اداره و تأمین مالی می شود، هنوز از یک موضع گیری صریح، شجاعانه و شفاف بر علیه طالبان و سایر گروه های تروریستی، امتناع کرده است.

در سطح منطقه هم در سال های گذشته، تلاش های گسترده ای انجام شد تا شماری از علمای سرشناس افغان و پاکستانی در یک اجتماع عظیم در کابل، مخالفت خود را با گروه های تروریستی ابراز داشته و اعمال و رفتار آنها را در تعارض با اصول مسلم دین اسلام و برداشت آنها از مقوله پویای «جهاد» در آموزه های اسلامی را از بنیاد باطل و در تضاد با روح پیام آسمانی اسلام اعلام کنند؛ اما در پی عدم حضور علمای پاکستانی و چه بسا اعلام حمایت صریح شماری از آنها از به اصطلاح «جهاد» طالبان در افغانستان، این تلاش ها نتیجه ای در پی نداشت؛ هرچند در مقیاس های کوچک تر، اجتماعاتی با حضور شماری از علما برگزار شد که عملا تأثیری بر سوء استفاده گسترده تروریست ها از مبانی و آموزه های دینی برای ترویج و توجیه خشونت و ترور و آدم کشی نداشت.

با این حساب، به باور کارشناسان، نگاه ها نسبت به برگزاری نشستی که اکنون شورای عالی صلح از آن سخن می گوید، توأم با بیم و امید است.

از جانب دیگر، تحلیلگران می گویند که محل برگزاری نشست آتی «علمای جهان اسلام» در باره صلح افغانستان هم از نظر بسیاری از منتقدان، بحث برانگیز است؛ زیرا عربستان سعودی خود از رژیم های متهم به حمایت گسترده از تروریزم و مرکز تربیت و ترویج و اشاعه و گسترش تروریزم در ابعاد بین المللی است و از خاستگاه های اولیه گروه های تروریستی مانند القاعده محسوب می شود. ضمن آنکه عملکردهای این رژيم در کشتار فاجعه بار و جنایتکارانه زنان و کودکان مظلوم و بی دفاع یمنی، حمایت وسیع عربستان سعودی از تروریست های خون آشام فعال در سوریه، دست داشتن این رژيم در ناامنی ها و تنش های خونین فرقه ای در عراق و لبنان و سایر سرزمین های اسلامی، حمایت رژيم ریاض از سرکوب های وسیع دموکراسی خواهان بحرینی و استمرار حمایت از رژیم سرکوبگر، حد اقلی و غیر مشروع آل خلیفه، از مهم ترین مسایلی است که از دید کارشناسان، مشروعیت نشست هایی مانند آنچه شورای عالی صلح در نظر دارد را زیر سؤال می برد؛ مگر آنکه یکی از نتایج چنین نشستی، محکومیت علنی عمکردها و رفتارهای حاکمان رژيم سعودی هم باشد، ایده ای که محال است محقق شود.

یکی دیگر از مسایل این است که روشن نیست چه طیف از «علمای جهان اسلام»‌ و به نمایندگی از کدام مراجع و مراکز دینی و اسلامی در نشست مورد نظر، شرکت خواهند کرد.

کارشناسان می گویند که در جهان اسلام، کانون های مشخصی هستند که به وسیله فتاوی و برداشت های غلط خود از دین، به تروریست ها و عملکردهای جنایتکارانه آنان، مشروعیت می بخشند و اگر آن کانون ها در چنین نشست هایی حضور نداشته باشند، برگزاری این نشست هم مانند نشست های پیشین، سودی نخواهد بخشید؛ زیرا تروریست ها و حامیان آنها کماکان، توجیه کنندگان و مشروعیت بخشندگان خود را خواهند داشت.
https://avapress.com/vdcfccdytw6d0ja.igiw.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما