تاریخ انتشار :پنجشنبه ۹ سنبله ۱۳۹۶ ساعت ۱۶:۱۲
کد مطلب : 149121
علما، اصلاح خود و هدایت جامعه/به روز بودن علما و طرح مسایل روز/علما و حمایت از مردم و مبارزه با زورمندان
علما در فرهنگ دینی جایگاه ویژه ای دارند و طبیبان جامعه و مردم می باشند، عالم باید عامل باشد تا جامعه از چراغ نور او استفاده نماید، در واقع عالم باید خودش هنر مند باشد تا مردم به ویژه نسل جوان را جذب کرده و از این رهگذر به هدایت و تربیت آنان بپردازد، در غیر این صورت جزء عالمان غیر عامل خواهد بود که امروزه برایند آن را در تفکر داعش و القاعده و طالبان و تکفیری ها می بینیم که جهان اسلام را به سمت خشونت و نابودی سوق می دهند.

در نشست هفتگی بخش علمای مرکز فعالیت های فرهنگی اجتماعی تبیان مشهد مقدس، طلاب و روحانیون شرکت کننده درباره موضوع "علما و شرایط و راهکار های انجام مسئولیت انقلابی" بحث و تبادل نظر کردند.

به گزارش خبرگزاری صدای افغان(آوا)، حجت السلام و المسلمین سید محمد حسین حسینی واعظی؛ مسئول بخش علمای مرکز فعالیت های فرهنگی اجتماعی تبیان در مشهد مقدس با اشاره به ایام خروج امام حسین(ع) از مکه به سوی کوفه در سال ۶۱ هجری قمری و روز عرفه از این روز به عنوان زمان مناسبی برای راز و نیاز و مناجات و فرصتی برای صیقل دادن دل ها و زمانی برای ارتباط بیشتر بندگان با معبود خود نام برد.

وی سالروز شهادت مسلم بن عقیل؛ سفیر امام حسین(ع) و اولین نفر از کاروان عاشورائیان را که در راه ولایت و اطاعت از امام زمانش شهید شد را تسلیت گفت و به نقل حدیثی از پیامبر اکرم(ص) که فرمودند همه در قبال جامعه و مردم مسوول هستید به تشریح و شرایط انجام این مسوولیت پرداخت و آن را بسیار مهم توصیف کرد.

واعظی از مسلم بن عقیل به عنوان الگویی برای انجام مسوولیت انقلابی یاد کرد و گفت: امام حسین(ع) در نامه ای که برای بزرگان کوفه نوشته بودند از مسلم بن عقیل به عنوان پسر عمو و فرد مورد اعتماد خود یاد کرده بودند و اما حضرت مسلم چگونه به این جایگاه رسیده بود؟ فقط از طریق اطاعت از فرامین ولی و امام زمانش به این مقام والا رسید.

حجت السلام و المسلمین واعظی، افزود: مسلم ابن عقیل(ع)؛ سفیر

امام حسین(ع)، در مسیر راه به مشکلات زیادی بر خورد و موانع فراوانی سر راهش قرار گرفت، اما این مشکلات باعث نشد تا حضرت مسلم از موضع خود بازگردد و یا در راه انجام وظیفه و مسئولیتش متزلزل شود.

وی با بیان اینکه حضرت مسلم الگوی مناسبی برای انجام وظیفه و اجرای مسوولیت انقلابی می باشد، تاکید کرد: در شرایط کنونی که دشمن به جنگ اسلام ناب به خصوص اندیشه ولایت و ولایت مداری آمده، مسوولیت علما بیش از پیش سنگین می باشد.

حجت السلام و المسلمین واعظی، تصریح کرد: در انجام وظایف، علما باید رضا و خشنودی خداوند را مد نظر قرار دهند و از موانع و گرفتاری هایی که در مسیر قرار دارد، نهراسند چرا که خداوند موانع موجود را برطرف می کند.

مسوول بخش علمای مرکز فعالیت های فرهنگی اجتماعی تبیان در مشهد مقدس اظهار داشت: علما باید در صف اول مبارزه با فسادهای اخلاقی و حرکت های نابهنجار اجتماعی قرار بگیرند و با شبهات و حملاتی که به دین و دیانت و اهل بیت از سوی دشمنان وارد می شود، مقابله و روشنگری نمایند و این مستلزم آگاهی علما از مسائل روز و مجهز بودن آنها به دانش روز می باشد.

در ادامه محفل حجت السلام و المسلمین سید کبیر حسینی یکی دیگر از علمای حاضر در نشست، با اشاره به آیه ای از قرآن کریم که در آن خداوند به کار جمعی و تشکیلاتی سفارش کرده است، گفت: در شرایط امروزه ی افغانستان کار تشکیلاتی عینی و اتاق فکر داشتن بسیار ضروری است.

وی در تشریح مطلب فوق گفت: در شرایط بحرانی کشور که عرصه بر دوستداران اهل بیت روز به روز تنگتر می شود، حضور علما در صحنه به خصوص به صورت تشکیلاتی و سازماندهی شده بسیار اهمیت دارد و همانطور که خدا در قرآن فرموده به صورت جمعی و فردی برای انجام وظیفه اسلامی و انسانی خود اقدام نماییم.

آقای حسینی با اشاره به موضوع نشست "علما و شرایط و راهکار های انجام مسئولیت انقلابی" گفت: ما در دعا می خوانیم که ای کاش در روز عاشورا در کنار امام حسین(ع) بودیم و در کنار ایشان به شهادت می رسیدیم و به عنوان یک آرزو مطرح می کنیم.

وی با بیان اینکه عاشورای سال ۶۱ جزئی از تاریخ

شده است خاطر نشان کرد: امروز در کشور ما هرروز کربلا و عاشوراست، و حضور روحانیون برای پاسخگویی به سوالات مردم و هدایت جامعه از جایگاه خاصی برخوردار می باشد. به خصوص که در آستانه ماه محرم هستیم و اگر با ناامنی های به وجود آمده صحنه را خالی کنیم، با یک گام به عقب ما، دشمن یک گام حتی بیشتر به جلو حرکت می کند.

حسینی بر شناخت و درک شرایط روز جامعه تاکید کرد و اظهار داشت: باید تمام شرایط و جوانب را در نظر بگیریم و با استراتیژی وارد میدان مبارزه با دشمن شویم که کم ترین آسیب را نیز متحمل شویم و بیشترین ضرر را به دشمنان وارد نماییم.

وی گفت: اقدامات ما نباید مثل قیام و حرکت توابین باشد که فقط برای کشته شدن وارد میدان شدند بلکه باید استراتیژی ما این باشد که دین خدا را تبلیغ نماییم، مرام ، اهداف و اندیشه امام حسین(ع) را در جامعه ترویج کنیم.

سید کبیر حسینی متذکر شد: شرایط موجود نباید باعث شود که فعالیت مساجد و تکایا کمرنگ و تضعیف شود بلکه مراسم ها و محافل ها باید پرشورتر و پررنگ تر از گذشته برگزار شوند و هدف ما انجام مسوولیتی که برعهده ما به عنوان یک عالم دین گذاشته شده ، باشد.

حجت السلام و المسلمین تقدسی در ادامه نشست علمایی مرکز تبیان در مشهد مقدس به حدیثی از امام سجاد(ع) اشاره کرد و گفت: انقلاب انواع مختلفی دارد و در هر برهه از زندگی ۲۵۰ ساله معصومین یک نوع انقلاب به وقوع پیوسته مثلا در زمان امام علی(ع) انقلاب صبر، در زمان امام حسن(ع) انقلاب صلح و در زمان امام حسین(ع) انقلاب قیام و تقابل و خون و در زمان امام سجاد(ع) انقلاب عرفانی، در زمان امام باقر(ع) انقلاب فقه و علم و کلام و هر یک از معصومین بنا به شرایط زمانی از انقلاب کار گرفته اند، این بدان معناست که هر طلبه شرایط را دیده اقدام نماید.

تقدسی اولین شرط برای طلبه ای را که می خواهد انقلاب فکری،علمی و روحی انجام دهد،

مسلح بودن به منش صالحان و لباس تقوا عنوان کرد و گفت: تا زمانی که طلبه به سلاح منش صالحان و لباس تقوا مجهز نشود، هیچ انقلابی به وجود نمی آید و طلاب ما باید خودسازی را سرلوحه کار خود قرار دهند و برای بسط عدل تلاش نمایند.

وی گفت: بیشترین ضربه را پس از دروغ گفتن از غضب می خوریم و اصلا برازنده ی یک طلبه نیست که کظم غیض نداشته باشد و برآشفته شود، پیامبر فرموده است نتیجه غضب پشیمانی است.
تقدسی تفرقه را بدترین آفت جامعه امروزی بر شمرد و گفت: طلاب باید صداقت را سرلوحه امور کاری و زندگی خود قرار دهند چون کذب و دروغ کلید تمام بدی هاست.

در ادامه نشست هفتگی بخش علمای مرکز فعالیت های فرهنگی اجتماعی تبیان در مشهد مقدس، حجت الاسلام والمسلمین سید محمد علی حسینی زهرایی؛ با اشاره به مسوولیت انقلابی علما در بیداری مردم و رشد جامعه، بیان داشت که باید در گام نخست جایگاه عالم را مورد بررسی قرار دهیم و سپس به نقش آنها در جامعه بپردازیم.

حسینی زهرایی با بیان یک روایت از پیامبر بزرگ اسلام(ص) که فرمودند: تا خواص امت من اصلاح نشوند، عامه مردم اصلاح نمی شوند،از اُمرا، علما، عابدان و تجار به عنوان خواص جامعه نام بردند.

وی با اظهار اینکه یک رهبر و زمام دار جامعه، عنوان نگهبان و چوپان جامعه را دارا می باشد، به نقل از پیامبر بزرگ اسلام(ص)، متذکر شد: اگر زعیم و رهبر جامعه خودش گرگ شد، آن جامعه اصلاح نمی گردد و متاسفانه امروز در جامعه ی افغانستان مشاهده می کنیم که زمامدار ما، در لباس گرگ ظاهر شده و هر روز ملت را تکه و پاره می کند، نه حسینیه، و نه مسجد و نه تکیه خانه و نه مراکز فرهنگی هیچ کدام امنیت ندارند، این همه جنایت جز با چراغ سبز سران دولت مگر امکان پذیر است؟

حسینی زهرایی با طرح سوالی عنوان کرد: کدام زمامدار با افراد جامعه ی خودش چنین رفتاری می کند که طعم شیرین امنیت را از همه به خصوص پیروان خاندان عصمت و طهارت بگیرد، باچنین وصفی ملت افغانستان به کجا پناه ببرد، زعمای که نه استقلال سیاسی دارد و نه استقلال تصمیم گیری چگونه خود را زعیم کشور و ملت

می داند؟

وی با بیان اینکه زمامدار باید صالح باشد تا افراد جامعه به صلاح و فلاح برسند، ابراز داشت: امروز تمامی جوامع اسلامی دچار مشکل بزرگ وجود زمامداران نالایق می باشند، ولی متاسفانه کشور ما بیشتر گرفتار زمامداران نالایق شده است که هر روز تاوانش را پرداخت می کنیم!

حسینی زهرایی از علما و دانشمندان به عنوان دومین طایفه ای نام برد که در اصلاح و بالندگی جامعه نقش دارند، بیان داشت: نسبت به جایگاه علما رسول گرامی اسلام فرموده اند: والعلماء اطباء الخلق، فاذا کان الطبیب مریضا فمن یداوی المرضی؟ (علما نقش طبیب و دکتر یک جامعه را دارند، اگر این پزشک خودش مریض باشد، چگونه می تواند دیگران را تداوی نماید؟)

این عالم دین متذکر شد که امروزه علمای زیادی متاسفانه گرفتار مرض روحی هستند، اگر داعش و طالبان مساجد و حسینیه ها را مورد حمله قرار می دهند و صدها زن و کودک مظلوم و بی دفاع و بی گناه را در خانه ی خدا بخاک و خون می کشند به دستور عالمان ناپاک و ناشایست است.

وی افزود: کسی که کمر بند انتحاری به کمر می بندد و به فتوای یک عالِم، چنین جنایتی را خلق می کند، آن عالم، عالمی است که عامل نیست و دارای قلب مریض و بیمار گونه می باشد، چگونه می توان انتظار داشت این این گونه علما نجات بخش یک جامعه باشند.

حسینی زهرایی مجهز شدن علما به مهارت و ابزارهای روز برای رساندن درست پیام دین را ضروری دانست و گفت: مسلط بودن علما به تکنولوژی روز، از جمله فضای مجازی و شبکه های اجتماعی، بسیار کاربردی و کارگشاست، شبهات و سوالات زیادی از سوی جوانان مطرح می شود، چه کسی باید پاسخ قانع کننده به دغدغه های نسل جوان جامعه بدهد؟ مسلما عالمان دینی متولی چنین امر مهم می باشد.

وی مسلح شدن به ابزار روز یک بُعد قصه و داستان عنوان کرد و گفت: بعد دیگر آن مدیریت درست این ابزار می باشد که خود

این عالم تحت تاثیر ابزار قرار نگیرد.

این عالم دین به حدیثی از حضرت علی(ع) که فرموده اند:" قوام الدین باربعۀ" پایداری دین بر چهار چیز استوار است که یکی از آنها عالم عامل می باشد.

وی در تشریح این مطلب گفت: عالم باید ناطق باشد، ممکن است که نطق دامنه ای وسیع داشته باشد و صرف سخنرانی نباشد؛ می تواند شامل سخنرانی، کلاسداری، تولید نرم افزار، استفاده از رسانه های گفتاری، شنیداری و دیداری باشد.

حسینی زهرایی با بیان اینکه عالم باید از علمش کار بکشد و آن را راکد نگه ندارد، خاطر نشان کرد: متاسفانه ما عالمانی داریم که سالهای متمادی در حوزه های علمیه بوده، اما دریغ از بیان یک آیه ی قرآن و یا یک روایت برای مردم، اصلا ارتباط با جامعه و مردم ندارند.

حجت الاسلام والمسلمین سید محمد علی حسینی زهرایی در جمع بندی صبحت های خود، گفت: علما در فرهنگ دینی جایگاه ویژه ای دارند و طبیبان جامعه و مردم می باشند، عالم باید عامل باشد تا جامعه از چراغ نور او استفاده نماید، در واقع عالم باید خودش هنر مند باشد تا مردم به ویژه نسل جوان را جذب کرده و از این رهگذر به هدایت و تربیت آنان بپردازد، در غیر این صورت جزء عالمان غیر عامل خواهد بود که امروزه برایند آن را در تفکر داعش و القاعده و طالبان و تکفیری ها می بینیم که جهان اسلام را به سمت خشونت و نابودی سوق می دهند.

گفتنی است اجرای جلسه به عهده سیدمحمدموسوی، مسؤل بخش دانشجویان بود و حجت الاسلام والمسلمین عبدالله مروج زاده ضمن بیان نکاتی دعای پایانی جلسه را ایراد کرد.

جلسه بخش علمای دفتر مرکز تبیان هر هفته از ساعت ۸ تا ۱۰ صبح با حضور علمای عضو و شخصیت های مهمان در حسینیه شهید مصباح در مشهد مقدس، صدوق ۲، پلاک ۱۰۹ برگزار می گردد.

https://avapress.com/vdcf01dyyw6djya.igiw.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما