تاریخ انتشار :دوشنبه ۳ جوزا ۱۳۹۵ ساعت ۲۰:۲۱
کد مطلب : 126684
چابهار؛ مبدأ تاریخ فصل تازه رشد اقتصادی
رییس جمهور اشرف غنی، امروز دوشنبه در رأس هیاتی بلندپایه، راهی تهران شد.
این دیدار در حالی صورت می گیرد که تهران، همزمان میزبان ناریندا مودی؛ نخست وزیر هند است.
قرار است رهبران سه کشور منطقه، در مراسمی مشترک، در افتتاح بندر استراتژیک چابهار در ولایت سیستان و بلوچستان ایران شرکت کنند.

این بندر با سرمایه گذاری های مشترک سه کشور افغانستان، ایران و هند، قرار است در آینده نزدیک به قطب فعالیت های اقتصادی مشترک در منطقه تبدیل شود و از سوی دیگر، با اتصال آن به دیگر قطب های فعال و اثرگذار اقتصادی در منطقه مانند شهر دبی؛ پایتخت اقتصادی امارات متحده عربی و ایجاد شبکه ای وسیع از داد و ستدها و روابط گسترده اقتصادی، تجاری و تراتزیتی از طریق هوا و دریا، جایگاه راهبردی آن برای توسعه اقتصادی کشورهای مهم منطقه به ویژه افغانستان، ایران و هند، بیش از پیش تقویت شود.

کارشناسان مسایل اقتصادی می گویند که امضای توافقنامه همکاری های مشترک اقتصادی و تجاری میان افغانستان، ایران و هند از طریق بندر چابهار، می تواند زمینه های رشد سریع و وسیع سه کشور را فراهم کند و فرصت های شغلی بزرگ و بی مانندی را در این زمینه برای هر سه کشور به وجود آورد.

به این ترتیب، به عقیده آگاهان، این امر، نه تنها می تواند زمینه ساز توسعه اقتصادی سه کشور را مهیا کند؛ بلکه حتی از این پتانسیل برخوردار است که در دیگر زمینه ها نیز سه کشور منطقه ای را به هم نزدیک تر سازد.

همکاری های مشترک در زمینه هایی مانند مبارزه با تروریزم، دولت سازی، مبارزه با فساد، امنیت مرزی، مبارزه با جرایم سازمان یافته، همکاری های بانکی، تبادل تجربه در حوزه های مختلف فرهنگ و اقتصاد و توسعه و مدیریت و... از مواردی است که بی تردید با ایجاد منافع و فرصت های مشترک اقتصادی از مسیر افتتاح و بهره برداری از بندر اقتصادی چابهار، می تواند مورد توافق سه کشور قرار گیرد.

افزون بر این، طرح همکاری ها و سرمایه گذاری های وسیع اقتصادی سه کشور در بندر راهبردی چابهار، روی روابط دوجانبه میان این کشورها نیز اثرات ملموس و مؤثری خواهد گذاشت.

اینهمه در حالی است که بر بنیاد تجربه های به دست آمده در طول سال های گذشته، اقتصاد وابسته و بی پشتوانه افغانستان همواره یکی از اصلی ترین نقاط ضعف و آسیب پذیری کشور در قبال سیاست گذاری های سلطه جویانه دیگران بوده است.

امتیاز و استعدادی که افغانستان برای تبدیل شدن به چهارراه گذار و تلاقی کاروان پیشرفت و پیوند اقتصادهای نیرومند جهانی دارد نه تنها در منطقه بلکه در همه جهان کم نظیر است.

موقعیت ژئوپلیتیک افغانستان، همواره یکی از عوامل برانگیزنده و وسوسه برانگیز این سرزمین برای قدرت های استعماری،‌ نظام های سلطه‌ جو و امپریالیزم اقتصادی بوده است.

قرار گرفتن افغانستان در مرکز آسیا، به مثابه میانبری آسان و سهل الوصول برای پیوندزدن اقتصادهای نیرومند هند و چین و نقطه وصل آسیای میانه و از آن طریق روسیه و اروپا به جنوب آسیا، شبه قاره و کشورهای خاور میانه، به این کشور موقعیت استثنایی و منحصر به فردی داده است. در این میان اما مشکلی که فراراه همه عرصه های پیشرفت و ترقی کشور وجود دارد در زمینه پیوند اقتصادی آن با اقتصادهای جهانی و بهره گیری از موقعیت ممتاز و استثنایی اش در این راستا نیز قرار دارد و آن ناامنی است.

ناامنی البته عوامل پیچیده و پرشماری دارد؛ اما یکی از عوامل آن قرار گرفتن افغانستان در همسایگی با جغرافیای فتنه و پرورشگاه تروریزم؛ پاکستان است.

پاکستان نمی خواهد افغانستان به جایگاهی دست یابد که طی آن فرصت هایی را که طی این سال ها به دلیل ناامنی و جنگ در افغانستان نابود شده و به صورت بکر و دست نخورده در اختیار پاکستان قرار گرفته، بار دیگر به آن کشور بازگردانده شود.

در این میان، وابستگی اقتصادی افغانستان به پاکستان، پاشنه آشیل افغانستان برای رهایی از سلطه پاکستان بوده است.

به باور کارشناسان، چابهار، برای نخستین یک مسیر آسان و ارزان را برای رهایی یا دست کم کاهش وابستگی همه جانبه اقتصاد و ترانزیت افغانستان به پاکستان را در اختیار کابل قرار می دهد. ضمن آنکه بر اساس تجارب تاریخی، روابط افغانستان با ایران، غالبا پایدار، کم تنش و مبتنی بر منافع طرفینی بلندمدت بوده است. همین امر، در مورد روابط افغانستان و هند و همچنین ایران و هند نیز صادق است.

با این حساب، همایش مشترک رهبران سه کشور افغانستان، ایران و هند در تهران می تواند مبدأ تاریخ فصل تازه ای از رشد و شکوفایی اقتصادی سه کشور به ویژه افغانستان باشد.
https://avapress.com/vdcevp8zejh8wpi.b9bj.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما