تاریخ انتشار :يکشنبه ۳ عقرب ۱۳۹۴ ساعت ۱۹:۱۰
کد مطلب : 118151
طالبان و استراتژی هم صلح هم سلاح
سید ظفر هاشمی؛ معاون سخنگوی رئیس جمهور در واکنش به سخنان اخیر نواز شریف؛ نخست وزیر پاکستان گفته که پاکستان باید با تمام "تروریست‌ها" برخورد یکسان داشته باشد.
او گفته افغانستان با گروهی که مردم افغانستان را بکشد صلح نمی‌کند.
نواز شریف روز جمعه در واشنگتن گفته بود که به رئیس جمهور افغانستان گفته است که کشورش حاضر است به آغاز دوباره گفتگوهای صلح در افغانستان کمک کند اما "نمی‌تواند همزمان هم طالبان را بکشد و هم آنها را به پای میز مذاکره بیاورد".
آقای هاشمی گفت:"پاکستان همان برخوردی را که با گرو‌ه‌های تروریستی که در داخل پاکستان علیه دولت این کشور می‌جنگند دارد، باید با کسانی داشته باشد که علیه افغانستان اعلام جنگ می‌کند و حملات تروریستی را در داخل شهرهای افغانستان انجام می‌دهند."
او افزود:"دولت افغانستان با گروهی که مردم افغانستان را بکشد، علیه مردم این کشور حملات تروریستی انجام دهد و بعد در کشور دیگری پنهان شود و موجودیت نظام افغانستان را زیر سئوال ببرد، صلح نمی‌کند."
تحلیلگران می گویند که این پاسخ از سوی دولت افغانستان در برابر اظهارات مداخله جویانه نخست وزیر پاکستان، کاملا منطقی و قابل انتظار بود؛ زیرا به باور آنها، این گروه های تروریستی مورد حمایت پاکستان هستند که مردم و نیروهای امنیتی افغانستان را هدف قرار می دهند و می کشند.
نواز شریف به گونه ای موضع گیری کرد که به نظر می رسد این طالبان هستند که در موضع دفاع قرار دارند و دولت و نیروهای امنیتی، هیچ طرحی جز جنگ با آنها را نپذیرفته اند! این در حالی است که طالبان همواره در موضع هجومی قرار داشته اند، این آنها هستند که بر آتش جنگ می دمند، خشونت را توسعه می دهند، اقدام به کشتارهای فجیع مردم و نیروهای امنیتی می کنند و قصد دارند شهرها، روستاها و ولسوالی های کشور را اشغال کنند.
از سوی دیگر، نواز شریف ظاهرا فراموش کرده است که نخستین بار این دولت افغانستان بود که طرح صلح با طالبان را مطرح کرد، در این راه، هزینه های زیادی نمود و قربانی های فراوانی داد و انتقادهای جدی و گسترده ای را نیز بر علیه خویش به جان خرید.
نواز شریف به عنوان یکی از پایه گذاران اولیه طالبان و از حامیان اصلی این گروه، در نظر دارد که دولت افغانستان با طالبان صلح کند؛ اما همزمان قدرت نظامی و تسلیحاتی این گروه را نیز به رسمیت بشناسد و اجازه دهد که این گروه، مردم افغانستان را بی رحمانه هدف قرار دهد، نیروهای امنیتی را سر ببرد، شهرها و شاهراه ها را ویران کند و در عین حال، هیچیک از نیروهای امنیتی افغانستان، هیچ واکنشی در قبال آن نشان ندهد.
این اظهارات نخست وزیر پاکستان نشان می دهد که او در صدد کسب امتیاز برای طالبان است و می خواهد صلحی از موضع ضعف و ذلت را بر مردم و دولت افغانستان تحمیل کند؛ اما این امکان پذیر نیست و حتی اگر هم ممکن باشد، دولت و مردم افغانستان چنین اجازه ای را به هیچ گروهی نخواهند داد.
همانگونه که در اظهارات معاون سخنگوی ریاست جمهوری نیز آمده، طالبان تا زمانی که با مردم و دولت افغانستان می جنگند و مردم را می کشند، از صلح هم بهره ای نخواهند برد.
صلح زیر سایه سلاح، امکان پذیر نیست و نخستین پیش شرط و لازمه صلح، به زمین گذاردن سلاح و دست کشیدن از جنگ است.
انتظار می رود موضع اخیر نخست وزیر پاکستان، یکبار دیگر مقام های تصمیم گیرنده در دولت افغانستان را متوجه این امر مهم بکند که پاکستان در همکاری با افغانستان در آوردن صلح، صادق نیست و این عدم صداقت را بارها ثابت کرده است.
سخنان نخست وزیر پاکستان، در واقع ادامه همان سیاست های دوگانه و منافقانه پیشین اسلام آباد در زمینه صلح و جنگ در افغانستان است که دیگر جای هیچ تردیدی باقی نمی گذارد که اسلام آباد، در تعهدات خود صادق نیست و امریکا نیز یا نمی خواهد و یا نمی تواند این کشور را مجبور به دست کشیدن از حمایت از تروریزم، پایان دادن به جنگ و کمک به صلح در افغانستان کند.
آنچه از موضع گیری واکنشی معاون سخنگوی ریاست جمهوری در برابر سخنان نواز شریف برمی آید این است که صلح با طالبان و پاکستان دیگر معنای خود را از دست داده است و اگر به رغم این موضع گیری ها، همچنان شاهد رویکردهای تعاملی و سازش کارانه حکومت افغانستان باشیم، این نشان از ناپختگی و ضعف دیپلماسی ما در قبال پاکستان و طالبان دارد.
https://avapress.com/vdcenv8zzjh8zzi.b9bj.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما