تاریخ انتشار :سه شنبه ۱۷ دلو ۱۳۹۱ ساعت ۱۶:۰۱
کد مطلب : 58057
بیشتر مرگ ومیر نوزادان به خاطر بیماری های "قابل پیشگیری" است
وزارت صحت عامه، چهارمین کمیته ملی صحت اطفال و مادران را امروز سه شنبه ۱۷ دلو در کابل برگزار کرد.
ثریا دلیل؛ وزیر صحت عامه در این باره گفت که کمیته ملی صحت اطفال و مادران، به سرپرستی این وزارت است و متخصصین بین المللی نیز در این برنامه اشتراک دارند. 

دلیل افزود:"این کمیته برای این است؛ تا چوکات مشخصی را برای شاخص ها و اجراآت جهت کاهش مرگ و میر مادران و اطفال در افغانستان تدوین و تفسیر نماید".
به گفته وی، کاهش مرگ و میر مادران، تعهد وزارت صحت و یکی از پیش زمینه ها برای رشد اقتصادی و انکشاف افغانستان می باشد؛‌بنابراین کاهش مرگ و میر تنها یک شاخص صحی نیست؛ بلکه شاخصی انکشافی است که در مجموع، جامعه را از یک بعد انکشافی مطرح می سازد. 

او با بیان اینکه میزان مرگ و میر کاهش یافته؛ اما هنوز هم یکی از چالش‌های مهم صحی در افغانستان می باشد، تاکید کرد:"پیشرفت هایی در کاهش مرگ و میر مادران کشور به وجود آمده است، مثلا در ۱۱ سال قبل در هر ۲۷ دقیقه یک مادر به سبب (وضع) حمل از بین می رفت؛ یعنی مرگ ۱۶۰۰ نفر در هر ۱۰۰ هزار نفر؛ در حالی که امروز این میزان در هر دو ساعت به یک نفر رسیده است؛ یعنی ۳۲۷ نفر در هر ۱۰۰ هزار نفر؛ اما هنوز هم یکی از چالش‌ها به شمار می آید". 

این در حالی است که اکثریت این مرگ و میرها قابل پیشگیری است؛ یعنی علم امروز توانایی آن را دارد؛ تا از این رویدادها جلوگیری نماید؛ مشروط بر اینکه خدمات صحی برای بیماران برسد. 

وی همچنین یادآور شد که در ۱۱ سال قبل از هر چهار نفر، یک نفر قبل از رسیدن به سن ۵ سالگی از بین می رفت؛ در حالی که امروزه از هر ۱۰۰۰ ولادت زنده، ۹۷ نفر قبل از پنج سالگی از بین می رود؛ یعنی از هر ۱۰ طفل یک طفل جان خود را از دست می دهد. 

وزیر صحت عامه افزود:"امراضی که سبب بیماری و مرگ اطفال می شوند شامل اسهال، سینه و بغل، سوء تغذیه و بیماری های مربوط به نوزادان می شود که همه آنها قابل جلوگیری است".
وی علاوه کرد که تعلیم قابلگی، استخدام قابله ها، توزیع عادلانه منابع بشری، تشویق و حمایت پرسونل طبی و تدویر برنامه های آموزشی از جمله عواملی است که باعث کاهش مرگ و میر شده است. 

ثریا دلیل همچنین گفت که در کمیته ملی صحت اطفال و مادران، شاخص های حسابدهی برای صحت اطفال و مادران مشخص شده که در تفاهم با تمویل کنندگان و سازمان ملل و نیز متخصصین افغانی، نهایی شده و استفاده می شود. 

او در پایان خاطرنشان ساخت که اگر روند کاهش مرگ و میر مادران و اطفال در کشور به همین منوال پیش برود؛ تا سال ۲۱۰۵ دستاوردهای قناعت بخشی داشته و به اهداف خود خواهیم رسید.

https://avapress.com/vdcef78n.jh8vni9bbj.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما

بله خانم داکتر بیشتر بیماری های نوزادان و مادران قابل تداوی است اگر وزرات صحت عامه درست عمل و کار کند
بیشتر بیماریها به خاطر عدم بهداشت سالم است اگر این معضل در کشور ما حل شود بسیاری از بیماری ها پیشگیری می شود