تاریخ انتشار :شنبه ۱۳ میزان ۱۳۹۲ ساعت ۲۰:۰۰
کد مطلب : 76174
انتخابات؛ سازمان ملل و بازی حاشیه و متن
یان کوبیش؛ نماینده ویژه سازمان ملل متحد در افغانستان می‌گوید که این کشور هنوز در محور توجه جامعه جهانی قرار دارد و سازمان ملل متعهد است؛ تا به برگزاری هرچه بهتر انتخابات افغانستان کمک کند.
او گفت که آمادگی برای انتخابات پیش‌رو در این کشور بهتر از دوره‌های قبلی است.
به گفته او، سازمان ملل و همکاران آن مشغول گفتگو با کمیسیون مستقل انتخابات هستند؛ تا بدانند برای کمک و حمایت از روند انتخابات، چه می ‌توانند.
یان کوبیش، روی عملکرد مستقلانه کمیسیون رسیدگی به شکایت‌ های انتخاباتی تاکید بیشتری کرد.
این کمیسیون این بار، خلاف دوره‌ های پیشین انتخابات در افغانستان، دو عضو خارجی ندارد.
در سال های گذشته اعضای خارجی کمیسیون سمع شکایات انتخاباتی به نمایندگی از سازمان ملل در این کمیسیون حضور داشتند؛ اما رییس جمهور کرزی آن را یکی از عوامل اصلی دخالت خارجی ها در روند انتخابات اعلام کرد و با وجود دو عضو خارجی در ترکیب این کمیسیون به شدت و قاطعیت مخالفت کرد.
رییس جمهور کرزی همچنین تلویحا یوناما؛ دفتر نمایندگی سیاسی سازمان ملل متحد در افغانستان را به دخالت در امور انتخابات متهم کرد.
در سال های گذشته در فصول انتخابات، روابط آقای کرزی و دفتر نمایندگی سیاسی سازمان ملل در افغانستان، در مقاطعی بسیار تنش آلود و متشنج بوده است؛ اما به نظر می رسد یان کوبیش، نظر مساعدتری نسبت به فرستاده های پیشین این سازمان در افغانستان،‌ نظیر کای آیده و... نسبت به حکومت دارد.
موضع گیری های تازه او درباره انتخابات آینده افغانستان نیز از دید ناظران، نوعی اعلام حمایت از رویکردها و کارکردهای دولت آقای کرزی برای برگزاری انتخابات آینده ارزیابی شده است و به باور آنان،‌ این نشان می دهد که یوناما در انتخابات پیش رو سعی خواهد کرد از رویکرد پیشین خود در زمینه مداخله در روند انتخابات فاصله بگیرد و به مثابه دفتر نمایندگی از سازمانی که افغانستان نیز یکی از اعضای فعال آن است به وظایف خود در قبال یکی از اعضایش به درستی عمل کند.
هرچند با این حساب،‌ این امکان وجود دارد که دفتر نمایندگی این سازمان در انتخابات افغانستان در حاشیه قرار گیرد و همانند سال های قبل دارای نقش محوری و تعیین کننده ای نباشد؛ اما نباید از یاد برد که دولت افغانستان نیز هدفمندانه تلاش کرده است؛ تا از نقش یوناما در روند تصمیم گیری های سیاسی افغانستان به صورت چشمگیری بکاهد و مسئولیت هایی که پیش از این از سوی این نهاد به اجرا درمی آمد و به تبع آن، صلاحیت های گسترده ای نیز به اعضای دفتر نمایندگی سازمان ملل در افغانستان(یوناما) تعلق می گرفت را به نهادها و افراد ملی و بومی افغانستان منتقل کند و این بخشی از روند انتقال مسئولیت های سیاسی از خارجی ها به نهادهای داخلی و ملی و گام مهمی در راستای تامین و تعمیم دایره اعمال حاکمیت ملی افغانستان در امور سیاسی می باشد.
اظهارات یان کوبیش مبنی بر اینکه آمادگی های اتخاذشده برای انتخابات ریاست جمهوری سال آینده نسبت به موارد مشابه در گذشته بهتر است نیز نشان می دهد که او به نمایندگی از سازمان ملل، از ملی شدن روندهای سیاسی در افغانستان حمایت می کند و به پیشبرد امور به وسیله نیروهای دولتی افغانستان خوش بین است.
از سوی دیگر، این ابراز نظر نشان می دهد که دولت افغانستان و نهادهای ملی این کشور، بهتر از خارجی ها توان و استعداد و پتانسیل مدیریت امور و روندهای مهم ملی را دارند و اظهارات آقای کوبیش در واقع، مهر تاییدی بر این موضوع است.
در هر حال به نظر می رسد با وجود آنکه دفتر نمایندگی سازمان ملل با حذف دو عضو خارجی کمیسیون سمع شکایات انتخاباتی از یکسو و برگزاری انتخابات آینده ریاست جمهوری با مدیریت کامل حکومت افغانستان، از سوی دیگر،‌ در سناریوی انتخابات، نقش حاشیه ای خواهد داشت؛ اما وجه مثبت این امر این است که با این وجود، افغانستان هنوز از حمایت های وسیع جامعه جهانی برخوردار است و از یک دوره سیاه و نفسگیر انزوا، خاموشی و فراموشی بدرآمده است.
https://avapress.com/vdceez8f.jh8pfi9bbj.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما

درست است امنیت در افغانستان برای انتخابات کم است ولی نیازی هم وجود خارجی ها در این امر نیست