تاریخ انتشار :سه شنبه ۲۸ میزان ۱۳۹۴ ساعت ۲۳:۱۶
کد مطلب : 117846
تاراج و غصب پروژه سرده غزنی از سوی زورمندان محلی
پروژه سرده که یکی از 3 پروژه بزرگ کشاورزی کشور بوده، حالا بخش اعظم آن به دست زورمندان افتاده و اجاره بخش کوچکی از آن هم به طالبان پرداخت می شود نه به دولت.
به گزارش آوا، مسولان محلی ولایت غزنی می گویند پروژه سرده که با داشتن هزاران جریب زمین از پروژه های مهم کشاورزی کشور به شمار می رفت،  ۹۵ فیصد زمین های زراعتی آن توسط زورمندان غصب شده و تاسیسات آن به تاراج رفته است.
زمانی از عواید این پروژه، بخش بزرگی از هزینه قوای مسلح افغانستان تامین می شد.

انجنیر محمد شفیق جهانیار؛ رئیس حوزه دریایی آب های ایستاده غزنی پروژه سرده غزنی را یکی از پروژه های مهم اقتصادی - کشاورزی کشور عنوان می کند که توسط شوروی سابق اعمار گردیده است.

وی گفت اعمار پروژه سرده غزنی نزدیک به ده سال طول کشید در سال ۱۳۴۹ هجری شمسی تکمیل و به بهره برداری سپرده شد.
وی افزود: این پروژه شامل ۷۶ هزار جریب زمین زراعتی بود که از بند سرده آبیاری می گردید و توسط ۴۵۰۰ کارمند و کارگر، کارهای کشاورزی و تخنیکی آن به پیش برده می شد.

آقای جهانیار افزود پروژه سرده توسط روس ها به وسایل مدرن آن روز مجهز شده بود و این پروژه بخش عمده از مصارف قوای مسلح افغانستان را تامین می کرد.

آقای جهانیار میگوید از پروژه سرده فعلا کمتر از ۵ فیصد زمین های زراعتی آن در نزد دولت باقی مانده است و بیش از ۹۵ فیصد آن از سوی باشندگان محل به کمک طالبان غصب شده است.

وی افزود تمامی تاسیسات، صدها عراده وسایط ترانسپورتی و ده ها ماشین تولیدی این پروژه به تاراج رفته است و شماری هم که باقی مانده به آهن پاره های کهنه تبدیل شده است.

جهانیار گفت افرادی که زمین های این پروژه را سال ها قبل به اجاره گرفته بودند از ابتدای حکومت فعلی تا بحال مبلغی را بنام اجاره به طالبان میدهند نه به دولت، و دلیل آن نبود حاکمیت دولت در ولسوالی اندر غزنی جایی که پروژه سرده در آن موقعیت دارد عنوان می کند.

در همین حال اسدالله از کارمندان سابق پروژه سرده می گوید این پروژه در زمان تاسیس، یکی از ۳ پروژه بزرگ کشاورزی کشور از جمله، پروژه کشاورزی جلال آباد و پروژه کشاورزی هلمند می باشد.

اسدالله می گوید: انواع غلات، گل آفتاب پرست و چغندر مهم ترین محصولات پروژه سرده بود که غلات آن برای قوای مسلح افغانستان به مصرف می رسید، چغندر را برای تولید شکر با فابریکه شکر بغلان قرارداد کرده بودند، گل آفتابپرست برای تولید روغن با فابریکه تولید روغن هلمند قرار داد شده بود.

اسدالله میگوید: در زمان حکومت مجاهدین تمامی زمین های پروژه سرده به شماری از مردم محل اجاره داده شده بود و هر اجاره دار مکلف بودند ده فیصد از محصولات را به فرماندهان مجاهدین که در ولسوالی اندر غزنی حاکم بودند پرداخت نمایند.

اسدالله می افزاید همین شیوه قرارداد در زمان حکومت طالبان ادامه یافت و فعلا نیز کماکان ادامه دارد.

این کارمند سابق پروژه سرده تصریح می کند که در حال حاضر هشتاد فیصد از اجاره داران، زمین های پروژه سرده را غصب کرده و به زمین های شخصی شان وصل کرده اند تعداد اندکی از اجاره داران حاضر به پرداخت اجاره هستند و آن را به طالبان می دهند نه به دولت.

از سویی هم آقای جهانیار رئیس حوزه دریایی آبهای ایستاده ولایت غزنی میگوید فعلا تنها ۷۰۰ تا ۸۰۰ جریب زمین زراعتی این پروژه در تصرف دولت قرار دارد از این مجموعه زمین در سال های اخیر تنها در حدود ۶ تا ۷ تن گندم و در حدود ۲ تا ۳ تن سیب بدست آورده و به عواید دولت تحویل داده است.

به گفته جهانیار تمام غاصبان که اجاره داران قبلی و باشندگان محلی هستند، شناسایی شده اند و به ریاست های عدلیه و سارنوالی غزنی ارجاع داده شده است، اما تا بحال این دو ریاست موفق نشده اند که حتا یک تکه زمین را از غاصبان پس بگیرد.

رئیس حوزه فرعی دریایی آبهای ایستاده غزنی گفت پروژه سرده فعلا توسط یک آمریت که ۶۰ نفر کارمند دارد اداره می شود.
وی میگوید ساحه ای که پروژه سرده در آن موقعیت دارد تحت کنترول طالبان قرار دارد لذا دولت تا بحال نتوانسته است که زمین های غصب شده را دوباره مسترد نماید.

پروژه کشاورزی سرده و بند سرده که مرتبط به هم هستند در ساحه موسوم به سرده از مربوطات ولسوالی اندر غزنی، در نقطه مرزی بین پکتیکا و ولسوالی اندر غزنی موقعیت دارد.
https://avapress.com/vdceef8zpjh8zvi.b9bj.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما