تاریخ انتشار :سه شنبه ۲۳ سرطان ۱۳۹۴ ساعت ۱۷:۲۳
کد مطلب : 114407
وحدت حزب اسلامی و داعش، ممکن است؟
حزب اسلامی گلبدین حکمتیار، گزارش‌ها در مورد حمایت این گروه از داعش در افغانستان را رد کرده است.
هارون زرغون؛ از سخنگویان این حزب به رویترز گفته بیانیه‌ای که هفته پیش در مورد حمایت حزب اسلامی در رسانه‌های افغانستان منتشر شد، "جعلی" است.
او گفت:"هیچیک از ما بیانیه‌ای در حمایت از داعش در افغانستان علیه طالبان منتشر نکرده‌ایم."
هفته پیش بیانیه‌ای در سایت "شهادت" وابسته به حزب اسلامی گلبدین حکمتیار منتشر شد که در آن آمده بود:"در صورتی که میان طالبان و جنگجویان طالبانی که به دولت اسلامی پیوسته جنگ شود، باید از این جنگجویان (داعش) حمایت کرد".
در تحولی دیگر، اشرف غنی، ۱۸ مشاور جدید برای خود تعیین کرده که نام همایون جریر؛ داماد گلبدین حکمتیار و از اعضای ارشد حزب اسلامی هم در میان آنهاست.
آقای جریر گفت رئیس جمهوری در حکمی او و شماری دیگر را به عنوان مشاور خود تعیین کرده؛ اما تا حال در مورد رد یا قبول این انتصاب تصمیم نگرفته است.
با این حال، کارشناسان دیدگاه های مختلف و از بنیاد متفاوتی نسبت به موضع گیری اخیر حزب اسلامی به رهبری گلبدین حکمتیار مبنی بر هواداری این حزب از داعش در افغانستان و همچنین انکار بعدی این موضع از سوی سخنگوی این گروه دارند.
به باور شماری از کارشناسان، حزب اسلامی با اعلام حمایت از فعالیت های داعش در افغانستان، سعی کرد نبض سیاسی و امنیتی افغانستان و منطقه را بسنجد و مهم تر از همه، جایگاه خود را در این معادلات به خوبی مورد ارزیابی قرار دهد.
واضح بود که با توجه به جدیت خطر داعش در افغانستان و منطقه، اعلام حمایت یکی از سابقه دارترین گروه های جهادی از این گروه تروریستی، خبر کوچک و کم اهمیتی نبود و به همین دلیل، موضع گیری اولیه منسوب به حزب اسلامی، بازتاب های وسیع و بازخوردهای شدیدی به همراه داشت و مانند یک بمب خبری صدا کرد.
چنین بازتابی می توانست، منظوری را که شماری از کارشناسان از اعلام اولیه این موضع، پیش بینی کردند کاملا برآورده کند. یعنی حزب اسلامی می توانست ارزیابی کند که وضعیت سیاسی و امنیتی افغانستان و منطقه در حالی که داعش نیز به عنوان یک تهدید جدی و مهم مطرح است، چگونه است و حزب اسلامی در این میان، چه جایگاهی می تواند داشته باشد.
همچنین بسیار واضح و قابل انتظار بود که واکنش ها در خصوص این تصمیم، هم در سطح افکار عمومی و مردم و هم در سطح سیاستمداران و ناظران سیاسی، غالبا منفی بود و بسیاری ها این تصمیم حزب اسلامی را به شدت نکوهش کرده و از آن به عنوان استمرار استراتژي دیرینه این حزب مبنی بر ستیزه گری و جنگ افروزی تعبیر کردند.
در این میان، شماری از کارشناسان و ناظران نیز به این موضع، نگاهی کاملا نخبه گرایانه و ویژه داشتند.
آنها معتقد بودند که حزب اسلامی با اعلام این موضع، سعی کرده است، به فراموشی و حاشیه نشینی و نادیده انگاری اش از سوی جریان های فعال و بازیگران تاثیرگذار در حوزه صلح و جنگ و امنیت و سیاست افغانستان، پایان دهد و خود را یکبار دیگر در کانون توجهات و خبرها قرار دهد.
کاری به درستی یا نادرستی این تحلیل نداریم و نیز نمی دانیم که به راستی اعلام حمایت از داعش، کار رهبران این حزب بوده یا به تعبیر سخنگوی آن، یک خبر «جعلی» بوده است؛ چیزی که در این خصوص اهمیت دارد این است که بازتاب وسیع این خبر، واقعا حزب اسلامی را دست کم در بازه زمانی چندروزه از محاق فراموشی بیرون آورد و در کانون توجهات قرار داد و این آگاهانه یا ناآگاهانه، دستاورد اندکی نبود.
اما سؤال این است که به راستی حزب اسلامی می تواند با داعش متحد شود یانه؟ اتحاد با داعش برای این حزب، چه تبعات و تاثیراتی در پی خواهد داشت؟
در خبرها اشاره شد که در بحبوحه این شایعات و واکنش ها، همایون جریر؛ داماد گلبدین حکمتیار و از اعضای مهم حزب اسلامی، به عنوان سخنگوی اشرف غنی؛ رییس جمهور منسوب شده است.
او اکنون در کابل است و می گوید که برای برقراری صلحی قابل قبول برای دوطرف تلاش می کند.
اگرچه آقای جریر در جریان انتخابات از اشرف غنی حمایت کرده بود و می توان این انتصاب را به حساب امتیازات انتخاباتی هم گذاشت؛ اما نمی توان پذیرفت کسی که عضو ارشد جریانی است که با داعش متحد شده، همزمان مشاور رییس جمهور هم باشد.
این انتساب نشان می دهد که رابطه حاکمیت با حزب اسلامی، بسیار عمیق است و این حزب برای ادامه این رابطه هم که شده نمی تواند با داعش متحد شود.
اتحاد با داعش، می تواند بر تمامی امیدهای رهبران این گروه برای دست یافتن به قدرت نقطه پایان بگذارد و خصومت آن با دولت را آشتی ناپذیر سازد. بعید است رهبران این گروه، آماده چنین قمار بزرگی باشند.
https://avapress.com/vdce7e8zfjh8zei.b9bj.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما