تاریخ انتشار :سه شنبه ۲۴ قوس ۱۳۹۴ ساعت ۲۲:۳۷
کد مطلب : 120300
برجام؛ روز سرنوشت فرارسید
شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با تصویب قطعنامه پیشنهادی ۱+۵ پرونده ابهامات فعالیت‌های اتمی ایران را بست و قطعنامه‌های پیشین خود در مورد ایران را لغو کرد.

در جلسه شورای حکام که روز سه شنبه پشت درهای بسته برگزار شد، اعضای حاضر گزارش آقای آمانو در مورد ابهامات پرونده ایران را بررسی کردند.

اعضای گروه ۱+۵ برای تهیه پیشنویس قطعنامه شورای حکام با ایران مشورت کرده بودند و مقامات دوطرف گفته‌اند که تصویب این قطعنامه زمینه را برای اجرای توافق جامع اتمی میان ایران و قدرت‌های جهانی فراهم می کند.

یوکیا آمانو؛ مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در آغاز جلسه امروز گفت که در مسیر حل و فصل پرونده اتمی ایران پیشرفت‌های مهمی به دست آمده است؛ "اما حالا وقت استراحت نیست. این پرونده تاریخ طولانی و پیچیده‌ای داشته است و باید بر سابقه بی‌اعتمادی میان ایران و جامعه جهانی غلبه کرد".

او گفت که کارهای زیادی در پیش است و همه طرف های توافق جامع اتمی باید به تعهدات خود عمل کنند.

کارشناسان و تحلیلگرانی که مسایل مربوط به تحولات پرونده هسته ای ایران را دنبال کرده اند می گویند که این نتیجه، درست همان چیزی بود که ایران انتظار آن را داشت.

رهبری جمهوری اسلامی ایران در نامه مهمی که چندی پیش به حسن روحانی؛ رییس جمهوری آن کشور نوشت، بسته شدن پرونده پی ام دی در شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی را پیش شرط عمل به تعهدات ایران، عنوان کرد و اکنون این مهم، درست همان گونه که ایران می خواست، محقق شده است.

علاوه بر پی ام دی، همه دیگر قطعنامه های آژانس در قبال ایران، بسته شده و به این ترتیب، فصل تازه ای در روابط ایران و آژانس آغاز گردیده است.

کارشناسان می گویند که تصمیم امروز شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی در مورد ایران، یک نقطه عطف محسوب می شود؛ اما همانگونه که در بیانات یوکیا آمانو؛ مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز مورد اشاره قرار گرفت، این پایان راه نیست و هنوز کارهای زیادی وجود دارد که باید انجام شود.

این روزبه یک معنا روز سرنوشت بود؛ اما سرنوشتی که آینده آن در گرو عمل همه طرف ها به تعهدات خود در قالب برنامه جامع اقدام مشترک یا برجام خواهد بود.

با این حساب، با تصمیم امروز شورای حکام، پرونده هایی بسته شد و پرونده تازه ای باز گردید. مهم ترین بخش از این پرونده تازه، عملیاتی شدن تعهدات است.

این امر نیازمند زمان است؛ زمانی شاید طولانی و پر کش و قوس. در این مدت، همه طرف ها باید صداقت و جدیت خود را در حصول نتیجه نشان دهند.

وظیفه آژانس هم در این میان، اعمال نظارت های جدی، مستقیم و در عین حال، مستقل، فنی، کارشناسانه  بیطرفانه است.

آژانس همانگونه که از ایران انتظار دارد که امکان همکاری های وسیع تری را نسبت به گذشته ارائه دهد، خود نیز باید از زیر نفوذ و سیطره قدرت های خارجی، رهایی پیدا کند، نسبت به حفظ اطلاعات حساس اعضای خود، تعهد و امانت داری کامل داشته باشد، به شایعات، ادعاهای واهی و اسناد جعلی، اعتنا نکند و از طرح ابهامات مساله ساز و احتمالات بی بنیاد مبتنی بر ظن و گمان رژيم های افراط گرا، پرهیز نماید.

افزون بر این، همه طرف ها باید به یاد داشته باشند که توافق اتمی با ایران و تجربه ای که از آن به دست آمد، یک الگوی روشن و کارآمد در خصوص برخورد با سایر پرونده های مشابه هسته ای در دیگر کشورهای دنیا است.

و نکته آخر که احتمالا مهم ترین نکته نیز هست اینکه هم آژانس و هم قدرت های نظامی و هسته ای جهان مخصوصا شورای امنیت سازمان ملل متحد، برای تحقق جهان یا دست کم خاور میانه ای عاری از تسلیحات هسته ای، می بایست تسلیحات هسته ای رژيم اسراییل را مصادره و منهدم کنند؛ زیرا این رژيم در گذشته بارها نشان داده است که تهدیدی جدی علیه صلح و امنیت بین المللی و منطقه بی ثبات خاور میانه است و اگر چنین رژيمی به تسلیحات کشتار جمعی نیز دسترسی داشته باشد، این تهدید چندین برابر تشدید خواهد شد و آینده صلح و امنیت جهانی بیش از هر زمان دیگری به خطر خواهد افتاد.

 

https://avapress.com/vdcdzz0fzyt0xs6.2a2y.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما