تاریخ انتشار :سه شنبه ۲ جدی ۱۳۹۳ ساعت ۰۰:۳۶
کد مطلب : 104308
روزگار سیاه طلای سیاه در بازار سیاه
وزرای نفت عربستان و امارات تولیدکنندگان نفت غیر عضو اوپک را به خاطر کاهش قیمت نفت نکوهش کرده‌ اند.
علی نعیمی؛ وزیر نفت عربستان سعودی در اجلاسی در ابوظبی اطمینان داده است که بازار نفت وضعیت بهتری پیدا خواهد کرد و قیمت‌ها بالا‌تر خواهد رفت.
او می‌گوید دلیل کاهش ناگهانی قیمت نفت، "همکاری نکردن کشورهای اصلی تولیدکننده نفت خارج از اوپک، دادن اطلاعات غلط و طمع دلالان" بوده است.
به گفته وزیر نفت عربستان سعودی، راه حل بحران فعلی بازار نفت این است که به کارآمدترین عرضه‌کنندگان نفت اجازه تولید دهند.
عربستان سعودی، ایران، عراق، الجزایر، امارات، ونزوئلا، لیبی و نیجریه از اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) هستند. روسیه و امریکا هم از عمده‌ترین تولیدکنندگان نفت خارج از اوپک هستند.
امریکا در ماه‌های اخیر تولید نفت خود را به طرز قابل ملاحظه‌ای افزایش داده است.
قیمت نفت در طول شش ماه با کاهش بیش از ۴۰ درصد برای اولین بار در پنج سال گذشته به پایین‌تر از بشکه‌ای ۶۰ دالر رسیده است.
آنچه امروز در بازار سیاه بر سر طلای سیاه آمده و روزگار تولیدکنندگان اصلی آن را سیاه کرده، تازگی ندارد. از زمانی که نفت به عنوان یک کالای استراتژیک مورد نیاز تمدن صنعتی شده بشر واقع شد، همواره سایه سیاه سیاست بر آن، مستولی بوده است.
در این میان، عناصر و عوامل محلی و بین المللی زیادی وجود دارد که بر فراز و فرود و نوسان قیمت نفت اثرگذار بوده اند.
تحولات بی ثبات کننده خاور میانه ای همواره یکی از تاثیرگذارترین رویدادهایی بوده که روی قیمت طلای سیاه، تاثیر مستقیم داشته است.
دلیل آن ساده است؛ خاور میانه بزرگترین و ارزشمندترین ذخایر انرژی جهان را در خود جای داده است. چند کشور عربی و ایران، بر گرده این گنج گران، آرمیده اند. اقتصاد این کشورها نیز متکی به این ثروت کاهش ناپذیر و غیر قابل نقصان است؛ اما تحولات ماه های اخیر نشان داد که نفت دیگر نمی تواند منبعی قابل اطمینان برای ثروت این کشورها باشد.
اتکای بیش از این حد به درآمدهای ناشی از فروش طلای سیاه و از سوی دیگر، افت غیر قابل پیش بینی قیمت هر بشکه نفت به زیر ۶۰ دالر، اکنون بسیاری از کشورهای متکی به انرژی نفت را دچار دستپاچگی و استیصال کرده است.
کشورهایی که در بودجه ملی خود، افت قیمت نفت را حد اکثر تا ۷۵ دالر پیش بینی کرده بودند اکنون که نفت به زیر ۶۰ دالر سقوط کرده، غافلگیر شده اند. بودجه های ملی از هم اکنون، دستخوش کسری هستند؛ مگر آنکه تحولی رخ دهد؛ تا ورق برگردد و قیمت نفت، ثبات رو به صعودش را از سر بگیرد.
عربستان سعودی و امارات متحده عربی، کشورهای تولیدکننده نفت خارج از اوپک را مسؤول این وضعیت می شناسند؛ اما ایران، کشورهای منطقه را که به عقیده این کشور، سقف تولید ارزان را بیش از حد بالا برده اند، متهم می کند.
امریکا و روسیه، دو کشوری هستند که در خارج از قلمرو سازمانی اوپک قرار دارند و پس از کشورهای عضو این سازمان، تولیدکنندگان اصلی نفت و گاز اند.
ارزیابی ها نشان می دهد که امریکا اخیرا سطح تولید نفت خام خود را به صورت چشمگیری افزایش داده است.
بعید به نظر می رسد روسیه نیز دست به اقدام مشابهی زده باشد. روسیه که اکنون به دلیل تحریم های اقتصادی روز افزون غرب، به شدت تحت فشار است و ارزش پول ملی آن بیش از ۴۰ درصد کاهش یافته است، تمایل فراوانی دارد قیمت نفت بار دیگر افزایش یابد؛ زیرا اقتصاد این کشور در سال های اخیر به نحو قابل توجهی به نفت وابسته شده است.
در این میان، تنها امریکا می ماند که ممکن است مسبب این وضعیت باشد.
امریکا اخیرا با روسیه درگیر است و می خواهد اقتصاد آن کشور را تضعیف کند. با ایران هم اگرچه به دلیل ادامه گفتگوهای هسته ای، دیگر از اعمال تحریم تازه خبری نیست؛ اما کماکان متمایل است اقتصاد متکی به نفت این کشور را فلج و دستخوش بحران و بی ثباتی کند. عربستان سعودی نیز در هردو مورد با امریکا، همسو است.
بنابراین، کارشناسان می گویند که شبکه ای از تبانی منطقه ای و بین المللی متاثر از سیاست های کلان جهانی، سبب شده است روزگار قدرت های دارنده طلای سیاه، سیاه تر شود و این نتیجه بازار سیاهی است که امریکا و هم پیمانان نفتی او در منطقه، در حاشیه بازار سفید اوپک ایجاد کرده اند.
https://avapress.com/vdcdzo0fjyt0zs6.2a2y.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما