تاریخ انتشار :شنبه ۹ عقرب ۱۳۹۴ ساعت ۲۰:۳۲
کد مطلب : 118439
بحران سوریه؛ آزمون جهان چندقطبی
قدرت های معارض، دخیل و مؤثر در بحران سوریه، روز جمعه بر سر تلاش ‌های تازه برای پایان بخشیدن به جنگ داخلی در این کشور به توافق رسیدند.
این نشست به باور بسیاری از کارشناسان، در نوع خود بی سابقه بود؛ زیرا اعضای شرکت کننده در آن، جامع تر و فراگیرتر از هر نشست دیگری در این زمینه بود که پیش از این، برگزار شده است.

ایران از متحدان استراتژیک دولت ملی سوریه هم برای اولین بار به این گفتگوها که در وین برگزار شد دعوت شد.

این در حالی بود که پیش از این، غربی ها و اعراب، به شدت مخالف حضور ایران برای حل بحران سوریه بودند و این امر، از نظر منتقدان به معنای آن بود که این کشورها که غالبا از حامیان اصلی تروریزم بین المللی و ضد سوری نیز خوانده می شوند، مخالف هرگونه راه حل سیاسی و صلح آمیز برای بحران سوریه هستند.

وزاری خارجه کشورهایی که در مذاکرات بر سر آینده سوریه شرکت کرده بودند، توافق کردند که از سازمان ملل بخواهند روندی را آغاز کند که به برقراری آتش‌بس و برگزاری انتخابات تازه در این کشور بینجامد؛ اما در مورد آینده بشار اسد؛ رییس جمهوری به توافق نرسیدند.

دور بعدی گفتگوها قرار است دو هفته دیگر برگزار شود.

در آستانه این گفتگوها حمله ضد تروریستی نیروهای ارتش سوریه به حومه دمشق دست‌کم ۵۷ کشته به جا گذاشت.

گفتگوهای وین قرار است فاصله میان ایالات متحده و حامیانش را که از تروریزم حمایت می‌کنند از سویی و بزرگ‌ترین حامیان دولت ملی سوریه یعنی روسیه و ایران را کمتر کند.

اما کارشناسان می گویند که هنوز راه درازی تا رسیدن به این مأمول وجود دارد؛ زیرا هنوز تغییری جدی در مواضع غرب و اعراب و ترکیه نسبت به بحران سوریه به وجود نیامده و آنها همچنان به بهانه رفتن بشار اسد؛ رییس جمهوری منتخب این کشور، به حمایت خود از تروریست ها و ادامه جنگ در این کشور، استمرار می دهند؛ اما کشورهایی مانند ایران و سوریه می گویند که هرگونه تصمیم درباره آینده سیاسی رییس جمهوری این کشور، بر عهده مردم سوریه است و قدرت های خارجی، حق ندارند در مورد رییس جمهوری یک کشور مستقل، تصمیم بگیرند.

لوران فابیوس؛ وزیر خارجه فرانسه بعد از پایان نشست بین‌المللی وین درباره بحران سوریه گفت:"تا آنجا که به ما مربوط می‌شود فکر می‌کنیم که او (بشار اسد) جایی در آینده سوریه ندارد؛ اما کشورهای دیگر به ویژه ایران، نظر متفاوتی دارند".

با وجود این وزیر امور خارجه فرانسه گفت در طی این نشست هشت ساعته در بعضی موارد پیشرفت‌هایی به دست آمده است، از جمله درباره نقش سازمان ملل متحد، برگزاری انتخابات در سوریه و همینطور یک قانون اساسی جدید.

آقای فابیوس گفت هنوز کار زیادی در پیش است و به همین دلیل شرکت‌کنندگان تصمیم گرفتند دو هفته دیگر نشست دیگری برگزار کنند.

با این حساب، کارشناسان ابراز امیدواری می کنند که تصمیم های تازه، به راهکارهای تازه برای این بحران ریشه دار و قدیمی نیز منجر شود؛ با این حال، به باور آنها در صورتی که غرب همچنان تلاش کند زیر نام سازمان ملل، خواسته های خود را تحمیل کند، بدیهی است که این روند نیز به شکست خواهد انجامید.

محمد جواد ظریف؛ وزیر خارجه ایران هم که برای اولین بار در این گفتگوها شرکت کرده بود در پایان نشست گفت:"ما کسانی هستیم که دور هم جمع شدیم تا در تسریع دستیابی راه حل بحران سیاسی در سوریه کمک کنیم و یادآوری کنیم که طرف دعوای سوریه مردم سوریه هستند."

وزیر خارجه ایران وجود اختلاف نظرها را تایید کرد و گفت:"گروهی در این نشست از همان اول مبنای کار سیاسی خود را گذاشتند بر این که آقای اسد باید کنار برود و ما هم از همان اول گفتیم این تصمیمی است که خود مردم سوریه باید بگیرند."

تحلیلگران می گویند که موضع حامیان رییس جمهوری سوریه، از منطق قدرتمندی بهره مند است؛ زیرا این موضع، به مردم سوریه به عنوان تصمیم گیرنده اصلی در مورد سرنوشت کشور شان، صلاحیت می دهد؛ اما مخالفان رییس جمهوری سوریه، سعی می کنند اراده خود را به جای تصمیم مردم سوریه بنشانند و این عملا یک اقدام مداخله جویانه و غیر منطقی است.

برگزاری انتخابات ریاست جمهوری زیر نظر سازمان ملل و ناظران بی طرف با حضور رییس جمهوری کنونی سوریه، باید تنها گزینه برای تعیین آینده سیاسی آقای اسد و سوریه باشد.

پیشتر خبرگزاری رویترز گزارش داده بود که ایران در جریان مذاکرات وین از طرح یک دوره انتقالی شش ماهه و برگزاری انتخاباتی که درباره سرنوشت رئیس جمهور سوریه تصمیم گیری می کند، حمایت کرده است.

اما پیش از پایان نشست وین، رسانه‌های ایران گزارش دادند که حسین امیر عبداللهیان؛ معاون وزارت خارجه ایران، گزارش‌‌های مربوط به "موافقت ایران با کناره‌گیری بشار اسد از ریاست جمهوری سوریه در طی شش ماه" را تکذیب کردند.

کارشناسان هم می گویند که این گمانه زنی ها بخشی از جنگ روانی قدرت های معارض برای تحت الشعاع قرار دادن فضای مذاکرات وین و در نهایت، زمینه سازی ذهنی برای تحمیل خواست خود است؛ اما بعید است این تلاش ها به سرانجامی برسد.

در این میان، امریکا گفته است که بشار اسد باید از قدرت کناره گیری کند؛ اما نیازی نیست که این موضوع قبل از یک دوره انتقالی رخ دهد.

عربستان سعودی هم به عنوان دیگر کشور مخالف ریاست جمهوری بشار اسد و از حامیان اصلی تروریزم تکفیری در سوریه گفته که بشار اسد باید "در یک برنامه زمانی مشخص" و قبل از برگزاری هر انتخاباتی برای ایجاد دولتی جدید از قدرت کناره گیری کند.

ترکیه دیگر عضو محور حامی تروریزم گفته است که بشار اسد باید از قدرت کناره گیری کند، هر چند می تواند برای یک دوره نمادین شش ماهه بر سر کار باشد.

کشورهای حوزه خلیج فارس و حامیان غربی تروریست های ضد سوری هم گفته اند که بشار اسد باید از قدرت کناره گیری کند. او نمی تواند بخشی از روند سیاسی سوریه باشد.

با این حساب، اگرچه شدت و ضعف هایی در موضع گیری حامیان تروریزم ضد سوری دیده می شود. غرب موضع نرم تری در این باره دارد و معتقد به رفتن اسد کمی دیرتر از موعدی است که اعراب و ترکیه می خواهند؛ اما در همه این موضع گیری ها یک نکته مشترک است و آن لزوم رفتن همیشگی بشار اسد از صحنه سیاسی سوریه است.

روسیه اما به عنوان متحد اصلی دولت ملی سوریه گفته که نباید بشار اسد را برای کناره گیری از قدرت تحت فشار قرار داد. مردم سوریه باید در یک انتخابات در این باره تصمیم‌گیری کنند.

ایران دیگر عضو محور حامی سوریه هم گفته که مردم سوریه باید خود شان درباره آینده سیاسی این کشور و رییس جمهور آن تصمیم‌گیری کنند.

در این میان، آنچه در نتیجه نشست اخیر وین از دید ناظران، محرز شد، شکل گیری جهانی چندقطبی بر محور سوریه بود؛ زیرا حضور قدرت های بزرگ و مهم بین المللی و منطقه ای در این اجلاس، این پیام ضمنی را برای مدعیان جهان تک قطبی داشت که تاریخ مصرف این ادعا دیگر تمام شده و جهان کنونی، جهانی چندجانبه گراست.

لازم به ذکر است که در نشست روز جمعه ۳۰ اکتبر علاوه بر امریکا، روسیه، عربستان، ترکیه و ایران وزرای خارجه انگلیس، فرانسه، آلمان، مصر، لبنان و همچنین نمایندگانی از عراق، قطر، عمان، امارات متحده عربی، اردن و چین هم حضور داشتند.


https://avapress.com/vdcdsj0fnyt0fo6.2a2y.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما